U prosincu smo upoznali Ivanu Perić Rabhi, gastro blogericu koja nas je učila batch cookingu. I kako je stiglo blagdansko doba, bez obzira na epidemiju i mjere većina je ipak uspjela ugrabiti slobodne dane i dala si oduška te jela svašta. No, kako bi povratak u dnevne obaveze bio što lakši, odlična je ideja isprobati batch cooking
Batch cooking je potpuno novi koncept kuhanja koji štedi vrijeme, ali i novac. Cijeli koncept ovog hita u svijetu je da ne moraš kuhati svakodnevno, već napraviš plan za čitav tjedan te za vikend uzmeš nekoliko sati i skuhaš ukusne obroke za čitav tjedan. Skuhane obroke, potom spremiš u staklenke i vakumiraš. Važno je reći kako se staklenke steriliziraju prije upotrebe te se hrana nakon spremanja pasterizira.
Dođeš kući s posla, za 15 minuta skuhaš neki prilog i to je to.
A kako posljednjih dana nekako sve češće razgovaramo o zdravijoj prehrani i kako skinuti tih nekoliko dobivenih kilograma, činilo nam se idealnim zatražiti pomoć od naše Ivane. Ona je odmah prihvatila izazov i napravila nam keto batch cooking tjedan.
"Keto dijetu karakterizira visok unos masti te vrlo malo ugljikohidrata. Oni koji zele probati ovaj način prehrane kako bi izgubili koji kg, u pocetku mogu osjetiti laganu glavobolju. To je dobro, jer tako tijelo ulazi u ketozu. Osim glavobolje, simptomi su žeđ, loš zadah i naravno gubitak kg. Ketoza je primarno osmišljena kao prehrana za djecu koja boluju od epilepsije, a klasičan princip ketogene prehrane je unos 3-4 grama masti na svaki 1 grama ugljikohidrata i proteina. Dakle, radi se o sigurnoj i učinkovitoj prehrani. Osim za epilepsiju, ketogena prehrana se propisuje i u slučaju Parkinsonove i Alzheimerove bolesti", objasnila nam je Ivana.
I kada govorimo o keto prehrani- odnosno ishrani sa smanjenim unosom ugljikohidrata, Ivana nam je pokazala da možemo doista svašta pojesti. Od ribe do mesa, povrća i ukusnih i zdravih namaza sa proteinskim kruhom.
"Od namirnica možete jesti bilo koje meso i ribu. Iznutrice se u keto prehrani ne preporučuju. Dozvoljeno je lisnato povrće odnosno ono koje raste iznad zemlje. Voće nije dozvoljeno osim avokada, limete,limuna i rajčice.", objašnjava vam Ivana i dodaje da se smiju jesti orašasti plodovi, baš ko i mliječni proizvodi s visokim postotkom masnoće. Što se pak brašna tiče, bijelo brašno je zabranjeno, a može se zamijeniti sa kokosovim i bademovim.
"Dok ste na keto prehrani ne preporučuje se konzumiranje alkohola i sokova. I zapamtite, svaka dijeta počinje u supermarketu zato napravite popis namirnica koje smijete jesti", rekla nam je Ivana
U videu pogledaj što nam je Ivana pripremila, a ovdje su i recepti za ukusan proteinski kruh, paštetu od pilećih prsa, guacamole i bolonjez za prste polizati.
Ovaj tjedan ćemo vam objaviti i drugi Ivanin video gdje će nam Ivana skuhati još tri sjajna keto recepta.
Pašteta od pilećeg filea
180g pilećeg filea
1 polovica limuna
1 ljutika
1 češanj češnjaka
1 mali komadić svježeg đumbira
1 žlica masti ili maslinovog ulja
1 žličica soli
Papar
Peršin
Pileći file skuhati. Staviti ga u sjeckalicu sa svim ostalim začinima, miksati i ukoliko je suha smjesa dodati vode u kojoj se kuhao file, miksati dok ne dobijete glatku smjesu.
Guacamole
1 zreli avokado
1 polovica ljutike
1 žlica senfa
Malo korijandra u zrnu
Čili prah
Sol
Papar
Avokado prepoloviti i izvaditi košticu. Zatim ga oguliti. Staviti u dublji tanjur i zgnječiti vilicom. Ljutiku nasjeckajte što sitnije te ju dodajte mesu avokada kao i sve ostale začine. Sjedinite i po potrebi dosolite.
Proteinski kruh
2 žlice kokosovog brašna
1 žlica bademovog brašna
5 jaja
1 žlica psylium praha
1 žličica sode bikarbonat
1 dcl jogurta
1 žličica jabučnog octa
2 žlice masti ili maslaca
Sol
1 žlica mljevenih sjemenki lana
1 žlica mljevenih sjemenki suncokreta
Razmutiti jaja, posoliti, dodati rastopljenu masnoću, dodati sjemenke, pshylium ,sodu, ocat, žlicu bademovog brašna te miješajući dodavati kokosovo brašno i jogurt dok ne dobijete gušću smjesu, ali ne jako tvrdu. Trebala bi se moći izliti u kalup koji ste obložili papirom. U zagrijanoj pećnici na 200C pecite 7-10 minuta, zatim smanjite na 180 C.
Bolonjez
500g junećeg mljevenog mesa
1 veća tikvica
1 mrkva
1 veći luk
2 češnja češnjaka
2 žlice pelati
Vode po potrebi
1 žlica svinjske masti ili po izboru
1 žlica mljevene dimljene paprike
Sol, Papar, Čili prah, Kurkuma, 1 lovor list i nasjeckan peršin
Tikvicu i mrkvu naribati. Luk nasjeckati te ga pržiti u ekspres loncu u kojem ste zagrijali mast. Kad luk postane staklast, dodajte češnjak, kratko promiješajte, dodajte naribano povrće. Kad povrće malo uvene, dodajte meso i dinstajte uz miješanje dok meso ne pusti sokove. Zatim dodajte sve ostale sastojke i zatvorite ekspres lonac, kuhajte 20 minuta . Poslužite uz pire od cvjetače.