Uskoro u kinima: "Usamljeni osvetnik"

Uzbudljiva avantura prepuna akcija i humora uz legendarnog Johnnya Deppa

Uskoro u kinima: "Usamljeni osvetnik"
Play logo

Producent Jerry Bruckheimer i redatelj Gore Verbinski, dvojac koji stoji iza iznimno uspješne filmske franšize „Pirati s Kariba“ predstavljaju „Usamljenog osvetnika“uzbudljivu avanturu prepunu akcije i humora u kojoj proslavljeni maskirani junak ponovno oživljava, ovaj put na potpuno drugačiji način. Američki ratnik Tonto (Johnny Depp) prisjeća se nikad ispričanih priča koje su pretvorile Johna Reida (Armie Hammer), čovjeka koji poštuje zakon, u legendu pravde – noseći pritom publiku na epsko putovanje prepuno iznenađenja i urnebesnih događaja u kojima ovo dvoje naizgled nespojivih junaka moraju naučiti surađivati zajedno kako bi se uspješno borili protiv pohlepe i korupcije.

Play logo


U filmu „Usamljeni osvetnik“ pored dvojice glavnih glumaca također nastupaju i dobitnik prestižne televizijske nagrade Emmy i nagrade Zlatni globus – Tom Wilkinson (mini-serija „John Adams“) kao poduzetnik Latham Cole; William Fichtner („Vitez tame“) kao Butch Cavendish, zakleti neprijatelj Tonta i Usamljenog osvetnika; dobitnik nagrade Emmy, Barry Pepper („Kennedyjevi“) kao vojskovođa kapetan J. Fuller; James Badge Dale („Iron Man 3“) kao teksaški rendžer Dan Reid, Johnov stariji brat; Ruth Wilson (TV-serija „Luther“) kao Danova supruga i Johnova bivša djevojka Rebecca Reid; te dva puta nominirana za prestižnu filmsku nagradu Oscar i šest puta nominirana za nagradu Zlatni globus – Helena Bonham Carter („Kraljev govor“) kao flambojantna, jedno-noga voditeljica saluna – Red (Crvenokosa) Harrington.

shimmer fallback


Film je režirao Gore Verbinski, a producirali Jerry Bruckheimer i Gore Verbinski. Scenarij za film napisali su Ted Elliott i Terry Rossio (odgovorni za sva četiri nastavka franšize „Pirati s Kariba“) te Justin Haythe („Put oslobođenja“). Izvršni producenti filma su Mike Stenson, Chad Oman, Ted Elliott, Terry Rossio, Johnny Depp, Eric Ellenbogen i Eric McLeod.

shimmer fallback


Kada je započelo snimanje filma, 28. veljače 2012. odmah je bilo očigledno da će Usamljeni osvetnik i Tonto ponovno jahati zajedno. I nastavit će jahati više od sedam mjeseci snimanja kroz četiri susjedne države na američkom jugozapadu uz dodatak južne Kalifornije. Tijekom cijelog trajanja snimanja Bruckheimer, Verbinski, Depp, Hammer i ostatak glumačke i filmske ekipe iskusili su punu snagu produkcije i izazova okoliša; međutim nekako su uspjeli prevladati sve probleme koji su se pojavili. Bruckheimer i Verbinski nisu samo snimali veliku avanturu – sam proces snimanja filma „Usamljeni osvetnik“ bio je velika avantura za sve involvirane.

Vizualni konzultant Mark „Crash“ McCreery bio je suočen s izazovom „Usamljenog osvetnika“ na način da je morao izgraditi nekoliko velikih setova na kojima su se mogle dočarati drama, komedija i avantura kojih je ovaj film doslovno prepun. Setovi su izgrađeni u eksterijerima koji su se protezali kroz pet različitih američkih saveznih država, a snimalo se i u studijima u Albuquerqueju.

Play logo
shimmer fallback


Izmišljeni gradić Colby u državi Teksas je prašnjavi pogranični grad, dom Johna Reida i njegovog brata Dana. Verbinski i McCreery tražili su nekoliko samostojećih zapadnjačkih gradova prije nego što su odlučili izgraditi vlastiti u Rio Puercu – trideset i pet milja od Albuquerqueja. „Gradić Colby predstavlja realnost pomiješanu s apsurdnošću“, prisjeća se McCreery. „Redatelj Gore voli setove u kojima osjećaš život pa zbog toga s jedne strane imamo porušeni balkon, a s druge nedostaje željeznička pruga. Sve to pridodaje liku samog gradića pa gledatelj zbilja može osjetiti nešto povijesno u njemu.“

Ali što se događa kad producent i redatelj trebaju tri autentična američka vlaka iz 19. stoljeća za nekoliko najambicioznijih akcijskih scena ikad snimljenih na filmu? „Naprosto smo ih izgradili“, objašnjava Jerry Bruckheimer. „Baš kao što smo izgradili ogromne brodove za filmsku franšizu 'Pirati s Kariba'. Ne postoji zamjena za stvarnost, a zbog toga što smo morali sve raditi s tim vlakovima jedina realnost je bila da idemo do kraja i da ih izgradimo.“

shimmer fallback


shimmer fallback


Play logo
shimmer fallback


Izgradnja vlakova teških 250 tona i tračnica po kojima oni voze rezultat je fantastične suradnje nekoliko različitih odjela. Gradovi Colby i Promontory Summit izgrađeni su na razdaljini od 5 milja, a bili su spojeni ovalnim tračnicama koje su pratile još jedne tračnice po kojima je Verbinski mogao snimati sekvence s vlakovima. Jedna milja tračnica također je postavljena u gradu Creede (država Colorado) za dodatne scene s vlakovima.


Izvorno ime: The Lone Ranger
Redatelj: Gore Verbinski
Uloge: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Lew Temple, Armie Hammer, Tom Wilkinson
Žanr: akcijska avantura
Trajanje filma: 149 minuta
Godina: 2013
Država: SAD
Početak prikazivanja: 04.07.2013.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.