Sretan imendan!

'Ona koja je mudra': Magdalena danas slavi imendan

Danas imendan slave sve Magdalene, a mi smo odlučile saznati što se krije iza tog prekrasnog imena

Imendan Magdalena

Svatko od nas zna barem jednu Magdalenu, a danas je njihov dan - blagdan svete Marije Magdalene. Ovo prekrasno i posebno ime jedno je od češćih imena u Hrvatskoj, gdje danas živi preko sedam tisuća ovakvih imenjakinja. Ime Magdalena biblijskog je porijekla i dolazi od imena evanđeoske Marije Magdalene, koju katolici često poistovjećuju s Marijom, sestrom Marte i Lazara. Zato su se ta dva imena vrlo često koristila zajedno, kao Marija Magdalena, a tek je mnogo kasnije ime Magdalena postalo neovisno ime.

Ime Magdalena doslovno se prevodi kao "iz Magdale", "rodom iz grada Migdal-El", odnosno iz sela na obali Galilejskog jezera, u kojem je živjela Marija Magdalena. Sam naziv sela doslovno se prevodi kao "kula", koja je obavezan atribut dvorca, a u srednjem vijeku je davao aristokratska obilježja ličnosti Marije Magdalene. Prema drugom mišljenju, ime "Magdalena" može potjecati od izraza "magadella", što na hebrejskom znači "kovrčava kosa".

Ime Magdalena tumačeno kroz lik Marije Magdalene može značiti puno toga - izabrana, čista, uzvišena, svetica, ali i zavodljiva, a Magdalenu često prate i izrazi "antička ljepotica", "žena antičke i neprolazne ljepote" i "ona koja je mudra".

Osobe imena Magdalena su poštene, kreativne i duhovno snažne. Sposobne su da prebrode mnoge teškoće u životu zahvaljujući njihovom snažnom karakteru. Rutinu života podnose lakše nego drugi i sposobne su da vole čista srca. Uz to, znaju ugoditi ljudima, dobri su prijatelji i imaju odličan smisao za humor.

Svim našim Magdalenama želimo sretan imendan!

POGLEDAJ VIDEO: Anny je brazilska plesačica sambe koja je latino ritmovima osvojila Hrvatsku