Optičke iluzije

Ono što prvo vidiš na slici otkriva što ti je u životu najvažnije

Ovaj test osobnosti je jako jednostavan. Samo pogledaj sliku i zapiši životinju koju si prvu uočila, a zatim saznaj što to govori o tvojim životnim vrijednostima i karakteru

tai-jyun-chang-IVKX_KrJf7g-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Iako nam besplatni testovi osobnosti neće otkriti sve o našem karakteru, njihovo rješavanje je uistinu zabavno, a rezultati ponekad mogu biti baš fascinantni. Nečiju osobnost čine njegove osobine i to je ono što svakoga od nas čini jedinstvenim.

Image
Test osobnosti

Ono što prvo vidiš na ovoj slici otkriva za čime potajno žudiš u ljubavi

Biti objektivan u pogledu vlastitih osobina ponekad je teško jer mi sami sebe ne vidimo uvijek onako kako nas vide druge. Iz tog razloga, zanimljivi testovi osobnosti jednostavan su i zabavan način da otkriješ neke dijelove sebe za koje možda nisi ni znala da postoje.

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio zanimljiv test osobnosti kojeg je podijelila i poznata britanska spisateljica J.K.Rowling. Riječ je optičkoj iluziji koja, ovisno o tome što prvo uočimo na slici, otkriva koja nam je strana mozga aktivnija – lijeva ili desna.

Ovaj meme sugerira da dvosmislena figura može biti ili sirena ili riba, a način na koji tumačiš ovu sliku navodno pruža uvid u to koja strana tvog mozga je dominantnija. Ako prvo na slici vidiš ribu, aktivnija ti je desna strana mozga, a ako si prvo uočila sirenu, onda je lijeva strana tvog mozga dominantnija.

Ova optička iluzija proširila se Twitterom, a mnogi tvrde da su na slici umjesto sirene ili ribe vidjeli magarca ili tuljana. Kasnije se došlo do saznanja kako spomenuta optička iluzija zapravo nema nikakve veze s time koja ti je strana mozga aktivnija.

Zapravo, ova optička iluzija prvi put je predstavljena 1968. godine u časopisu Perception & Psychophysics kao primjer dvosmislenih figura koje su psiholozi kreirali kako bi ih koristili prilikom raznih eksperimenata.

U studiji iz 2008. godine ponovno se koristila ova slika s optičkom iluzijom, a otkriveno je kako ono što na njoj prvo uočavamo zapravo govori o tome koje su naše želje i preferencije. Istraživači su sudionicima u studiji pokazivali crno-bijeli crtež životinje odnosno dvosmislene figure, a rezultati do kojih su došli bili su prilično raznoliki te su otkrili zanimljive osobine onih koji su sudjelovali u ispitivanju.

Želiš li se i sama okušati u ovom neobičnom testu osobnosti, dobro pogledaj sliku odnosno optičku iluziju u nastavku. Životinja koju prvu uočiš na slici zapravo odražava tvoje najvažnije životne vrijednosti i osobine koje cijeniš kod sebe i drugih. Ono što prvo vidiš na slici, otkriva što ti je u životu najvažnije.  Imaj na umu da je glavna svrha ovog testa zabava pa ga nemoj shvaćati kao profesionalnu procjenu vlastite osobnosti.

Test je vrlo jednostavan. Pogledaj sliku i zatim zapiši koju si životinju prvu uočila. U nastavku doznaj i kakva se simbolika krije iza ove optičke iluzije i što to otkriva o tvojoj osobnosti.

Ako si prvo vidjela konja...

Konji su plemenite životinje koje simboliziraju slobodu, izdržljivost, veličanstvenost, duh, odlučnost i hrabrost. Ako si na slici prvo uočila konja, to znači da utjelovljuješ slobodoumnu prirodu ove životinje. Vrlo si odlučna osoba koja se ne boji suočiti s izazovima.

Ako si prvo vidjela tuljana...

Tuljani su životinje koje imaju elemente i vode i zemlje, a simboliziraju razigranost, intuitivnost, sklad i sreću. Ako si na slici prvo vidjela tuljana, to otkriva da si opuštena osoba avanturističkog duha. Baš kao što se tuljan dobro snalazi i na kopnu i u vodi, i ti se lako prilagođavaš novim situacijama u životu i uvijek si otvorena za sve.

Ako si prvo vidjela ribu...

Ribe simboliziraju ponovno rođenje, plodnost, sreću, promjene, zdravlje i emocije. Povezane su s vodom pa su poznate i kao simbol mira i ravnoteže. Ako na slici prvo vidiš ribu, vrlo si usklađena sa svojim emocijama i ne bojiš se izraziti ih. Imaš snažno razvijenu intuiciju i lako se snalaziš u gotovo svakoj situaciji.

Ako si prvo vidjela sirenu...

Sirene su simbol ljepote i ženstvenosti. Ako vidiš sirenu na slici, ti si netko tko uvijek ostaje vjeran sebi. Baš kao što su sirene neukrotive, osobe koje na ovoj slici vide sirenu su jedinstvene.

Ako si prvo vidjela magarca...

Magarci su simbol časti, rasta, služenja i intuicije. Ako prvo vidiš magarca na slici, ti si vrlo marljiva i odgovorna osoba. Odana si i imaš dobro razvijenu intuiciju. Ponekad si tvrdoglava, no ti samo voliš vjerovati vlastitom instinktu i postupaš s oprezom kada smatraš da je to potrebno.