Žena, majka, kraljica

Od siromaštva do najtrofejnije tenisačice svijeta: Serena Williams slavi 40. rođendan!

Serena Williams rođena je 26. rujna 1981. godine, a u svojih je 40 godina postigla iznimno puno toga – danas je majka, supruga, modna ikona i jedna od najboljih sportašica svih vremena. Iako ju mnogi ne vole zbog toga što nema dlake na jeziku, mi mislimo da je krajnje impresivna. Donosimo ti njezinu priču.

profimedia-0216982079.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Danas ju znamo kao vladaricu teniskih terena, jednu od najimpresivnijih žena današnjice, modnu ikonu i zagovarateljicu prava i jednakosti žena, no nekoć davno Serena Williams bila je tek siromašna djevojčica s puno sportskog talenta. Njoj u čast danas ti donosimo njezinu turbulentnu životnu priču u kojoj definitivno nije manjkalo nedaća i skandala.

Skromni korijeni

Dakle, krenimo redom. Serena je odrasla u siromašnoj i mnogobrojnoj obitelji nadničara na farmama, na krajnjem jugu SAD-a. Njezina je majka prije udaje za njezinog oca već iz prvog braka imala tri kćeri, a zatim je rodila još i Serenu i njezinu sestru Venus. Upravo je Richard Williams, otac slavnih tenisačica, 1978. došao na ideju kako da svoju obitelj izbaci iz bijede – putem tenisa.

Naime, priča se da je cijeli život volio tenis, sport kojim se afroamerikanci inače nisu bavili. Igrao ga je rekreativno i volio ga je gledati na televiziji, a upravo je to obitelji promijenilo život. Navodno je 1978. gledao na TV-u finale ženskoga profesionalnog teniskog turnira i vidio kako je pobjednica Virginia Ruzici dobila nagradu od 30.000 dolara. To mu je dalo ideju kako da izvuče obitelj iz bijede. Svoje je kćeri tako od najmanjih nogu vodio na teniske terene i trenirao za ono što će postati njihov životni poziv.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Venus je od najranije mladosti pokazivala da je snažnija od svojih vršnjakinja, pa joj je Williams prvi put teniski reket dao kada je imala četiri i pol godine. Sereni, koja je također bila snažna, ali ne toliko kao Venus, dao je prvi put teniski reket kada je imala pet i pol godina. Obitelj se napokon skrasila u Los Angelesu, a Williams je dobio posao pazikuće. Prihvatio je posao jer je shvatio da je kuća u kojoj su stanovali i koju je trebao paziti u blizini oronuloga teniskog terena. To je uvelike pomoglo brzom sportskom razvoju djevojčica. One su stalno trenirale, a otac ih je čak i za kaznu, ako nešto ne bi dobro napravile u školi, tjerao na trening. Ubrzo su skrenule na sebe pozornost sportskih stručnjaka i novinara, pa se o njima počelo vrlo rano pisati, još dok su bile juniorke. Stručnjaci su im predviđali uspješnu karijeru. Otac se nije žurio prebaciti ih u profesionalke. Naprotiv, smatrao je kako ne bi bilo dobro da odviše rano počnu nastupati na profesionalnim turnirima, iako je bilo stručnjaka koji su ga nagovarali da ih što prije u to uključi te počne na njima zarađivati. Williams je, naime, znao neke negativne primjere igračica koje su prerano prešle u profesionalke, pa su potom zbog prevelikog pritiska roditelja i javnosti psihički popustile te naposljetku odustale od svega.

Talent njegovih kćeri ipak je vrlo rano pomogao obitelji da se izvuče iz bijede. Naime, on je dobio ponudu da se preseli na Floridu kako bi mu kćeri krenule u neku od tamošnjih vrhunskih teniskih škola, pa su se onamo preselili 1991. godine. Nakon 11 godina napornih treninga i mnogih odricanja, Serena je na prvo mjesto WTA ljestvice prvi put zasjela 8. srpnja 2002. zahvaljujući impresivnim nastupima na turnirima te godine te osvajanju Roland Garrosa i Wimbledona. Trud se svakako isplatio.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Skandal koji je šokirao svijet

No, taman kad se činilo kako je za obitelj Williams sve krenulo dobro – obitelj je snašla velika tragedija. Starija Serenina polusestra Yetunda je ubijena. Zbog strašnog događaja otkrivena je dotad nepoznata mračna strana najslavnije teniske obitelji na svijetu, koja je šokirala javnost i o kojoj se mnogo pričalo. Ubojstvo se dogodilo u najmračnijem dijelu Los Angelesa, a svi su se pitali što je zapravo Yetunde Price u tim noćnim satima radila ondje. Sestre Venus i Serena tada su, pravdajući se lažnim ozljedama, propustile igranje na US Openu kako bi se mogle posvetiti drugim stvarima. Te je noći 36-godišnja Venus nastupala na modnoj reviji u otmjenom njujorškom hotelu, a njezina godinu dana mlađa sestra Serena bila je na zabavi koju su u Torontu organizirali producenti TV serije u kojoj je ona kao ambiciozna mlada glumica nastupala u epizodnoj ulozi.

