Čaroban broj

Sretne obitelji: koji je idealan broj djece za harmoničan život?

Što više to bolje ili ipak ne? Kad je broj djece u pitanju, koji je savršen broj - niti jedno, jedno, dvoje ili petero? Evo što kažu istraživanja

pexels-samer-daboul-2105199.jpg
Foto: Pexels

Jasno, nema jednoznačnog odgovara na ovo pitanje, jer ono što bi bio idealan broj djece u obitelji mijenja se ovisno o perspektivi - roditelja, druge djece i samog društva. Ipak, mnoga su istraživanja pokušavala pronaći odgovor na pitanje s kojim brojem djece su obitelji najsretnije i najbolje funkcioniraju. Jedna takva studija iz Pennsylvanije indicira da drugo ili treće dijete ne čine roditelje sretnijima.

"Ako želiš maksimalno povećati svoj osjećaj blagostanja, trebaš stati kod prvog djeteta", otkrio je Hans-Peter Kohler, autor studije za Psychology Today.

Image
Foto: Pexels

S druge strane, jedno novije europsko istraživanje ukazuje na brojku 2 kao čarobnu brojku sreće kad su u pitanju djeca. Više od toga, prema ovoj studiji, ne znači i više radosti za roditelje. Ako pak pitamo same roditelje, u Sjedinjenim američkim državama većina ih smatra kako je najbolje imati dvoje djece. S ovime se slaže i veliki dio majki i očeva u Europi.

Image
Foto: Unsplash

No, iako je u sadašnjem vremenu slika o obitelji s dvoje djece norma, nije uvijek bilo tako. U jednoj anketi iz 1957. samo je 20 posto ispitanika odgovorila da dvoje djece smatraju savršenim brojem, a čak 71 posto izjasnilo se da najsretnijima smatraju obitelji s troje ili čak više djece. Dakako, ekonomija je igrala veliku ulogu u ovom pomaku u razmišljanju. Ali, promijenile su se i neke druge okolnosti:

"Kao roditelj koji cijeni svoje mentalno i fizičko zdravlje, morao sam se zaustaviti kod dvoje djece jer ovaj novi stil intenzivnog roditeljstva za koji ljudi imaju osjećaj da ga u današnje vrijeme moraju provoditi prilično je iscrpljujuć. Ipak, drago mi je da moji roditelji nisu tako razmišljali jer ja sam treće dijete", kazao je Robert Crosnoe, profesor sociologije na Sveučilištu Texas u Austinu.

Image
Foto: Pexels

Jedan od razloga zašto se upravo broj 2 navodi kao idealan broj djece jest i taj što taj broj omogućuje roditeljima da imaju djecu oba spola, što se uklapa u sliku savršene obitelji kroz pola stoljeća ili čak duže. Ipak, jedno je istraživanje dokazalo da ako majke koje dobiju dvojicu sinova ili dvoje kćeri, a htjele su djecu različita spola, ovo na kraju krajeva ne utječe značajno na njihov osjećaj zadovoljstva (istraživanje nije provedeno nad očevima).

Na kraju, stručnjaci se slažu kako svaka obitelj treba odlučiti za sebe koji je idealan broj djece, s obzirom na njihove želje, mogućnosti i stil života.

"Ako par osjeća da ih zanima roditeljstvo, da imaju više energije za djecu, a možda i više podrške, na primjer u vidu bake i djeda koji stanuju u blizini, te pristojna primanja, onda imati veliku obitelj može biti najbolja opcija za njih", smatra Brad Wilcox, direktor državnog 'Bračnog projekta' Sveučilišta u Virginiji, “ali ako par ima manje resurse, bilo u emocionalnom, socijalnom ili financijskom smslu, onda bi za njih bila najbolja manja obitelj."

Image
Foto: Unsplash

I na kraju, roditelji mogu odlučiti kako će im točno određene broj djece povećati osjećaj sreće u životu - no, što je sa samom djecom? Istraživanja pokazuju kako odrastanje uz braću i sestre pomaže u razvoju socijalnih vještina djece, a dobri odnosi između odrasle braće i sestara pozitivno utječu na zdravlje pojedinca. Dakle, općento govoreći, braća i sestre su svakako nešto pozitivno u životu djeteta.