Svi ih žele

Zelene kraljice: 5 sobnih biljki koje će vladati 2021. godinom

Izdvojile smo nekoliko sobnih biljaka za koje profesionalci predviđaju da će biti 'it' biljke ove godine

biljkeinstagram.jpg
Foto: Bago plantshop/Plants & Poms

Aglaoneme, monstere, puzavci i drugi aroidi bili su na vrhu liste popularnosti sobnih biljki u 2020. godini zbog svojih uzbudljivih boja, oblika i lakoće njege te održavanja.

Image

Dobra energija: Najbolje biljke za privlačenje bogatstva, ljubavi i zdravlja prema Feng shuiju

Budući da smo ušli u 2021. godinu, vrijeme je da se poovno osvrnemo na trendove u zelenom svijetu, jer popularnost sobnih biljki veća je nego ikad.

Koje biljke bi trebala dodati u svoj zatvoreni kućni vrt?

"Najpopularnije biljke za 2021. godinu uključivat će velike lisnate biljke poput filodendrona i alokazije", objašnjava Sean Dollinger, osnivač PlantX-a za portal The Spruce. "Također očekujemo veliki povratak visećih biljki kao što su Hoya iliti voštani cvijet i ceropegija."

Ako si velika ljubiteljica biljki, velike su šanse da ove vrste već imaš u svojoj kućnoj kolekciji, ali ne brini - izdvojile smo još nekoliko sobnih biljaka koje profesionalci predviđaju da će biti 'it' biljke u 2021. godini. Provjeri ih u nastavku.

Kalateja

"Zeljasta biljka kalateja imat će svoj trenutak 2021. godine", kaže kreativna direktorica tvrtke The Zen Succulent. "Njezino prošarano ljubičasto lišće lijepo se ističe čak i u najjednostavnijim posudama i prostorijama."

Što se tiče održavanja, ova biljka voli svijetla ili polusjenovita mjesta bez direktnog izlaganja suncu. Zimi ju je najbolje držati blizu izvora svjetla i zaštićenu od izravnog sunca, a ljeti je treba udaljiti od prozora jer voli polusjenu.

Štapasta palma

James McCann, koji stoji iza brenda Plants.com, kaže da se štapasta palma definitivno nalazi na popisu "it" biljki za 2021. godinu. "Ljudi vole velike podne biljke. Osim što pomažu stvoriti vizualni interes za sobu, čine itekako privlačnu središnju točku u sobi. Štapasta palma odgovara tom opisu."

Iako je relativno velika podna biljka, ova palma je zapravo mala u usporedbi s drugima iz porodice palmovki. Uspijeva jako dobro u zatvorenim prostorima, ali uz odgovarajuće uvjete. Ljeti ju je potrebno zalijevati nešto češće, dok je zimi palmu dovoljno zaliti samo jednom mjesečno ili svaki drugi tjedan.

Točkasta begonija

"U 2021. godini svjedočit ćemo velikoj popularnosti zimzelenih biljki privlačnih listova", kaže Jim Wood, menadžer u tvrtki Bonide Products. On ističe da će ove godine posebno popularne biti begonije, poput carske begonije i točkaste begonije.

Begonia maculata iliti točkasta begonija posebna je zbog svojih izraženih bijelih točkica na listovima. Najbolje će uspijevati u prostoru s puno indirektne svjetlosti, a potrebno ju je zalijevati kad zemlja na dodir više nije vlažna, zimi čak i rjeđe, kad se gornji sloj poptuno isuši.

Kolokazija

"Kolokazija će ove godine zamijeniti lirasti fikus kao 'it' veliku sobnu biljku", tvrdi Katrina Froelich, stručnjakinja za marketing i odnose s javnošću iz Lively Roota.

Ova biljka iz tropskih područja s divovskim lišćem koje podsjeća na uši slonova elegantna je, ali velika biljka egzotičnog izgleda koja voli vodu i indirektnu svjetlost, pa ako tražiš sobnu biljku koja će te podsjetiti na bujne tropske šume - kolokazija je idealan izbor.

Scindapsus

Justin Hancock, hortikulturist iz tvrtke Costa Farms ističe da je scindapsus - biljka penjačica-puzavac - jedna od 'it' biljki koje trenutno izazivaju veliko divljenje među ljubiteljima sobnih biljaka.

Kod nas se još zove i vražji bršljan, a osim što vlaži i pročišćava zrak, može se pohvaliti lijepim srcolikim zelenim listovima koji mogu imati svjetlije ili tamnije pjege i stablom koje može biti dugo i do 20 m. Ako ga uzgajaš kao lončanicu, poprilično je jednostavan za održavanje te ga treba zalijevati do dva puta tjedno.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.