Znate li kako možete napraviti filter za vodu u kućnoj radinosti?

Kvalitetniju vodu možete osigurati ugradnjom adekvatnih filtera ili pak možete sami napraviti svoj vlastiti filter za vodu. A kako napraviti filter za vodu? Evo nekoliko savjeta i informacija

Znate li kako možete napraviti filter za vodu u kućnoj radinosti?

Hrvatska je u skupini vodom relativno bogatih zemalja. Po dostupnosti i bogatstvu vodenih izvora nalazimo se na vrlo visokom 5. mjestu u Europi, a na 42. u svijetu.
Ali svugdje postoje mjesta s onečišćenjima u okolišu koja predstavljaju prijetnju za naše zdravlje. Zato moramo voditi računa o tome, ako voda koju pijemo u našem kraju nije dovoljno čista i ne prolazi testove - napravite svoje filtere za vodu, a mi vam donosimo kako napraviti filter za vodu.

Uz već napravljene testove kvalitete vode nadležnih tijela, preporučljivo je samostalno napraviti analizu vode kako bi znali jeli vam potrebno filtriranje i u kojoj mjeri.Možete kupiti test trake koje određuju razinu nitrata, pH i tvrdoće vode ili, najpouzdanije, zatražiti testiranje u lokalnom laboratoriju za detaljniju i kompletnu analizu.

Ovisno o rezultatima analize i vašim potrebama odlučit ćete se za način pročišćavanja vode, a želite li čistu pitku vodu u svom domu, naučite kako možete napraviti filter za vodu u kućnoj radinosti.


Filter za vodu u kućnoj radinosti lako i jeftino možete napraviti sami, a za to će vam poslužiti:

- plastična boca s užim gornjim dijelom
- nožić
- šilo
- vata
- 20 kapsula aktivnog ugljena (oko 25, 30 kuna)

Odrežite dno plastične boce po širini pa na čepu boce šilom izbušite što više sitnih rupica, a zatim vratite čep na bocu.
Komadiće vate ugurajte u uži gornji dio boce. 
Uzmite 10 kapsula aktivnog ugljena i razmrvite ih u prah te istresite u bocu. 
Stavite još vate u grlo boce te je dobro natiskajte.
Vaš filter iz kućne radinosti je sada spreman za upotrebu, a koristite ga tako da ulijevate vodu u bocu koja pročišćena zatim curi u čistu posudu postavljenu ispod boce.

Nadamo se da ćete i vi sada kada znate kako napraviti filter za vodu, napraviti svoj vlastiti.

Image