Obrati pažnju

8 znakova koji pokazuju da je tvoj kućni ljubimac pod stresom

Od pretjeranog oblizivanja do konstantnog zijevanja - nekoliko je često zanemarenih znakova da se tvoj kućni ljubimac nalazi u stanju stresa

pexels-leah-kelley-776373.jpg

Kućni ljubimci uljepšavaju nam život i uvijek su tu kad ih najviše trebamo, no, u silnom veselju lako možemo zanemariti upozoravajuće znakove da se nalaze pod stresom. Poznavanje uzroka stresa prvi je korak prema poboljšanju njihove dobrobiti.

Uobičajene situacije koje mogu izazvati stres kod psa ili mačke su stranci u kući, buka, glasna djeca, nepoznato okruženje i/ili napuštanje doma.

Image

Znaš li kako kućni ljubimci mogu poboljšati naše zdravlje?

Neki od navedenih uzroka koji im izazivaju stres jednostavno su neizbježni. Stoga, kako bi ih što više opustili i pomogli ublažiti stres, vlasnici trebaju naučiti čitati govor tijela svog ljubimca jer u protivnom neće ih biti u stanju razumjeti što naposljetku može dovesti do toga da se ljubimac počne ponašati destruktivno ili djelovati agresivno iz straha ili stresa.

shimmer fallback

Pretjerano se oblizuju

Pretjerano njegovanje je pokazatelj da je tvoj kućni ljubimac pod stresom. Životinje ne znaju kako se 'nositi' sa stresom, pa se počinju oblizivati kako bi se smirili. Psi obično ližu svoje prednje noge, a mačke često čupaju krzno s trbuha. Ako vidiš svog ljubimca kako se opsesivno njeguje ili liže, to nije dobar znak. Osim toga, ako tvoj ljubimac često oblizuje usta i njušku, to je također znak da je pod stresom. No, u ovom se slučaju važno posavjetovati s veterinarom kako bi se utvrdilo nije li u pitanju zdravstveni problem.

shimmer fallback

Previše se linjaju

Pretjerano linjanje može biti simptom stresa kod nekih pasa, ali i mačakaStres lako može dovesti do iznenadnog ispadanja krzna. Redovito češljanje ljubimca donekle može pomoći u kontroliranju dlaka odnosno linjanja, no, važno se posavjetovati s veterinarom o svim promjenama na krznu kod tvog ljubimca. 

shimmer fallback

Puno se više glasaju

Ako tvoj pas neprestano laje ili mačka cvili više nego inače, vjerojatno ti pokušavaju dati do znanja da su pod stresom. Vokalizacija je uobičajeni način na koji nam kućni ljubimci pokušavaju izraziti kako se osjećaju ili da im nešto treba, zato obrati pozornost.

shimmer fallback

Često se skrivaju

Mačke i psi se vole 'igrati' skrivača, međutim, ako se tvoja mačka iznenada sakrije ispod deke ili ako tvoj pas odjednom pobjegne u kut, to su znakovi da su pod stresom. Također, pas može podviti rep između nogu što je dodatna potvrda da je pod stresom, a mačka može spljoštiti uši i postaviti se u čučanj. U tom će položaju omotati rep uz tijelo i zamahnuti vrhom repa kao upozorenje. Ovaj položaj čini mačje tijelo manjom metom i omogućuje joj lakši skok u napad. U ovoj se situaciji savjetuje da im omogućiš sigurnu sobu u domu gdje će se moći opustiti.

shimmer fallback

Nemaju apetit

Ako su se prehrambene navike tvojih ljubimaca drastično promijenile poput toga da tvoj pas odbija čak i poslasticu ili mačka manje jede, važno je posjetiti veterinara kako bi znala o čemu se točno radi.

shimmer fallback

Mačka će izbjegavati kutiju s pijeskom

Kada mačka odjednom prestane koristiti pijesak ili je nedosljedna u korištenju pijeska, to može biti znak da je pod stresom. Kako bi joj pomogla možeš pokušati povećati broj kutija s pijeskom u svom domu ili promijeniti njihovu lokaciju, budući da je nekim mačkama neugodno dijeliti kutiju s pijeskom s drugom mačkom. Preporučuje se posjet veterinaru za savjet.

shimmer fallback

Pas će te gledati postrance

Jesi li ikad primijetila da te pas gledao postrance?  Ako je odgovor da, onda trebaš znati da je to pokazatelj da ti je pas pod stresom. Ovo je ponašanje uobičajeno kod pasa, pa ako vidiš da često to radi daj mu prostora. Je li pas pod stresom otkrit će ne samo njegove oči već i uši, primjerice, ako su mu oči raširene, a uši spljoštene, to je također znak da je pod stresom.

shimmer fallback

Pas će konstantno zijevati

Ako tvoj pas počne zijevati kada znaš da je odmoran, vjerojatno osjeća određenu dozu stresa. Zijevanje je jedan od najčešće zanemarenih znakova stresa kod pasa. Još jedan pokazatelj stresa na koji vlasnici trebaju pripaziti je dahće li pas dok zijeva. Ako da, trebaju se poduzeti daljnji koraci kako bi mu se pomoglo.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.