Savršen poklon: Dragim osobama darujte nešto jestivo!

Nemate ideja za božićne poklone? Spremite nešto kod kuće i obradujte najmilije

Savršen poklon: Dragim osobama darujte nešto jestivo!

Božić nam se približava nevjerojatnom brzinom, a vi ne samo da nemate prevelika financijska sredstva kako biste kupili skupe poklone, nego nemate niti ideje što pokloniti članovima obitelji, prijateljima i znancima...

Zašto razbijate glavu? Rješenje je vrlo jednostavno! Poklonite im nešto ukusno i jestivo, aranžirajte u predivne male darove kojima će se svi obradovati.

Za recepte koje smo pripremili ne trebate biti neki kulinarski virtuoz i po sve potrebne sastojkene trebate ići na drugi kraj planeta. Za to ionako nemate vremena! Skoknite u trgovinu i na posao! Vremena je joooooš maaaalooooo!


Tartufi s tamnom čokoladom

Image

Ove male predivne kuglice nemaju veze s tartufima, osim što se tako zovu. Za njihovo aranžiranje nabavite male papirne čašice i kutijice koje možete naći u svim trgovačkim lancima, a u ovo doba godine, vjerujemo da ima nešto veći izbor s prigodnim blagdanskim motivima.


Sastojci:
230 g tamne čokolade (70 posto kakaa), sitno nasjeckane
60 ml ulja od kokosa
1 žlica ekstrakta vanilije
Prstohvat soli
¼ šalice kakaa (ako želite dobiti višebojni efekt kakaa, koristite kakao od dva različita proizvođača)
Možete još koristiti na vrlo sitno nasjeckane tostirane bademe, lješnjake, pistacije ili kokosovo brašno.

Zagrijte tamnu čokoladu, ulje i tri žlice vode na pari, te miješajte tako dugo dok se svi sastojci ne otope i pomiješaju, ne smije zavrijeti. Maknite posudu s pare te dodajte ekstrakt vanilije i sol, te sve još jednom dobro pomiješajte.
Premjestite mješavinu u posudu promjera oko 20 centimetara i ostavite u hladnjaku da se ohladi oko dva sata. Nadzirite hlađenje, jer smjesa treba ostati savitljiva.
Koristeći malenu žličicu za lubenice (vidi fotografiju - ima promjer od oko 2,5 cm), počnite grabiti smjesu poput sladoleda, radeći pritom malene kuglice.  

Image


Kuglice slažite na masni papir.
Nakon što ste završili s kuglicama, uvaljajte ih u kakao i druge sastojke koje ste pripremili te ih složite u papirne ukrasne košarice.


Sol s limunom

Image

Prije nego što se upustite spremanje soli, nabavite malene staklenke, dobro ih operite, osušite i po želji ukrasite. Ne vjerujemo da se mnogo ljudi susrelo sa ovakvim poklonom, zato ćete sigurno biti originalni. Naime, ovako začinjena sol se može dodavati salatama, kuhanom povrću, pastama...


Sastojci:
1 šalica morske soli (odmjerite koliko vam soli treba), pa procijenite omjere
2 žlice svježe naribane korice od organskog limuna, naranče, grejpa ili limete (odaberite jedno voće po želji).

Zagrijte pećnicu na 100ºC. U posudi pomiješajte sol i koricu od limuna te mješavinu rasporedite po tepsiji koju ste prije obložili papirom za pečenje, te sve sušite oko sat vremena.
Sol s limunom može stajati tri mjeseca.


Jestivi ukrasi za bor

Image

Sjećate se bombončića u šarenim papirićima koji su se nekada vješali na bor umjesto kuglica? Ovo je još nešto još mnogo ukusnije. Svi će obožavati jesti kekse s vašeg božićnog drvca. Nemojte zaboraviti nabaviti ukrasne vrpce!


Sastojci:
175 g brašna
Prstohvat soli
1 ravna žlica mljevenog đumbira
1 naribana korica od naranče
100 g maslaca
60 g šećera
2 žlice mlijeka
10-ak voćnih tvrdih bombona

Za dekoraciju:
125 g šećera u prahu
Srebrne ili zlatne kuglice za ukrašavanje torta

