'Čudo od djeteta'

Shirley Temple: Neispričana priča najslavnije dječje zvijezde

Mnogi je pamte kao veselu dječju glumicu širokog osmijeha i plavih uvojaka, a mi ćemo je svakako zapamtiti i kao nevjerojatnu i hrabru ženu, suprugu, majku, aktivisticu i diplomatkinju

Profimedia
Foto: Profimedia
Play logo

Za mnoge je Shirley Temple jedna od dvije stvari: najpoznatija dječja zvijezda starog Hollywooda ili preslatko bezalkoholno piće. Iako i jedno i drugo stoji, život Shirley Temple bio je puno više od pukog bezalkoholnog koktela i dražesnih performansa.

Play logo

Shirley Temple rođena je 23. travnja 1928. godine u Santa Monici u Kaliforniji. Njezin otac bio je bankar, a majka je, kao i mnoge žene u to vrijeme, bila kućanica. Samo godinu dana nakon Shirleyinog rođenja, Velika je depresija pogodila SAD. Ipak, ne i za obitelj Temple jer njihova najmlađa kći upisala je satove plesa praktički čim je prohodala, a nakon što je sklopila ugovor s Educational Picturesom, kovrčava djevojčica postala je super zvijezda.

U vrijeme kad su se banke brzinom zatvarale, Shirleyin otac počeo je raditi kao agent svoje kćeri i financijski savjetnik. Bez tako brzog uspjeha svoje kćeri, obitelj Temple možda bi završila sasvim drugačijim životom. Pa, tko je zapravo bila ta nevjerojatna djevojčica i kakav je bio njezin život kao odrasle osobe? Povodom njezinog rođendana, donosimo ti neispričanu životnu priču jedinstvene Shirley Temple.

Play logo

Prve (danas itekako neprimjerene) uloge

Već 1932. Shirley je sa samo tri godine dobila prvu ulogu (s tekstom) u filmu prigodno naslovljenom Ratne bebe. Njezin lik u filmu, međutim, uopće nije bio primjeren. Shirley je glumila egzotičnu plesačicu - da, ozbiljno - za vojnike koje su također glumila djeca. U tom filmu Shirley dobiva i svoj prvi poljubac. Umm…

Njezina karijera nastavila se nizom jednako neprimjerenih kratkih filmova. Budući da su ove značajke bile srž popularnih filmova tog doba, Shirley je opet dobila ulogu namijenjenu odrasloj osobi. Kako je časopis Time izvijestio, dječja zvijezda govorila bi rečenice poput: "Skupa sam" i mijenjala poljupce za lizalice. Jednako je strašan bio i naslov serije: Baby Burlesks.

Play logo

Sama Shirley kasnije je kritizirala seriju u svojoj autobiografiji Child Star, u kojoj ju je nazvala "ciničnim iskorištavanjem dječje nevinosti koja je povremeno bila rasistička ili seksistička". Zvuči otprilike točno.

Godinama je bila najpopularnija filmska zvijezda u SAD-u

Unatoč svom čudnom početku, Shirley Temple je postigla nevjerojatan uspjeh. New York Times izvijestio je da je bila "najpopularnija filmska zvijezda u Americi" od 1935. do 1939. godine. Da bismo to stavili u bolju perspektivu, Clark Gable, kojeg često nazivaju "kraljem Hollywooda", čak nije bio tako popularan kao mala glumica. Prema New York Timesu, čak je fotografirana češće od tadašnjeg predsjednika Franklina D. Roosevelta.

Play logo

Prva uloga u velikom igranom filmu, mjuziklu Stand up and Cheer!, dovela ju je do široke publike 1934. godine. Iste te godine glumila je u drugim filmovima poput obiteljske komedije Little Miss Marker i romantične drama Sada i zauvijek. No, niti jedan od tih filmova nije bio poput mjuzikla Bright Eyes, koji je posebno napravljen i prilagođen mladoj glumici. Nakon što je publika vidjela film, Shirley Temple postala je istinska zvijezda.

Za razliku od mnogih dječjih zvijezda, imala je sretno djetinjstvo

Kad pogledaš fotografije Shirley Temple i promatraš njezinu ranu karijeru iz 30-ih, ne možeš si pomoći, a da ne pomisliš na nešto poput poznate Toddlers & Tiaras. Kad u cijelu kombinaciju dodaš majku koja je praktički 'gurnula' svoju djevojčicu u Hollywood, čak i lagala o njezinoj dobi kako bi je učinila "privlačnijom tržištu", faktor naježenosti ne izostaje, zar ne?

Play logo

Međutim, nema dokaza da je dječja slava na Shirley imala bilo kakav negativan utjecaj. Štoviše, postoje dokazi koji govore suprotno. U intervjuu iz 1988. godine Shirley je za svoje roditelje rekla: "Cijeli su me život kupali u ljubavi. Mislim da je moja majka bila najdivnija majka koju je djevojčica mogla imati." Za razliku od poznate scene roditelja dječjih zvijezda, Shirley je istaknula da njezina majka nije bila nimalo naporna niti je na nju vršila bilo kakav pritisak.

Kada je 20th Century Fox 1940. odlučio ne obnoviti Shirleyin ugovor, njezini roditelji to su najnormalnije prihvatili. S 12 godina, Shirley je počela pohađati školu u Los Angelesu i počelea živjeti relativno normalnim životom.

