Image
Foto: www.profimedia.hr
Koracima fotomodela
Foto: www.profimedia.hr

Koracima fotomodela

Lijepa plavuša Kim Basinger rođena je kao treće dijete jazz glazbenika i plivačice. Još je od djetinjstva govorila da će biti glumica. U pubertetu je plivala, plesala, vježbala gimnastiku i u šesnaestoj godini, savršenoga tijela, pobijedila na Miss Junior izvodeći pjesmu iz mjuzikla „My Fair Lady“. Početkom 1970-ih odlazi u New York gdje joj ugovor za fotomodela nudi Ford Modeling Agency. Između snimanja i revija uspjela je pohađati i satove glume, a u raznim je klubovima nastupala pod pseudonimom Chelsea. Tako je isprva stekla slavu kao lijepo lice s reklama i s plesnih podija, a tek kasnije se počela sve više orijentirati k filmu i glumi.

Bondova djevojka
Foto: www.profimedia.hr

Bondova djevojka

Mnogi dobro i danas pamte naslovnicu Playboya za koju je Kim Basinger pozirala 1983., iste godine kada je dobila i svoju prvu filmsku ulogu zbog koje je odlučila raskinuti ugovor s modeling agencijom koja ju je angažirala. Prvi puta se tako na velikom platnu pojavila u filmu "Nikad ne reci nikad" o popularnom agentu Jamesu Bondu kojeg je tada glumio Sean Connery. Uloga Bondove djevojke otvorila joj je vrata Hollywooda i zanosna plavuša brzo je postala jedna od najtraženijih glumica te sinonim za eleganciju i seksepil. Neke od najzapaženijih uloga ostvarila je u hitovima poput "9 i pol tjedana", "Batman" te "L.A. Povjerljivo", za koji je dobila i Oscara.

Seks-simbol
Foto: www.profimedia.hr

Seks-simbol

Dakle, 1980-ih i ranih 1990-ih, kada je Kim bila na vrhuncu slave, postala je znana prije svega kao najseksi dama Hollywooda. Neprestano je dobivala uloge u provokativnim, kontroverznim filmovima s eksplicitnim scenama seksa, a nije se libila ni skidati pred kamerama, zbog čega je kasnije i požalila. Naime, dugo ju se nije shvaćalo ozbiljno kao glumicu, pa su joj mnogi osporavali glumački talent čak i nakon što je osvojila Oscara. Sama Kim o tome je mnogo puta progovorila za medije te rekla kako joj je njezina tadašnja titula zavodnice s filmskog platna laskala, ali da ju je dugoročno ograničila u karijeri te njezin talent svela na uloge misterioznih ljepotica.

Tamna strana slave
Foto: www.profimedia.hr

Tamna strana slave

Kim je možda cijelo to vrijeme na crvenim tepisima izgledala apsolutno zanosno, no u privatnosti vlastitog doma se mučila s vrlo teškim i učestalim napadajima panike. Prvi takav žestoki napadaj doživjela je već 1976., na samom početku svoje karijere te ju je toliko pogodio da šest mjeseci nije izlazila iz svog doma. Kasnije se uz pomoć psihoterapije i lijekova uspjela dovesti do stanja da normalno funkcionira, no psihički su je problemi pratili cijeli život.

Ljubav s Alecom Baldwinom
Foto: www.profimedia.hr

Ljubav s Alecom Baldwinom

Na vrhuncu karijere, početkom 90-ih, upoznala je Aleca Baldwina s kojim je snimila niz filmova, da bi se na koncu zaljubili i 1993. godine vjenčali. Alec ju je navodno još na prvom spoju pitao želi li imati djecu s njime, a u braku su dobili kći Ireland, no 2002. godine su se razveli. Otprilike u to vrijeme njezina je karijera krenula silaznom putanjom, a sama je jednom prilikom priznala kako smatra da joj je naštetio status seks-simbola jer, kada je ostarjela, sve su je manje htjeli angažirati za uloge. Prije Baldwina, Kim je bila u kratkom braku s vizažistom Ronom Snyderom, a o njezinom ljubavnom životu nakon razvoda od Baldwina ne zna se gotovo ništa.

