Mamina i tatina kći

Po ovim ćeš znakovima znati da si miljenica obitelji

Iako to nikad ne bi rekli na glas, ponekad roditelji na neki način preferiraju jedno svoje dijete, a evo koji znakovi pokazuju da si to - baš ti

profimedia-0279810040.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Roditeljska ljubav trebala bi biti bezuvjetna i jednako snažna za svu djecu u obitelji. No, iako roditelji obično to neće priznati, nerijetko imaju svoju tajnu miljenicu ili miljenika. Prema istraživanju koje je proveo popularni britanski portal za roditelje Mumsnet, čak četvrtina roditelja preferira jedno dijete i to obično ono za koje imaju osjećaj da im je sličnije.

Image

Ipak, postoji razlika između osjećaja veće bliskosti s jednim djetetom i izraženog favoriziranja djeteta na uštrb druge djece u obitelji. Kad roditelj drugačije tretiraju svoju djecu, ovo ima neminovne posljedice na sve, a dijete koje se osjeća zapostavljeno obično je itekako svjesno da njegov brat ili sestra dobivaju više ljubavi i pažnje. Takva nepravda može na dijete utjecati cijeli njegov život.

Image

"Veća privrženost jednom djetetu normalna je i ne mora uzrokovati stres. No, ako roditelji jedno dijete dugoročno tretiraju drugačije pred braćom i sestrama, to je druga stvar. Roditelji mogu na drugačije načine voljeti svoju djecu, presudno je voljeti ih u cijelosti", tvrdi Justine Roberts, osnivačica portala Mumsnet.

Image
Čaroban broj

Sretne obitelji: koji je idealan broj djece za harmoničan život?

Ako osjećaš da nisi ti ta koja ima ovlaštenu poziciju među svojom braćom i sestrama, onda je to vjerojatno istina. No, što ako je situacija obratna i čini ti se da si možda baš ti ta sretnica - miljenica u obitelji? Roditelji ne moraju posebno naglašavati da su te stavili na tron, no postoje znakovi koji ih otkrivaju - evo 7 najčešćih:

Pucaju od ponosa

Tvoji roditelji svima pričaju kako si osvojila 2 mjesto na utrci, a gostima jedva čekaju pokazati tvoja najnovija umjetnička djela? Kad govore o tebi, pucaju od ponosa i nerijetko preuveličavaju tvoje uspjehe? Čuvaju sve tvoje medalje i pohvalnice iz osnovne škole? Sve su ovo znakovi da si u svojoj obitelji vjerojatno na broju 1.

Image

Različite perspektive

Kad ti i tvoja braća ili sestre pričate o svom zajedničkom djetinjstvu, čini se kao da niste odrasli u istoj kući. Vaša iskustva prilično se razlikuju. Dok su oni nailazili na razne probleme u odnosu s roditeljima, ti se sjećaš samo mnogo ljubavi i sreće kojima si bila okružena. Kako je moguće da imate tako različita sjećanja? Vjerojatno zato što su i vaše realnosti bile vrlo različite.

Image

Tajna lozinke

Koriste li tvoji roditelji redovno datum tvog rođenja ili tvoj nadimak kao svoju lozinku kad god se negdje trebaju registrirati online? Ovo je slatki znak da si upravo ti središnji dio njihova života.

Image

Odaju ih fotografije

Je li mobitel tvoje mame pun tvojih fotografija i tvoji portreti dominiraju zidovima vašeg doma? Koje je dijete njihov omiljeni model za fotografiranje? Jesi li ti ona koja je u središtu na obiteljskim fotografijama, odmah do mame ili tate dok su tvoja braća i sestre negdje u pozadini? Vjeruj, nije stvar samo u tome što si nevjerojatno fotogenična.

Image

Ti si njihov savjetnik

Jesi li ti ona koju roditelji najviše zovu? Kad god trebaju donijeti neku važnu odluku, tražit će tvoj savjet? Osim toga, povjeravaju ti se češće nego tvojoj braći i sestrama, i upućena si u obiteljske tajne o kojima oni nemaju pojma? Ovo znači da tvoji roditelji najviše povjerenja imaju baš u tebe i tvoje im je mišljenje najvažnije.

Image

Posebni darovi

Dok tvoja braća i sestre za Božić dobivaju praktične poklone kao što su tople čarape i set kozmetike, roditelji tebe daruju pomno osmišljenim darovima koji otkrivaju kako su si zaista dali truda, ali i kako te dobro poznaju i znaju što će te istinski razveseliti.

Image

Uživaju provoditi vrijeme s tobom

Tvoji roditelji često te vode u restorane, zovu te na kavu i vole ti dolaziti u goste, dok se istovremeno mnogo rjeđe druže s ostalom svojom djecom. Uživaju u tvom društvu, a vaš je odnos harmoničan iako si ti sada odrasla osoba s vlastitom obitelji. Ovo je također jedan od jasnih znakova kako si upravo ti njihova miljenica.

Image