Najdugovječnija vladarica u britanskoj povijesti

Drugačija od drugih: Kraljica Elizabeta II i njezina intrigantna životna priča

Kraljica Elizabeta II. rođena je 21. travnja 1926. Njezin je život bio pun naglih obrata, skandala i političkih previranja, no ona je unatoč svemu uvijek ostajala dostojanstvena. Nakon što je pokopala ljubav svog života, princa Philipa,ostala je vladati sama.

profimedia-0209871430.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Elizabeta II. rođena je 21. travnja 1926. Podsjetimo, kraljica Elizabeta II je bila najdulje vladajući vladar Velike Britanije u cijeloj njezinoj povijesti te će već samo zbog toga biti itekako upamćena. No, to nije sve – ova samozatajna i uvijek dostojanstvena žena imala je život kao iz nekog romantičnog romana. Odlučile smo se prisjetiti povijesti njezinog uspona na tron, neuspjeha i uspjeha, obiteljskih zavrzlama te ključnih političkih trenutaka.

Image
Pravila slavnih roditelja

Nije im lako: Uvjeti koje celebrity dadilje moraju ispuniti

Rođena je kao prvo dijete u braku princa Alberta, vojvode od Yorka, i Elizabeth Bowes-Lyon, vojvotkinje od Yorka. Njezin otac je bio drugi sin kralja Georgea V. Krštena je u, sada srušenoj, kapeli u Buckinghamskoj palači, kao Elizabeth Alexandra Mary. Prvo ime dobila je po majci, drugo po prabaki Aleksandri, a treće po baki Mariji.

U trenutku rođenja kraljica, tada kraljevna Elizabeta od Yorka, bila je treća u nasljednom nizu, iza strica Eduarda i svog oca Alberta. Njeno rođenje je izazvalo interes javnosti, ali nije bilo razloga za vjerovati da bi mogla naslijediti prijestolje. Naime, njen stric Eduard je bio prijestolonasljednik za kojega se vjerovalo da će postati kralj i imati potomstvo koje će ga naslijediti. No, kao što znamo – ljubav je pomrsila svima planove. Naime, Eduard je postao kralj 20. siječnja 1936., odmah nakon smrti Elizabetinog djeda Georgea V. Međutim, on je abdicirao 11. prosinca 1936., znači nepunu godinu dana nakon krunidbe i to zbog Amerikanke, razvedene Wallis Simpson koju kraljevska obitelj nije željela prihvatiti. Kao kralju, Eduardu je bilo zabranjeno oženiti se s Wallis, pa se on zbog svoje ljubavi odrekao krune. Par na kraju nije imao djece, a Elizabeta je postala izgledna buduća kraljica Velike Britanije – na iznenađenje svih.  

Kraljica je imala samo trinaest godina kada je izbio Drugi svjetski rat. Ona i njena mlađa sestra evakuirane su iz Londona. Postojali su planovi da budu prebačene u Kanadu, ali Elizabetina majka je to odbila. S trinaest godina upoznala je i svog budućeg supruga, princa Philipa, s kojim je u konačnici u braku provela 73 godine. Ljubavna priča ovog kraljevskog para intrigirala je mnoge, a ono što o njoj zasigurno znamo je to da su bili u braku od 20. studenog 1947. godine.

Ona je imala 13 godina, on 18, a nakon susreta upoznavanja počeli su se dopisivati. Za Božić 1943. godine Philip je Elizabeti bio pratnja na obiteljskoj božićnoj proslavi u dvorcu Windsor. Kralj George VI., Elizabetin otac, htio je da njegova voljena Lilibet, kako su zvali Elizabetu na dvoru, bude sretna, a imao je nekoliko sumnji u vezi s Philipom. Princ u to vrijeme nije bio financijski neovisan te se kralju nisu sviđali još neki detalji iz njegova života. Činjenica da su rođaci u četvrtom koljenu nikome pak nije smetala.

Philip je 1947. godine dobio kraljevo dopuštenje da zaprosi Elizabet, a zaprosio ju je u Škotskoj prstenom koji je sam dizajnirao. Iste godine postao je Philip Mountbatten te je bio službeni stanovnik Velike Britanije. Elizabeta je naravno rekla "da". Večer prije njihova vjenčanja Philip je dobio nekoliko kraljevskih titula, a titulu Vojvode od Edinburgha koristio je sve do svoje smrti.

