Zanimljive priče iza popularnih filmova za koje vjerojatno nisi znala da su istinite

Ponekad su filmovi toliko nevjerojatni da nas riječi 'temeljeno na istinitoj priči' potpuno ostavljaju bez daha

Zanimljive priče iza popularnih filmova za koje vjerojatno nisi znala da su istinite

Svaki je filmski žanr poseban, ali kad vidiš da je temeljen na istinitim događajima, definitivno te pogađa drugačije i stvara jedan intenzivniji i snažniji osjećaj.

Image

Filmovi koji su temeljeni na istinitim događajima, ali neki važni detalji namjerno su ostali skriveni


Postoji puno filmova iz povijesti kinematografije koji se temelje na 100 posto istinitim događajima koji definitivno zaslužuju tvoju pažnju, a ako voliš stvarne priče ili jednostavno želiš istražiti više, zaviri u ovaj popis s nekim od najboljim filmovima iza kojih stoje istinite priče, osobe ili događaji.

Tri plakata izvan grada

Američka drama iz 2017. godine zasnovana je na misterioznoj smrti žene po imenu Kathy Page u gradiću Vidoru u Teksasu 1991. godine. Kada ništa konkretno nije poduzeto u vezi s pronalaženjem krivca, Kathyjin otac postavio je plakate na području Vidora kako bi prozvao policiju te privukao pažnju na slučaj.

U filmu glavnu ulogu ima sjajna Frances McDormand koja tumači majku koja unajmljuje tri velika plakatna mjesta postavljena pokraj lokalne ceste kako bi privukla pozornost na još uvijek neriješeno ubojstvo njezine kćeri.

Vuk s Wall Streeta

Vuk s Wall Streeta je američka crna komedija iz 2013. godine koju je režirao slavni Martin Scorsese, a ako kojim slučajem nisi znala - film je u potpunosti temeljen prema istoimenim memoarima Jordana Belforta kojega je utjelovio Leonardio DiCaprio.

Film predstavlja život ovog burzovnog mešetara od njegova uspona na burzi, velikih zarada i života na visokoj nozi, do pada povezanog s kriminalom i korupcijom

127 sati

Radnja ovog filma iz 2010. godine je jako jednostavna, a opet - toliko napeta i nevjerojatna. Naime, avanturist se u divljini bori za svoj život (i to punih 127 sati), nakon što mu je ruku prikliještio golemi kamen.

U filmu je glavnu ulogu ostvario James Franco kao Aron Ralston, penjač po kanjonima koji je zaista ostao zarobljen u stijeni u izoliranom dijelu kanjona Blue John Canyon u jugoistočnom Utahu u travnju 2003. godine te koji je naposljetku morao sam sebi amputirati desnu ruku kako bi se oslobodio i preživio.

Irac

Remek-djelo slavnog Martina Scorseseja govori o vozaču kamiona po imenu Frank Sheeran (kojeg portretira Robert de Niro) koji se zbližava s mafijaškom obitelji. Kasnije počinje raditi za Jimmyja Hoffa (glumi ga Al Pacino), predsjednika sindikata Teamsters, koji je bio vezan za organizirani kriminal.

Tko se nije upustio u gledanje ovog filma u trajanju od tri i pol sata, ne zna da je Irac zapravo istinita priča o 'soboslikaru' Franku, znanom kao Irac, i njegovoj karijeri mafijaškog ubojice, koja je kulminirala i danas nerazjašnjenim ubojstvom moćnog, ali korumpiranog sindikalnog vođe, Jimmyja Hoffe.

Strava u Ulici Brijestova

Horor film iz 1984. godine mnoge je uplašio, ali ispada da nije bio 'samo' film. Radnja filma većini je dobro poznata: odvija se u ulici Brijestova, u američkoj državi Ohio, a Freddy Krueger ubija u snovima rukavicom s četiri oštrice.

Ipak, ono manje poznato je da je Wes Craven, redatelj filma, ideju dobio iz stvarne priče koju je pročitao u novinama o izbjeglicama koje su na tajanstveni način umrle nakon što su navodno 'vidjeli' noćnu moru.

Chicago

Film iz 2002. godine temelji se na mjuziklu iz 1970-ih koji je adaptiran iz predstave iz 1926. godine. Ta predstava bila je o istinitoj priči žene, Beulah Annan (čije je ime za filmove promijenjeno u Roxie Hart), koja je ubila svog dečka.

Uslijedila je i nijema filmska adaptacija predstave, objavljene 1927. godine, a najpoznatija adaptacija iz 2002. godine osvojila je i čak šest Oscara.

Pakao na horizontu

Ne, ovo nije još jedan američki herojski i nestvarni film. Ova priča o biološkoj katastrofi potpuno je istinita priča o eksploziji i izlijevanju nafte na naftnoj platformi 'Deepwater Horizon' 2010. godine u Meksičkom zaljevu.

Do nesreće je došlo zbog pogrešnog izračuna na cementarnom poslu koji je doveo do većih neispravnosti i, u konačnici, ostao zapamćen kao najveća naftna katastrofa u povijesti SAD-a

Beautiful Boy

Nezavisni film iz 2018. godine sa Steveom Carellom i Timothéejom Chalametom u glavnim ulogama zapravo je nastao prema memoarima 'Beautiful Boy: A Father’s Journey Through His Son’s Addiction' Davida Sheffa i 'Tweak and Growing Up on Methamphetamines' Nica Sheffa. 

Za one koji ne znaju, film donosi priču Nica Sheffa, nadarenog, ali osjetljivog dječaka koji je, ne znajući se nositi sa svojim problemima, postao ovisnik o drogama, i njegova oca, novinara Davida Sheffa, kojega je tragedija njegova sina najviše pogodila.

Oluja svih oluja

Ovo bi moglo biti iznenađenje, ali jedan od najgledanijih filmova iz 2000. godine temelji se na istinitim događajima. To nije samo film o biološkoj katastrofi koji proizlazi iz nečije mašte, već je stvarna priča o komercijalnom ribarskom brodu izgubljenom na moru nakon šokantno brutalne oluje 1991. godine.

Balto/Togo

Da, poznati animirani film iz 1995. godine o psu koji sa svojim prijateljima za vrijeme oluje spašava djecu malenoga gradića Nomea istinita je priča, ali s drugim psom u glavnoj ulozi. Naime, kada se spomene Velika utrka prema Nome iz 1925. godine, kojom se prevozio serum za bolesnu djecu u tom gradu, prva stvar koja većini padne na pamet jeBalto, pas heroj koji je predvodio pseću zapregu koja je dopremila lijek u Nome i spasila živote djeci.


No, ono što se manje zna, je da ni Balto ne bi postao heroj kakvim se i danas smatra da nije bilo Leonharda Seppala i njegovog najvjernijeg psa Toga. Baš zbog toga, 2019. godine snimljen je dirljivi film Togo o pravom heroju iz sjene