Te kobne noći njihova starija sestra Yetunde ubijena je u dijelu Los Angelesa gdje se masovno dila droga, na zloglasnom terenu kojim vlada banda South Side Crips, čiji su članovi svojedobno ubili repera Tupaca Shakura. Stigla je tamo noću vozeći bijeli džip, a u njezinu društvu bio je mlađi muškarac. Iz nepoznatih razloga posvađala se s nekim lokalnim ljudima. Svjedoci tvrde da su se potom čuli pucnji, a ona je pogođena s nekoliko hitaca u gornji dio tijela. Njezin pratilac sjeo je tada za upravljač te otišao do kuće nekog prijatelja, odakle je pozvao policiju. On je potom Yetunde odvezao u tamošnju bolnicu u Long Beachu, ali liječnici su proglasili smrt. Policijska istraga pokazala je da se Yetunda drogirala te da je te kobne noći bila u potrazi za novom dozom heroina. Tako je jedan dio Williams obitelji i dalje pohodio najgore četvrti Los Angelesa, dok su Seerena i Venus bile miljenice SAD-a.

Image

Premda se obitelj Williams predstavljala uvijek vrlo složnom, postojale su brojne tenzije – za koje se u tom trenutku otkrilo. Venus i Serena odlučile su financijski pomoći Yetunde dok je bila živa, ali je to, u usporedbi s njihovim bogatstvom, bilo začuđujuće skromno. Formalno su je zaposlile u svojem teniskom timu kao privatnu asistenticu, a sve kako bi imala priliku zaraditi nešto više novca nego kao bolničarka. Od tog novca ona si je plaćala tečaj u poslovnoj školi, što joj je omogućilo da s prijateljicom otvori frizerski salon. Uz svu tu navodnu bliskost, o kojoj su sve sestre javno govorile, stvarni životni jaz između njih zapravo se sve više povećavao, a ono što se s Yetunde Price dogodilo to je napokon i razotkrilo. Yetunde nije osjećala da pripada svijetu jet-seta Venus i Serene pa nije željela napustiti milje u kojem je odrasla. I to ju je te kobne noći navelo da se nađe u lošoj četvrti , što ju je stajalo života.

Najbolja tenisačica svijeta

No, ni teška obiteljska tragedija nije zaustavila Serenu na njezinu putu da postane najuspješnija tenisačica svijeta. Od lipnja 2002. do siječnja 2003. postala je vlasnica sva četiri Grand Slam naslova, a njezini uspjesi samo su se nizali. Dana 5. travnja 2008. osvojila je peti put u karijeri Masters na turniru u Miamiju, čime se izjednačila sa Steffi Graf, a u veljači 2013. vratila se na prvo mjesto WTA ljestvice čime je, s navršenom 31 godinom, postala najstarija igračica na vrhu svjetske ljestvice. Ipak, najdraže su joj medalje koje je osvojila u parovima igrajući sa starijom sestrom Venus. Njihovo olimpijsko zlato u konkurenciji parova dogodilo se u Londonu 2012., čime su obranile zlato iz Pekinga. Upravo su tom pobjedom u Londonu postale najuspješnije tenisačice u povijesti ovog sporta na Olimpijskim igrama sa po četiri zlata. Sereni je to tada bilo drugo zlato nakon što je slavila i u pojedinačnoj konkurenciji, čime je postala prva tenisačica kojoj je to uspjelo nakon 12 godina. Posljednja kojoj je to pošlo za rukom bila je njezina starija sestra Venus 2000. u Sydneyju.

Image
Foto: www.profimedia.hr

No kada je riječ o uspjesima na privatnom i ljubavnom planu, Serenu nije uvijek pratila sreća. Prvu ozbiljniju ljubavnu vezu imala je od 2004. do 2006., kada je bila s uspješnim redateljem Brettanom Ratnerom. Nakon nekoliko godina mnogo se pričalo o njezinoj vezi sa 44-godišnjim reperom Commonom. Iako su se jedno vrijeme u javnosti pojavljivali zajedno, prema tvrdnjama njihovih poznanika, prekinuli su zbog radoholičarske prirode, kakvu imaju oboje, zbog koje se nisu često viđali. Bila je povezivana i s pjevačem Drakeom, a na kraju se skrasila sa suosnivačem Reddita, Alexisom Ohanianom s kojim je dobila i kćerkicu. Vjenčali su se 2017., a od tada obilaze crvene tepihe i teniske terene kao pravi power couple koji može inspirirati mnoge. Sve u svemu možemo zaključiti kako Serena u 5. desetljeće života ulazi kao velika legenda sporta koja se ostvarila na svakom polju života. Impresivno, zar ne?

Image
Opet ih obožavamo

'Život na sjeveru': Gdje su danas glumci iz omiljene serije?