Povratak u prošlost

TV nostalgija: Najbolje serije iz 80-ih koje želimo opet gledati

Prisjetile smo se nekih od najboljih serija iz osamdesetih koje bi sigurno opet bilo zabavno pogledati

profimedia-0099005750.jpg
Foto: Profimedia.hr

Osamdesete su bile vrlo zanimljivo doba u televizijskog povijesti. Serije nisu bile društveno osviještene kao 70-ih, kada su se serije poput M*A*S*H* i All in the Family bavile suvremenim temama, niti su bile umjetnički ambiciozne kao projekti iz 90-ih (Twin Peaks i Simpsoni). Zapravo, neke od možda najlošijih TV serija svih vremena nastale su 80-ih i potpuno su zaboravljene.

Image
Doza nostalgije

Najbolje serije iz 90-ih koje želimo gledati ove zime

No postojao je niz izvrsnih, revolucionarnih serija koje su definirale 80-e i ostale su nam kao drage uspomene. Mnoge od njih još uvijek vrijedi ponovno pogledati, iako gledano iz današnjeg vremena neke šale mogu biti problematične. No, opet je zanimljivo vidjeti i kako se svijet u međuvremenu razvio i što nam je danas čudno, a nekada možda bilo potpuno normalno.

shimmer fallback

Bez obzira na to što danas imamo izvrsne serije, možda nikad tako veliki izbor, zanimljivo je vratiti se u prošlost i vidjeti što smo nekada pratili. Kao ponovno čitanje nekog starog klasika, i zato ti u nastavku donosimo zanimljiv popis serija - od sapunica do krimi priča.

"Miami Vice" (1984-1989)

Kada se opisuje estetika 80-ih, onda je to kao da se opisuje serija Miami Vice. Sve u vezi ove krimi priče u pastelnim nijansama izvršnog producenta Michaela Manna je bilo pretjerano: nasilje, upadljivi sportski automobili, skupa odjeća i gliseri. Glavni junaci Crockett (Don Johnson) i Tubbs (Philip Michael Thomas) često su se noću vozili kroz Miami dok su lovili kriminalce. Miami Vice je bio hiperstiliziran, nihilistički noir s lijepim krajolikom, a toliko je zavodljiv da ćeš pomisliti da bi se laneno odijelo s običnom majicom odmah trebalo vratiti u modu. Nitko nikada nije izgledao cool na TV-u poput Dona Johnsona.

"Cheers" (1982-1993)

Priča o različitim ljudima u jednom kafiću gdje se zna svačije ime trajala je 11 sezona, a ni jedna nije loša. Jednostavna komedija o svakodnevici i ljudima koji se druže u baru imala je jednu od najboljih glumačkih postava. Ted Danson, Woody Harrelson, Kirstie Alley i Kelsey Grammer samo su dio fantastične ekipe koja je glumila. Sa 117 nominacija za Emmyja tijekom prikazivanja, to je najnominiranija humoristična serija ikada, sigurno je jedna od najboljih serija osamdesetih.

"Dallas" (1978-1991)

Iako je ovo klasična sapunica svatko tko se sjeća osamdesetih zna koliko je ovo bila velika serija i koliko se pričalo o njoj. Priča o obitelji iz Teksasa koju predvodi J.R. svakako je bila jedna od najvažnijih stvari u to vrijeme. Sapunica o bogatoj, domišljatoj teksaškoj naftnoj obitelji trajala je čak 14 sezona, dulje od većine drugih drama u udarnom terminu.

"Sledge Hammer!" (1986–1988)

Jedna od serija iz 80-ih koja je bila nešto ispred svog vremena je Sledge Hammer! Serija je više bila satira, bavila se prekomjernom upotrebom vatrenog oružja, a sve kroz lik policajca koji zna što radi i obožava oružje. Vrlo specifična, serija je postala klasik i mnoge generacije je pamte.

"Moonlighting" (1985–1989)

Nemoguće je zamisliti ovaj popis bez ove šarmantne serije koja je kod nas bila poznata pod nazivom "Slučajni partneri". Kombinacija drame i komedije zabavljala je mnoge generacije, ali i lansirala u zvijezde Brucea Willisa. No, najupečatljivija je bila kemija između Cybill Shepherd i Brucea Willisa koja je nosila cijelu seriju.

"Dynasty" (1981-1989)

Ako voliš gledati show The Real Housewives onda bi svakako trebala pogledati i ovu seriju. Sapunica koja je nastala kao konkurencija Dallasu, izgradila je svoj uspjeh na danas poznatoj formuli: lijepi i bogati ljudi koji se međusobno bore. Raskošna drama, u kojoj su glumile Joan Collins i Linda Evans, bila je nominirana i osvojila nekoliko nagrada. No, tada je stvarala i modne trendove te donijela neke doista nevjerojatne stvari kroz priču o bogatoj obitelji naftnog magnata.

"China Beach" (1988–1991)

Priča o medicinskoj sestri i njezinim kolegama u bolnici tijekom Vijetnamskog rata osvojila je pet nagrada Emmy tijekom četiri sezone. Kritičari su obožavali ovu seriju u kojoj su likovi prolazili različite emocionalne krize zbog rata, ali i samo pokušavali preživjeti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.