Jedna od najljepših žena na svijetu

Život pun skandala i kontroverzi: Brigitte Bardot slavi rođendan

Ispod glamurozne maske prave ikone svog vremena, Brigitte nije bila sretna. Na samom početku karijere pokušala se ubiti, priznala je da nikad nije htjela sina, a to su samo neke od kontroverzi koje prate ovu francusku glumicu koja danas slavi 86. rođendan

Život pun skandala i kontroverzi: Brigitte Bardot slavi 86. rođendan

S velikom ljepotom dolazi i velika kontroverza - barem je takav slučaj s Brigitte Bardot - miljenicom francuskog Novog vala. Kao model, glumica i pjevačica, Brigitte Bardot dugo je smatrana seks simbolom, od 1950-ih pa sve do 1970-ih zanosna Francuskinja oduševljavala je svojom pojavom i ljepotom. Ipak, njezin život obilježili su brojni skandali, više puta bila je na rubu samoubojstva.

Brigitte Bardot rođena je na današnji dan, 28. rujna 1934. godine u Parizu u jako religioznoj obitelji. Odmalena je voljela balet, s 13 godina primljena je na Pariški konzervatorij (fakultet za glazbu i ples), a upravo je zahvaljujući baletu došla do svog prvog manekenskog angažmana. Krasila je naslovnicu časopisa Elle sa samo 15 godina


Brigitte je bila savršena za modeling: ne samo da je bila izuzetno lijepa, s velikim očima, malim nosom, senzualnim usnama i dugom, bujnom kosom, već je za to imala i savršenu visoku i gipku figuru. Sa svojih 1,68 metara i, za razliku od nekih svojih suparnica toga doba, poput Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor ili, u Francuskoj, Martine Carol, nikad nije imala problema s kilogramima. I naravno da joj je baletni trening bio itekako koristan što se tiče savršenog držanja tijela.

Naslovnica časopisa Elle bila je početak velikih stvari za Brigitte. To je pokrenulo njezinu glumačku karijeru jer ju je zamijetio redatelj Mark Alegre, a onda i njegov asistent Roger Vadim, u kojeg se zaljubila, a koji je postao njezin prvi suprug, a u počecima njezine karijere bio je i njezin menadžer. 

Ipak, nije sve išlo tako glatko. Iako ju je on ubrzo zaprosio, njihovom vjenčanju protivili su se Brigittini roditelji jer je ona tada imala samo 17 godina. Čekali su njezin 18. rođendan i vjenčali se 1952. godine, a Roger je režirao i njezin prvi filmski hit 'I Bog stvori ženu' iz 1956. godine koji je 22-godišnju Brigitte vinuo u zvijezde. 


Zahvaljujući Brigitte, odjednom je porasao interes holivudskih redatelja za europskom kinematografijom. Nijedna žena prije nje nije bila dovoljno zanimljiva, glamurozna i lijepa, pa je tako stala rame uz rame s američkim seks simbolom Marilyn Monroe. 

I dok je njezina karijera cvjetala, a svijet je bio zaluđen njezinom pojavom, privatni život je patio. Iako je sa suprugom funkcionirala savršeno u poslu, navodno su oboje imali afere i razveli su se nakon pet godina braka. Samo dvije godine kasnije, Brigitte se ponovno udala, ovaj put za glumca Jacquesa Charriera, a nedugo nakon toga postali su roditelji dječaka Nicolasa-Jacquesa s kojim glumica nikad nije bila bliska. 


Naime, tada je prvi put šokirala javnost svojim izjavama. Navodno je zatrudnjela isključivo na nagovor supruga, a  budući da se nije povezala sa svojim djetetom, izjavila je kako je trudnoća nešto najgore što joj se dogodilo u životu. Nekoliko puta tijekom trudnoće bebu u trbuhu usporedila je s tumorom, a izjavila je i da bi bilo bolje da je rodila psa nego dijete. 

Sve to očito je bila posljedica njezine psihičke boli i patnje jer samo osam mjeseci nakon poroda Brigitte si je pokušala oduzeti život, i to na svoj 26. rođendan, 1960. godine. Dvije godine kasnije razvela se i po drugi put, dječak je ostao živjeti s ocem, a film 'Istina', koji je snimala u vrijeme pokušaja samoubojstva, postao je najgledaniji u Francuskoj.  


Unatoč velikoj svjetskoj slavi, Brigitte se od tada trudila živjeti u sjeni, izbjegavala je medije, 1966. godine udala se treći put za njemačkog milijunaša Guntera Sachsa, a iako je njihov brak trajao samo tri godine, Brigitte je izjavila kako joj je njihova veza jedna od najdražih uspomena. 

Sa samo 40 godina, 1974. godine, u potpunosti se povukla iz glumačkog života. Promijenila je i životne navike, postala je vegetarijanka (kao velika ljubiteljica životinja osnovala je i fondaciju koja se brine za njihovu zaštitu), a unatoč tome što se više nije bavila glumom, i dalje je bila zanimljiva paparazzima i javnosti, pa je 1983. godine čak izašla i trilogija o njezinom životu. Samo nekoliko tjedana kasnije, pod pritiskom zbog knjiga, depresivna Brigitte ponovno si je pokušala oduzeti život, ali ovog ju je puta spasila kućna pomoćnica.


Četvrti (i čini se - posljednji) put udala se za političara Bernarda D'Ormaleoa. U braku su od 1992. godine, a iako se o njihovom privatnom životu ne zna puno, Brigitte i dalje šokira javnost svojim izjavama, pa je tako više puta (čak pet puta) kažnjena za poticanje rasne mržnje i netrepeljivosti i velika je zagovornica ksenofoba i antiislamista, zbog čega je naišla na osude javnosti, posebno jer je u svojoj mladosti slovila kao velika liberalka. 

Sa svojih 86 godina, Brigitte Bardot pobjedila je rak dojke, danas se bori s artritisom, živi u Saint-Tropezu okružena životinjama, a iako se vode rasprave o tome što je na svom licu i tijelu operirala, glumica tvrdi da nikad nije pribjegla plastičnim operacijama te je nekoliko puta izjavila kako želi umrijeti u svojoj prirodnoj ljepoti


Bridget Bardot možda je kontroverzna figura modernog doba, ali isto tako je nesumnjivo jedna od najvećih istinskih svjetskih zvijezda, diva i ikona koja je duboko utjecala na filmsku industriju i svijet oko sebe. Sretan joj rođendan!