Sretan imendan!

Vesele i nježne: Žene s imenom Elizabeta danas slave imendan

Danas je imendan svima koje nose prekrasno ime biblijskog i hebrejskog podrijetla - Elizabeta - a mi smo otkrile koje je značenje tog imena

Elizabeta

Posebno i prekrasno, ime Elizabeta jedno je od češćih imena u Hrvatskoj, gdje danas živi preko pet tisuća ovih imenjakinja. Sve te Elizabete dijele ime s možda najpoznatijom Elizabetom na svijetu - kraljicom Elizabetom II. - a danas je njihov dan. Elizabete slave imendan 4. srpnja, kao i 17. te 19. studenog. Stoga, odlučile smo saznati što se krije iza ovog divnog imena.

Elizabeta je vrlo staro ime, rašireno po cijelome svijetu, a porijeklo vuče iz Biblije, ali i iz hebrejskog jezika. U Bibliji, Elizabeta je bila majka Ivana Krstitelja, a u hebrejskom jeziku, ime Elizabeta dolazi od riječi Elišeba - "Eli" znači "Bog", a "šeba" znači "sedam" - u značenju "Bog je savršenost", "Bog je sedmica", "Bog je zakletva".

Sedam je sveta brojka kojom su se tada zaklinjali, a ima i simboličnu vrijednost, pa u tom u smislu ime Elizabeta znači "Bog je sreća". Preko grčke varijante Elisábet pa sve do latinske varijante Elisabeth, dolazi i do našeg oblika Elizabeta.

Osobe imena Elizabeta su blage, nježne i miroljubive prirode. Umirujuće djeluju na okolinu i uvijek su pune riječi utjehe za druge. One pridaju važnost malim stvarima i vrlo su inteligentne. Uvijek su veselog raspoloženja, a kada je riječ o karijeri, njihova je logika razvijena, pa se žene ovog imena mogu naći u inženjeringu, računalnom programiranju i onim profesijama u kojima se mogu steći vještine.

U romantičnim odnosima, Elizabete teže harmoniji, a čim se pojave prvi problemi, one ih nastoje ih riješiti diplomatski i uvijek će učiniti sve kako bi njihov odnos s partnerom bio ugodan i skladan.

Svim našim Elizabetama želimo sretan imendan!