Svi pričaju o ovom monologu iz filma 'Barbie', a evo i zašto

Svijetom vlada Barbiemanija. Kina diljem svijeta su prepuna i definitivno se ruše rekordi. No, osim toga, ovih dana, top tema je i monolog s kraja filma kojeg izgovara glumica America Ferrera, a evo i zašto

profimedia-0788764416.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Ovih dana top tema je svakako 'Barbie'. Najpoznatija lutka na svijetu, vratila se na velika vrata u igranom filmu redateljice i scenaristice Grete Gerwig i možemo reći da je svijetom zavladala prava Barbiemanija. Roza boja je svuda, no čini se kako su društvene mreže našle i dublju poruku filma.

Naime, hit na društvenim mrežama je monolog koji pri kraju filma izgovara, Glorija koju je utjelovila glumica America Ferrera.

Pokušavajući utješiti Barbie koja je upala u egzistencijalnu krizu, Glorija govori o tome što znači biti žena u današnje vrijeme.

Cijeli monolog napisala je upravo scenaristica filma Greta, no s Ferrerom je radila na usavršavanju cijelog teksta.

"Još za vrijeme proba za film, America mi je donijela svoju bilježnicu gdje je prije mnogo godina napisala nešto slično ovom monologu. I to je bio trenutak kad sam pomislila : ' to si oduvijek trebala biti ti'. Dok je izgovarala taj tekst na setu, vidjelo se da taj tekst dolazi duboko iz nje", objasnila je Greta.

Navodno je snimanje monologa trajalo dugo i bilo je vrlo emotivno , pa se navodno i slavna glumica Margot Robbie prepoznala u tom govoru i nije mogla ne pustiti suzu.

Monolog je u cijelosti prenio je i Los Angeles times, a evo o čemu se radi.

"Doslovno je nemoguće biti žena. Lijepa si i pametna, a ubija me što ne misliš da si dovoljno dobra. Moramo uvijek biti izvanredne, ali nekako uvijek pogriješimo.

Moraš biti mršava, ali ne previše. I nikada ne smiješ reći da želiš biti mršava. Moraš reći da želiš biti zdrava, ali zapravo moraš biti mršava. Moraš imati novca, ali ne smiješ tražiti novac jer je to vulgarno. Moraš biti šef, ali ne možeš biti okrutna. Moraš voditi, ali ne smiješ gušiti tuđe ideje. Trebaš voljeti što si majka, ali ne pričaj cijelo vrijeme o svojoj djeci. Trebaš biti poslovna žena, ali uvijek moraš paziti na druge ljude. Moraš odgovarati za loše ponašanje muškaraca, što je apsurdno, ali ako to istakneš, optužuju te da se žališ.

Trebaš ostati lijepa za muškarce, ali ne previše lijepa da ih previše ne privlačiš ili da ne ugrožavaš druge žene jer si navodno dio sestrinstva. Ali uvijek istupaj iz mase i uvijek budi zahvalna. Ali nikada ne zaboravi da je sustav namješten zapravo protiv nas. Nađi način da to priznaš, ali uvijek budi zahvalna. Ne smiješ stariti, ne smiješ biti nepristojna, ne smiješ se hvaliti, ne smiješ biti sebična, ne smiješ pasti, ne smiješ pogriješiti, ne smiješ pokazivati strah, ne smiješ izaći iz okvira. Preteško je! Previše je proturječja i nitko ti ne uručuje medalju ni ne kaže hvala! I ispostavlja se da ne samo da sve radiš pogrešno, i sve je tvoja krivica.

Jako mi je dosadno gledati sebe i sve druge žene kako ćemo sve napraviti kako bi nas ljudi voljeli. Ako sve to vrijedi i za lutku koja predstavlja ženu, onda stvarno više ništa ne znam."