Malo manje zvjezdani momenti

Upss! Najneugodniji trenuci na Oscarima koje ne možemo zaboraviti

Idealno je vrijeme da se prisjetimo oskarovskih gafova i neugodnosti koji su nas nasmijali, ali i šokirali

BeFunky-collage.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Raskošne toalete, mnogo pljeskanja i fantastično dugih govora - to su ukratko glavni elementi svake dodjele Oscara. No, iako se produkcija i organizacija tog najvećeg eventa u svijetu filma svake godine jako potrudi sve isplanirati i predvidjeti, ponekad se dogode neugodnjaci koji ostaju zapamćeni godinama.

Od šamara, padova po stepenicama, neugodnih govora zahvale, neželjenih poljubaca pa sve do pogrešaka pri objavljivanju pobjednika - u povijesti Oscara ima svakakvih gafova.

S obzirom da smo ovih dana potpuno u Oscarima, odlučili smo se prisjetiti i onih manje zvjezdanih trenutaka iz povijesti te prestižne nagrade. U nastavku pronađi deset situacija koje su ostale upamćene kao poprilično neugodne.

Pogrešan film je proglašen najboljim

Na dodjeli Oscara 2017. godine glavni konkurenti u najviše kategorija bili su "Moonlight" i "La La Land". Na samoj završnici večeri, kada se proglašavao najbolji film godine, voditelj je pročitao da je titula najboljeg filma otišla u ruke producenata "La La Landa", no nakon par trenutaka ispostavilo se da je to bila kriva informacija. Ekipa tog mjuzikla već je počela slaviti, svi su se poveselili, a onda je došao atiklimaks - obznanjeno je da je došlo do miješanja omotnica te da je stvarni dobitnik ipak "Moonlight".

Poljubac Adriena Brodyja

Jedna od najneugodnijih situacija zbila se i 2003. kada je Adrien Brody dobio Oscara za glavnu ulogu u filmu "Pijanist" i time postao najmlađi dobitnik Oscara za glavnu mušku ulogu u filmu u povijesti. Njegovoj sreći nije bilo kraja, pa ga je očito zanos jako ponio jer je neočekivno i potpuno bez ustručavanja zgrabio u naručje kolegicu Halle Berry i poljubio ju strastveno u usta. Naravno, Halle i on nisu bili par, a glumica je kasnije priznala da se njegovim postupkom šokirala.

James Franco kao transvestit

Dodjela nagrada 2011. ostala je upamćena po užasnom voditeljskom duetu - Jamesu Francou i Anne Hathaway. Naime, glumački duo bio je zadužen za vođenje Oscara, a od samog početka je bilo jasno da gledatelje očekuje katastrofa. Šale nisu bile smiješne, kemije na sceni nije bilo, a Franco je djelovao cijelo vrijeme nezainteresirano za dodjelu. U konačnici je sve zapečatio i svojim prerušavanjem u ženu, čime je zgrozio dio publike.

"Vidjeli smo ti grudi" ispad 2013.

Seth MacFarlane bio je voditelj Oscara 2013. i nije se proslavio. Dodjela je otvorena njegovim "zabavnim" govorom u kojem je nabrajao sve glumice koje su se tog dana našle u dvorani, a čije su grudi u nekom trenutku njihove karijere bile viđene na filmu. Šala je u konačnici bila opisana kao seksistička i neduhovita, a Kate Winslet je javno progovorila o tome koliko ju je ovaj eksces naljutio.

Zviždanje na Michaela Moorea

Iako je dodjela Oscara obično savršeno zatvoreni mjehurić najuspješnijih ljudi svijeta u sferi show businessa, koji su spremni jedni drugima čestitati na uspjesima, oskarovcu dokumentaristu Michaelu Mooreu pošlo je za rukom da ga za vrijeme njegovog govora kolege izviždaju. Naime, Michael je odlučio svoj govor posvetiti propovijedi protiv rata u Iraku, a to je izazvalo žustre reakcije njegovih kolega koji su ga zvižducima i povicima otjerali sa scene.

Legendarni pad po stepenicama Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence jedna je od najuspješnijih glumica mlađe generacije, a kada je 2013. osvojila Oscara za glavnu žensku ulogu toliko se saplela od ushita da je hodajući po stepenicama na scenu, ne bi li pokupila svog zlatnog kipića, pala saplevši se o svoju raskošnu Dior haljinu. Postao je to najpoznatiji pad u povijesti dodjele Oscara.

Sacheen Littlefeather

Za ovaj slučaj možda nikad nisi čula, ali filmaši ga pamte. Dogodilo se to 1973. kada je Marlon Brando poslao američku indijanku, Sacheen Littlefeather, da u njegovo ime odbije zlatni kipić koji mu je dodijeljen te da javno održi govor u kojem se nagrada odbija. Također, u govoru se progovaralo o tome kako nepravedno Hollywood tretira povijest izrabljivanja urođenika u SAD-u. Govor je 1973. prekinut jer je došlo osiguranje, a svi su ostali u šoku.

Osveta Indine Menzel Johnu Travolti

John Travolta je 2013. pogrešno najavio pjevačicu Indinu Menzel izgovorivši njezino ime potpuno krivo. Zbog toga su ga svi godinu dana ismijavali, a onda je došao na red na Indinu da mu se osveti. Na dodjeli Oscara 2014. je Travoltu najavila kao "Gloma Gazingoa", a on joj je uzvratio odglumivši kao da će ju zadaviti. Uglavnom, cijela situacija i ponašanje Travolte nisu se svidjeli publici.

Nastup Eminema na Oscarima 2020.

Ova je situacija zbunila mnoge. Eminem nije poznat kao glumac, a u karijeri se pojavio samo u jednom filmu - "8 mile", pa ipak na prošlogodišnjoj su ga dodjeli uposlili da otpjeva svoju slavnu pjesmu iz tog filma bez ikakvog povoda. Činilo se krajnje neprimjereno i neobjašnjivo zašto je organizacija na scenu dovela slavnog repera koji nije imao nikakve veze ni s nominiranim filmovima niti je ičime odao zašto je zapravo tamo. Lica publike sve su rekla - zbunjenost je bila opća.

Kada kolege odbiju pljeskati....

Dodjela nagrada 2016. u ruke ekipe megauspješnog filma "Mad Max: Furry Road" dala je šest kipića, što je značilo da je puna dvorana onih koji su na te pobjede bili ljubomorni. Kada je došao red na preuzimanje Oscara za najbolje kostime, kostimografkinji Mad Maxa njezini kolege konkurentni nisu htjeli čestitati. Na sceni i u publici nije se pljeskalo, a u dvorani je vladala sveopća nelagoda.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.