'Pračovjek' u Karlovcu: 'Uz golemu količinu smijeha, lakše ćete razumjeti suprotan spol'

Redatelj i glumac Peđa Gvozdić svoju će 10. godišnjicu umjetničkog djelovanja u karlovačkom kazalištu Zorin dom 10. ožujka obilježiti premijerom svjetskog hita Roba Deckera 'Pračovjek', najdugovječnijim one man showom na Broadwayu i u Las Vegasu!

Pedja Gvozdic.jpg

Redatelj i glumac Peđa Gvozdić svoju će 10. godišnjicu umjetničkog djelovanja u karlovačkom kazalištu Zorin dom 10. ožujka obilježiti premijerom svjetskog hita Roba Deckera 'Pračovjek', najdugovječnijim one man showom na Broadwayu i u Las Vegasu!

Koliko ste se dugo pripremali za ovu predstavu? Riječ je o muško-ženskim razlikama gledanima iz muške perspektive, složit ćemo se da je muška perspektiva tih kompleksnih odnosa rjeđe obrađivana. Mislite li da ćete reći nešto 'pogrešno'?

Pripremam se nekoliko mjeseci, a intenzivni rad odvijao se posljednja tri tjedna. Baš zbog toga što je riječ o muško-ženskim odnosima, imao sam ženske suradnice koje su 'amenovale' cijeli tekst, a i moj pristup njemu. Iako je iz muške perspektive, gledano u cjelini, tekst zapravo veliča žensku stranu. Ističući razlike među spolovima, autor ne osuđuje niti umanjuje ni jednu ni drugu stranu, ostavljajući ideju da nema boljeg spola, ali da smo bolji zajedno.

Kakve reakcije publike očekujete? Aktivnom sudjelovanju gledateljica koje će dovikivati: „To nije istina!“ te zvuku odobravanja i pljesku muškog dijela publike?

Mislim da će se svi prepoznati jer je muško-ženski odnos toliko dobro seciran, toliko realno, da će svatko smijehom potvrditi kako je bio/bila u toj situaciji.

Image

Koliko ste se prepoznali u tekstu i koje su najveće razlike koje vidite u svom životu i s vašom partnericom?

Najveće razlike između partnerice i mene vidim u načinu na koji izražavamo emocije, odnosno, koliko ih jedna strana lakše ispoljava, a druga lakše zatomljuje (vjerojatno i sami znate koja je koja). I kako moja draga voli reći. „Velike su razlike u onome što znači njoj 'čisto', a što meni.“

Vaša je partnerica glumica Petra Cicvarić koja često igra s vama u predstavama, a za neke je napisala i tekst, kako joj se svidio 'Pračovjek'?

Jako joj se svidjelo kako je na duhovit, ali pritom NE na plitak i klišeiziran način obrađen odnos među partnerima. Sve su razlike među spolovima opravdane, a ne banalizirane, tako da uz ogromnu dozu smijeha, do kraja predstave počneš shvaćati i razumjeti suprotni spol.

Po kojim gradovima planirate turneju? Gostovali ste već diljem Lijepe Naše, reagira li svugdje publika jednako, u koje se kazalište i mjesto najradije vraćate?

U nekim kazalištima je Zorin dom već drag gost i publika dolazi na naše predstave bez obzira na to koji je žanr u pitanju, a negdje se tek moramo pokazati. Za ovu predstavu imam dogovorena gostovanja po Gorskom kotaru, ali želja mi je proći što više gradova Lijepe Naše, čak i cijele regije. A gdje se najradije vraćam? A gledajte, doma je ipak najljepše!

Potpisali ste režiju za 17 predstava, glumili u njih 20, koja vam je uloga ipak draža - redatelja ili glumca?

Glumca, apsolutno.

Image

I Petra i vi ste u glumačkim vodama, otac ste dvije djevojčice, kako izgleda odrastanje uz tatu koji radi i predstave za djecu koje, naravno, uključuju lutke? Pokazuju li želju da i same budu jednom na pozornici?

Definitivno su obje kreativke, već sad primjećujemo da su glazbeno talentirane, ali su jednako tako dobre i u crtanju i stvaranju rukama. U kazalištu su otkako su bebe, išle su ponekad s nama na gostovanja, gledale su gotovo sve naše predstave nekoliko puta. Starija ima jako dobro 'kritičko oko' tako da već sad zna istaknuti što je u nekoj predstavi bilo dobro, a što ne, pa čak i nama zna reći kako smo negdje 'fulali' repliku, haha. Osim toga, već nekoliko mjeseci pohađa lutkarski studio, koji je od ove sezone aktivan u našem kazalištu, koji mladim generacijama želi pružiti osnove lutkarstva, ali im i prenijeti ljubav prema kazalištu općenito. Hoće li naše cure ostati u kazalištu ili ne, tek ćemo vidjeti, ali zasigurno im želimo trajno usaditi ljubav prema pričanju i prenošenju priča.