Razvedena i ponovno udana do 21. godine

Kad njezin ugovor nije bio obnovljen, odjeknuo je i sve slabiji interes publike. Nakon što je glumila u oko 40 filmova, kosa mlade zvijezde počela je blijediti od zlatno plave do smeđe, što je, kako je povjesničar filma David Thompson rekao za The New York Times, značilo da je postala "neugledna tinejdžerica". Uf.

Play logo

Do trenutka kada je Shirley napunila 16 godina, usmjerila je svoj fokus na nešto drugo: zaruke. John Agar Jr., 24-godišnji narednik Armijskog korpusa, zaprosio ju je samo nekoliko dana prije nego što je napunila 17 godina. Njih dvoje su se vjenčali 1945. godine. Nažalost, Agaru je bilo teško biti supružnik slavnoj osobi i na kraju se okrenuo alkoholu. Četiri godine kasnije i samo godinu dana nakon rođenja njihove kćeri, Linde Susan, Shirley i John su se razveli.

Za manje od 60 dana nakon razvoda, 21-godišnja Shirley ponovno se zaručila. Ovaj put s 30-godišnjim Charlesom Aldenom Blackom koji nikada (prema njegovim riječima) nije gledao film Shirley Temple. Njihov brak trajao je gotovo 55 godina, sve do njegove smrti 2005. godine.

Shirley se službeno umirovila od glume u dobi od 22 godine

Iako je njezina karijera trajala gotovo desetljeće, Shirley se odlučila službeno povući iz glume 1950. u dobi od 22 godine. Prema Smithsonian Magazineu, glumica je bila umorna od odabira za iste tipove uloga iznova i iznova. Osim što je uvijek dobivala jedne te iste uloge, bila je nezadovoljna i kvalitetom istih filmova.

Budući da se njezin suprug zbog svoje karijere trebao preseliti u Washington, pomislila je kako je pravo vrijeme za njezinu 'mirovinu'. Iako je odustala od glume, Temple nije završila sa svijetom estrade u cijelosti. Krajem 1950-ih, postala je voditeljica emisije Shirley Temple's Storybook (kasnije preimenovana u The Shirley Temple Show), koja je prikazivala klasične bajke raznih izvođača. Ostala je voditeljica tri godine i 41 epizodu, sve dok emisija nije završila 1961. godine.

Kandidirala se za kongres i kasnije postala prva žena na mjestu Šefa protokola

Kad su se Shirley i njen suprug preselili u Washington, New York Times istaknuo je da je postala istaknuta republikanska donatorica sredstava, uz to što je radila kao televizijska voditeljica u svojoj istoimenoj emisiji.

Do 1967. njezin je interes za politiku porastao i odlučila se kandidirati za kongres u Kaliforniji. Kako su to bile šezdesete, ovo nije bio nimalo lak podvig. Odlučna da postane prva žena u državnom kongresnom izaslanstvu, Temple je apelirala na javnost putem konferencija za tisak i izjavila da je "neovisna od republikanaca", navodi USA Today.

"Mislim da su muškarci dobri i da im je ovdje mjesto, ali predosjećam da ne bi škodilo imati žensko stajalište u toj delegaciji od 38 muškaraca", rekla je tada Shirley. Nažalost, izgubila je od republikanca Petea McCloskeya.

Iako je tada izgubila, njezina politička karijera nije bila gotova, pa je tako 1976. godine ušla u povijest kad je postala prva žena na mjestu Šefa protokola, osobu odgovornu za savjetovanje predsjednika Sjedinjenih Država, potpredsjednika Sjedinjenih Država i američkog državnog tajnika.

Aktivistica koja je preživjela rak dojke i prva javna osoba koja je o tome progovorila

Shirlesy Temple rak dojke dijagnosticiran je 1972. godine u vrijeme kada su žene često držale svoje dijagnoze privatnima. U ovom povijesnom razdoblju neki bi liječnici također izvodili mastektomije pod krinkom biopsije. Obrazloženje toga bilo je da žene prije postupka nisu mogle podnijeti teške vijesti. Mhm.

Srećom za Temple, liječnici je nisu držali u neznanju. Temple također nije namjeravala nikome skrivati ​​svoju dijagnozu. Nakon mastektomije, održala je konferenciju za novinare - u bolnici - kako bi javno progovorila o tome. Bravo!

U intervjuu za McCall's Magazine, Shirley je također pozvala sve žene na samopregled dojki i poručila im da ne sjede kod kuće u strahu. Svojim osnažujućim istupom, Temple je postala prva javna osoba koja je o svom iskustvu s rakom pisala u konvencionalnom ženskom časopisu.

Ostala je zaposlena do kraja svog života

Shirley Temple živjela je nevjerojatno pun, raznolik i zauzet život. Nažalost, preminula je 10. veljače 2014. u dobi od 85 godina. Bivša publicistica glumice za CNN je sljedeći dan rekla: "Do kraja je bila zauzeta radom. Čak je počela pisati i drugi svezak svoje autobiografije."

U život je krenula kao jedna od najpopularnijih dječjih filmskih zvijezda, sa samo šest godina dobila je počasnog Oscara, a u tridesetim godinama prošlog stoljeća bila je najveća zvijezda u Hollywoodu. Čak i onda kad je njezina slava počela opadati, Shirley Temple nije potonula već je hrabro krenula naprijed. Imala je slavu, imala je obitelj, ali i karijeru izvan svijeta showbusinessa, a da je živa - danas bi proslavila svoj 93. rođendan. Mnogi je pamte kao veselu dječju glumicu širokog osmijeha i plavih uvojaka, a mi ćemo je svakako zapamtiti i kao nevjerojatnu i hrabru ženu, majku, aktivisticu i diplomatkinju.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.