Čestitaj imendan svojoj Blanki!

Komunikativne i prijateljski nastrojene: Sretan imendan svim Blankama!

Drugog dana prosinca imendan slave sve Blanke, a mi smo saznale što se krije iza tog imena

značenje imena blanka.png

Prema katoličkom kalendaru, 2. prosinca imendan slave sve Blanke. Blanka je jedno od češćih imena u Hrvatskoj, gdje danas živi preko dvije tisuće ovakvih imenjakinja.

Ime Blanka njemačkog je porijekla i izvedeno je od riječi "blanc" što znači "bijela", "bistra". Blanca je veoma popularno španjolsko ime istog podrijetla, izvedeno iz riječi blank, što znači "bijelo", "svijetlo". Popularnost ovog imena bila je posebno velika u srednjem vijeku, kada se smatralo da je Blanca ime pripadnica aristokracije, zbog povezanosti s čistoćom i, prije svega, nakon vladavine Blanke I. od Navarre.

Talijanski oblik imena glasi Bianca, a u Italiji se pojavio u srednjem vijeku, istodobno se koristio i kao složeno ime - Biancamaria. Kasnije je ime Bianca (Blanche) zamijenjeno imenima koja su povezana sa štovanjem Majke Božje, iako nije potpuno nestalo iz upotrebe.

Kakve su osobe imena Blanka?

Osobe imena Blanka su komunikativne, prijateljski nastrojene, živahne i omiljene u društvu. Lako uče i obrazuju se i ne mogu zamisliti život bez aktivnog, društvenog angažiranja. Neustrašive su, ležerne, kolegijalne i velikodušne.

Svim našim Blankama želimo sretan imendan!