Žrtva holivudskog ideala mladosti
Foto: www.profimedia.hr

Žrtva holivudskog ideala mladosti

Baš kao ni mnoge druge celebrity dame, ni Kim nije odoljela čarima estetske kirurgije. Njezini sve češći odlasci na botoks i druge korekcije također su kumovali sve rjeđim holivudskim angažmanima. Naime, Kim je priznala kako se nije mogla nositi s učinkom starenja pa je oko 2000. počela stalno posezati za filerima i botoksom, a priznala je i kako se podvrgla čak dvjema operacije facelifta. S obzirom da je oduvijek bila vrhunska ljepotica, definitivno bismo rekle da joj svi ti zahvati nisu bili potrebni, a dugoročno su joj čak i narušili prirodnu ljepotu.

Privatni i financijski problemi
Foto: www.profimedia.hr

Privatni i financijski problemi

Baš kada joj je propao brak s Baldwinom, Kim se zaredalo i nekoliko neuspješnih filmova, a upustila se i u krajnje neobičnu investiciju – kupila je cijeli jedan američki gradić! Braselton je mjestašce koje je glumica kupila za 20 milijuna dolara te odlučila pretvoriti u svoju privatnu oazu, no sve joj se obilo o glavu jer je zbog nekoliko neuspješnih projekata i takvih neobičnih kupovina morala proglasiti bankrot i sve rasprodati. U tom su se periodu pojačali i njezini psihički problemi te je počela patiti od agorafobije, odnosno straha od otvorenih prostora, pa se ponovno povukla u svoj dom i odlučila maknuti se od javnosti.

Neprepoznatljiva Kim
Foto: www.profimedia.hr

Neprepoznatljiva Kim

Posljednjih se godina o Kim Basinger ne piše i ne govori mnogo. Tu i tamo paparazzi ju snime na ulicama Los Angelesa na kojima zna prošetati sa svojom kćeri, no osim toga ova nekoć velika glumica uvelike izbjegava crvene tepihe i javna događanja. Osim toga, mnogi zli jezici i tabloidi komentirali su kako se glumica u potpunosti transformirala iz seksi Bond djevojke u 60-godišnjakinju koja više na mari za to kako izgleda. No, zašto i bi? Kim živi svoj život onako kako joj odgovara i ne zamara se tuđim mišljenjem. Čini se kako je napokon pronašla svoj mir.

Uvijek svoja, uvijek jedinstvena
Foto: www.profimedia.hr

Uvijek svoja, uvijek jedinstvena

Ono što za kraj možemo zaključiti je to da je Kim Basinger od samih početaka svoje karijere oduvijek bila posebna. Nekoć je prihvaćala uloge seksi zavodnica i skidala se kada to druge glumice nisu željele, a danas se skriva od očiju javnosti. Prošla je sve faze slave, borila se s vlastitim demonima i u konačnici pronašla vrijednosti i stil života koji joj odgovara. Nije li to ultimativni životni uspjeh za svakoga?

Uvijek jednako zanosna

Gdje je danas Kim Basinger, žena koja je mamila uzdahe muškaraca diljem svijeta?

Kim Basinger nekad je bila jedna od najtraženijih glumica i sinonim za seksepil, a zadnjih godina gotovo da je nema na crvenim tepisima. Ova dama bila je seks simbol 1980-ih i 1990-ih, a na današnji dan slavi svoj 68. rođendan. Mi smo se tim povodom odlučile prisjetiti kako je izgledala njezina transformacija kroz godine - od seksi plavuše koja je zavodila frajere na filmskom platnu, pa sve do žene nadomak osmog desetljeća života koja ne mari što drugi misle o njoj. Sve o Kim i njezinom profesionalnom i privatnom životu saznaj u nastavku.

zena.hr • Foto www.profimedia.hr
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.