Pomiješajte brašno, sol, đumbir, koricu od limuna i maslac mikserom na najvećoj brzini. Dodajte mlijeko i šećer, i dobro sve pomiješajte, te nakon toga još dobro ručno sve zamijesite dok smjesa ne postane jednolična. Ohladite tijesto u hladnjaku barem 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180ºC i za to vrijeme izvaljajte tijesto na debljinu od tri milimetra. Odaberite modlice i izrežite kolačiće. Na vrhu kolačića napravite rupicu za ukrasnu vrpcu na kojoj će visjeti. Također, s manjim modlicama napravite rupe unutar keksa.
Posložite kekse na tepsiju koju ste odložili papirom za pečenje.
Bombončiće stavite u kuhinjsku krpu ili vrećicu te ih sa batom za meso razlomite na manje komadiće, te rupe u keksima napunite bombonima.
Pecite kekse između 15 i 20 minuta, tako dugo dok ne pozlate, ohladite ih pet minuta na tepsiji, te ih onda prebacite na poseban tanjur.

Ukrašavanje:
Šećer u prahu pomiješajte s jednom do dvije žlice vode, te električnim mikserom miješajte oko četiri minute. Dodajte još vode ako mislite da smjesa nije dovoljno tekuća (upozorenje, ne smije se previše razlijevati nego biti kompaktna za ukrašavanje).
Ukrasite kekse istiskujući mješavinu kroz najmanju rupicu seta za ukrašavanje. Prema želji ukrasite kekse dodatno sa ukrasni perlicama za tortu.


Čokoladno savršenstvo

Image

Kada poklonite ove kolačiće dragim osobama, znati će da ih zaista volite. Kolačiće možete staviti u celofansku vrećicu, ukrasnu limenu ili kartonsku kutiju s prigodnim motivima.


Sastojci:
3 bjelanjka od većih jaja
200 g čokolade za kuhanje
250 g šećera u prahu
125 g badema
Prstohvat soli

Za kremu:
1 dcl slatkog vrhnja
100 g tamne čokolade (najmanje 70 posto kakaa)

Čokoladu za kuhanje rastopite na pari, maknite s vatre te dodajte unaprijed pomiješani šećer (200g) i mljevene bademe.
Napravite tvrdi snijeg od bjelanjaka (dodajte malo soli), te nakon toga dodajte preostalih 50 g šećera, te sve miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Nakon toga lagano bjelanjke sa šećerom pomiješajte u čokoladnu smjesu.
Zagrijte pećnicu na 180ºC. Tepsiju obložite papirom za pečenje, te čajnom žličicom stavite smjesu na lim tako da dobijete okrugle jednolične kolačiće promjera oko pet-sedam centimetara. Pecite ih oko 10-ak minuta. Ohladite ih i dva keksa zalijepite kremom.
Kremu pripremite na način da rastopite čokoladu u slatkom vrhnju na pari. Miješajte kremu dok se ne zgusne, te ju namažite dok je još topla. Ako se ohladi više neće biti pogodna za mazanje.


Mješavina za kolačiće

Image


Ako jednostavno pečenje kolačića nije nešto u što se želite opuštati, postoji još jedna opcija, a to je da poklonite dragoj osobi sastojke za koji su potrebni za spremanje ukusnih kolačića, naravno s pripadajućim receptom. Sastojke možete aranžirati u staklenku.

Što vam sve treba?
150 g brašna pomiješajte s prstohvatom soli
100 g smeđeg nerafiniranog šećera
100 grama zelenih M&M bombončića s kikirikijem
100 grama crvenih M&M bombončića s kikirikijem

U čistu staklenku prvo stavite brašno (koje ste pomiješali soli), utisnite brašno i izravnajte njegovu površinu.
Na brašno stavite šećer te ga isto izravnajte i utisnite. Na šećer posložite zelene, a zatim crvene M&M bombončiće. Staklenku zatvorite i ukrasite ukrasnom vrpcom.

Za kolačiće još inače treba 125 g maslaca, 1 žlica ekstrakta vanilije i dvije žlice meda.

Evo kako spremiti kekse:

Zagrijte pećnicu na 180ºC. Maslac koji je omekšao na sobnoj temperaturi, pomiješajte sa šećerom električnim mikserom dok ne dobijete jednoličnu kremastu smjesu. Dodajte med i ekstrakt vanilije te dobro pomiješajte. Na kraju mikserom umiješajte brašno. Smrvite M&M bombončiće i ručno ih umiješajte u smjesu.
Tepsiju obložite papirom za pečenje. Od tijesta napravite oblik rolade promjera pet do sedam centimetara i nakon toga narežite tijesto na kolutiće širine oko jedan maksimalno 1,5 centimetara.
Posložite kekse na tepsiju i pecite ih oko 12 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi.

Zaželite osobi kojoj ste darivali sastojke - Dobar tek!

Image

(vam)