Kraljevski par nije ni slutio da će Elizabeta samo pet godina nakon vjenčanja postati Kraljica Elizabeta II. Naime, kraljičin otac naglo je preminuo, a njegova je najstarija kći poprilično nespremna bila bačena u vatru vladavine. No, čak i u tako neizvjesnoj situaciji, Philip je bio uz Elizabetu te joj je bio najveća podrška. Par je dobio četvero djece, tijekom njezina kraljevanja odradili su nekoliko tisuća posjeta diljem svijeta, a prebrodili su i neke od najvećih skandala u britanskoj kraljevskoj povijesti.

Kraljica je 2022. proslavila 70 godina kraljevanja i službeno je na britanskom tronu bila najduže u povijesti, a sve do 2017. godine suprug je čitavo vrijeme bio uz nju. Princ se umirovio od kraljevskih dužnosti 2017. godine, no čitavo vrijeme stajao je čvrsto uz kraljicu, bez obzira na sve. Njihov brak je najduži od bilo kojeg britanskog vladara, a zajedno su prebrodili i mnoge teške trenutke i ostali zajedno do smrti princa Philipa, u travnju 2021. U početku njihova braka bilo je dosta govorkanja o Philipovoj nevjeri i aferama, kao i njegovom bijesu jer mu djeca nisu mogla naslijediti njegovo prezime. Trzavice su se dodatno pojačavale i zbog toga što je on uvijek morao biti u sjeni svoje supruge, a po prirodi je bio aktivan čovjek vješt s ljudima te mu je bilo prirodno biti u centru pozornosti.

Elizabeta je jednom prilikom istaknula kako je 1992. za njih bila užasna godina. Propali su brakovi čak troje njihove djece, a iste godine izbio je i požar u dvorcu Windsor koji je prouzročio veliku štetu. Deset godina kasnije ta se užasna godina ponovila, kada su 2002. preminule Kraljica Majka i Elizabetina sestra, princeza Margaret.

Inače, Elizabeta II. je okrunjena u Westminsterskoj opatiji, 2. lipnja 1953. godine. Nakon krunidbe kraljica i njena obitelj su preselili u Buckinghamsku palaču, u središnjem Londonu, a obitelji se život drastično promijenio. U svojoj se vladavini susrela s mnogim krizama i političkim previranjima, sukobima s IRA-om 1980-ih, radničkim štrajkovima, skandalima s princezom Dianom, kao i ratom s Argentinom no svejedno je u svim tim prilikama naizgled ostala neutralna – utjelovljenje dostojanstva.

Privatno je kraljica navodno bila dosta konzervativna, a obožavala je konje, boravak na škotskom selu gdje je na kraju i preminula te igru sa svojim psima. Poznato je i kako je bila zaljubljenica u pastelne boje, u kojima se obično pojavljivala u javnosti. Svaki njezin dolazak na službenu dužnost bila je prava modna atrakcija jer je kraljica uvijek bila dotjerana i sa stilom.

Magazin Forbes je prije nekoliko godina procijenio vrijednost kraljičine imovine na 280.000.000 funti, odnosno 500.000.000 američkih dolara. Palača je tada ovu brojku proglasila preuveličanom, mada u nju nije uključena kraljičina osobna kolekcija umjetničkih djela, koja sama vrijede barem 10 milijardi funti. U cifru nisu uključeni ni dva zamka čija vrijednost nikada nije procijenjena, ni primanja od lankasterskog vojvodstva, tako da bi zapravo moglo biti da je ta cifra premalena, a ne prevelika.

U svakom slučaju možemo zaključiti kako je Elizabeta II. definitivno bila spektakularna žena koja je obilježila 20. stoljeće te je doista bila, a sigurno će i ostati sinonim za britansku monarhiju. Unatoč mnogim nedaćama, uvijek je uspjevala zadržati smirenost te unijeti ponekad kaotičnoj kraljevini dozu stabilnosti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.