Ljubav nema pravila

Zabranjena ljubav: Poznati parovi koji su unatoč svim preprekama ostali zajedno

Povijest je prepuna parova čija nas priča o zabranjenoj ljubavi inspirira svakoga dana, a ovi su parovi pravi dokaz da ljubav pobjeđuje sve prepreke

zabranjena-ljubav.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Upravo je zabranjena ljubav često najslađa, jer kada nekoga ne možemo imati, tada ga najviše želimo. Kroz povijest, takvih je ljubavnih priča bilo mnogo - brojni parovi, zbog svakojakih pravila i normi, nisu mogli biti zajedno iako su se voljeli. Ipak, oni nisu odustajali jedno od drugoga i pronašli su način da budu zajedno, pa makar to značilo i kršenje društvenih pravila i normi.

Image
Ljubavna iskušenja

Zavedi me, razvedi me: Slavni parovi koji su se vjenčali dvaput s istom osobom

Upravo su takvi parovi ispisali najljepše ljubavne priče kroz povijest - od Kleopatre i Marka Antonija, čija je priča nažalost završila tragično, do parova koji su svojom ljubavnom pričom promijenili povijest, poput princa Edwarda i Wallis Simpson.

shimmer fallback

Ovi parovi pravi su dokaz da se iz zabranjene ljubavi može roditi ona najveća ljubav, a iako su njihove veze bile zabranjene iz raznih razloga, oni su se borili protiv normi kako bi ostali zajedno, i na ovaj ili onaj način pobijedili.

Kleopatra i Marko Antonije

Ljubavna priča između slavne egipatske kraljice Kleopatre i moćnog rimskog vojskovođe Marka Antonija vrlo je poznata, ali i tragična. Savez između njih započeo je prije svega zbog političkog napretka između dviju država, no ono što je započelo kao savez ubrzo se pretvorilo u ljubav, a uz Romea i Juliju, Kleopatra i Marko Antonije danas spadaju među najpoznatije ljubavne parove u povijesti. Iako su se voljeli, sudbina ih je razdvojila jer se Marko Antonije morao oženiti sestrom rimskog vladara Oktavijana.

shimmer fallback

Unatoč tome što je bio u braku, Marko Antonije je i dalje bio zaljubljen u Kleopatru, a nakon što su tri godine proveli odvojeni jedno od drugoga, njih dvoje ponovno su se spojili i nastavili svoju vezu. Marko Antonije se razveo od Oktavijanove sestre, pa je ljutiti rimski vladar objavio rat Kleopatri. Unatoč trudu, par je izgubio rat i oduzeo si život. Ipak, Oktavijan je odlučio ispoštovati posljednju Kleopatrinu želju, a to je da bude pokopana rame uz rame s ljubavlju svog života, Markom Antonijem.

Princ Edward i Wallis Simpson

Kada su u pitanju članovi kraljevske obitelji, postoje razna pravila kojih se moraju pridržavati kako bi zadržali svoje titule i položaje. Ipak, neki su odlučili igrati protiv tih pravila. Edward, princ od Walesa, i Wallis Simpson, američka aristokratkinja, upoznali su se dok je ona još bila u braku. Par i princ bili su bliski prijatelji, ali su se Edward i Wallis ubrzo zaljubili. Edwardov otac, kralj George V., nedugo zatim je umro, pa je Edward proglašen kraljem Ujedinjenog Kraljevstva.

shimmer fallback

Edward je htio da budu zajedno, pa dok je Wallis čekala da se po drugi put razvede od supruga, kralj Edward činio je sve što je bilo u njegovoj moći kako bi ju kraljevska obitelj i crkva prihvatili. No njihova je veza naišla na snažno protivljenje, pa je kralj Edward odlučio abdicirati krunu kako bi bio s Wallis. Najavljujući abdikaciju, Edward je rekao: "Smatrao sam da je nemoguće nositi težak teret odgovornosti i izvršavati svoje kraljevske dužnosti onako kako bih želio bez pomoći i podrške žene koju volim."

Richard i Mildred Loving

Ljubavna priča Lovingovih ušla je u povijest u Americi, a vjerojatno će se jednog dana naći i u udžbenicima. Dok je Richard bio bijeli građevinski radnik irskog i engleskog podrijetla, a Mildred je bila afroameričkog i indijanskog podrijetla, a njihova je veza bila zabranjena zakonima njihove matične države Virginije, budući da "međurasni" brakovi nisu bili dopušteni. Dakle, Lovingovi su morali napustiti svoj dom zbog straha od zatvora.

shimmer fallback

Međutim, Mildred i Richard jako su voljeli svoj rodni grad i željeli su se vratiti, pa su odlučili iznijeti svoj slučaj na Vrhovni sud. Presuda Vrhovnog suda u korist Lovingovih bila je jednoglasna, pa su se mogli vratiti kući i zajedno odgajati svoju djecu kao bračni par. Na kraju, njihova je hrabra ljubav ušla u povijest i pomogla da se ukinu zakoni o segregaciji diljem Amerike.

Seretse Khama i Ruth Williams

Razlog zašto ovaj par nije mogao biti zajedno bila je boja njihove kože, ali baš kao i Lovingovi, i oni su dobili svoj sretan kraj. Seretse Khama bio je glavni zastupnik plemena Bamangwato, a Ruth je bila Engleskinja iz radničke klase. No, iako je par naišao na protivljenje njihovom braku od strane Seretseova plemena, engleske vlade i Ruthinog oca, uspjeli su se vjenčati 1948. godine.

shimmer fallback

Godinama su Seretse i Ruth bili prognani iz njegove rodne zemlje, a da bi se mogao vratiti, Seretse se morao odreći svog poglavarstva za njega i njegove nasljednike. Odrekao se svoje titule kako bi bio s Ruth i njihovom djecom i vratio se kući sa svojom obitelji kao običan građanin, da bi godinama kasnije upravo on postao prvi predsjednik Bocvane.

Teodora i Justinijan I.

Vratimo li se unatrag, u vrijeme Bizantskog Carstva, svjedočit ćemo još jednoj zabranjenoj ljubavi. Car Justinijan tada je bio vrlo moćan car, a iako se u to vrijeme na glumice gledalo s visoka, njega to nije spriječilo da se zaljubi u mladu glumicu Teodoru. Tadašnji zakon branio je muškarcima viših staleža da se ožene izvođačicama i umjetnicama, pa je car iz ljubavi promijenio navedeni zakon i ipak se oženio Teodorom.

shimmer fallback

Zbog svoje inteligencije, Teodora je postala Justinijanova savjetnica i suvladarica od najvećeg povjerenja. Zajedno su bili moćni i mudri - reformirali su cijeli rimski pravni sustav, a neki od novih zakona koje su stvorili usmjereni su na poboljšanje ženskih prava. Mnogo godina kasnije, Teodora je preminula, pa je Justinijan nastavio vladati sam, no nikada se nije ponovno oženio.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.