Patrick Swayze

Danas bi slavio rođendan: Za njim su uzdisale žene diljem svijeta, a njegove uloge pamtit ćemo zauvijek

Iako u kolekciji nema Oscara ili Zlatni globus, Patrick Swayze zauvijek će ostati miljenik publike čije su uloge zaslužile kultni status u svijetu filma

Za njim su uzdisale žene diljem svijeta, a njegove uloge i danas se pamte. Prije 11 godina napustio nas je Patrick Swayze
Foto: Profimedia.hr

Od filmova uz koje smo odrastale kao tinejdžerice do velikih hitova koji su postali kultni naslovi, Patrick Swayze je definitivno bio jedan od omiljenih glumaca žena diljem svijeta. Vijest da je izgubio bitku sa rakom gušterače iznenadila nas je prije gotovo 13 godina i iako više nije s nama, Patrickovo nasljeđe živi u njegovim filmovima, a upravo se danas prisjećamo njegove životne priče i najboljih filmskih naslova jer ovaj miljenik publike rođen je na današnji dan, 18. kolovoza 1952. godine.


Swayze nije imao lak životni put. Naime, plesni talent počeo je razvijati još kao dijete u studiju svoje majke. Ondje je osim plesa pronašao i ljubav svog života jer je upravo ondje upoznao i svoju suprugu s kojom je u braku bio 34 godine. Iako su mu godine školovanja u plesnom studiju donijele neke od najvećih uloga života, dok je bio dijete često su ga zbog toga izrugivali. 


Njegova samozatajnost i macho izgled spojeni s nježnom prirodom i profinjenim plesnim pokretima bili su savršena kombinacija koja je osvojila ljude diljem svijeta, posebno žene. Jednako je bio uspješan kao heroj u akcijskim filmovima, ali i kao zavodnik u romantičnim filmovima uz koje smo se smijale, ali i plakale. 

Od rasplesanog Johnnyja Castlea do seksi scene u filmu "Duh", prisjetile smo se nekoliko njegovih najvećih uloga po kojima ćemo ga zauvijek pamtiti. 

Prljavi ples (1987.)

Patrickova najznačajnija uloga koja ga je lansirala među zvijezde bila je u filmu "Prljavi ples". Njegova interpretacija macho plesača Johnnyja Castlea koji osvoji srce mlade Baby zaludjela je žene i muškarce svijeta. Dok su žene htjele barem na trenutak biti u koži glumice Jennifer Grey, muškarci su počeli uvježbavati pokrete i njihati bokovima. Upravo je ovaj film obilježio 80-te godine prošlog stoljeća i postavio trendove koji se repliciraju i u mnogim modernim filmovima i serijama.

Duh (1990.)

Osim što je Swayze obilježio 80-te, ostavio je i ogroman trag na 90-ima s filmom "Duh". Sigurne smo kako ovaj film nikoga nije ostavio ravnodušnim sa scenama poput one u kojoj Demi Moore i Patrick zajedno obrađuju glinu do poljupca na kraju filma. Patrick je u filmu utjelovio Sama koji na samom početku filma tragično nastrada, ali ostaje u blizini svoje voljene osobe u obliku duha i pokušava ju upozoriti na opasnosti koje joj prijete. Osim Patricka i Demi, dio glumačke postave je i jedinstvena Whoopi Goldberg koja utjelovljuje vidjelicu preko koje ljubavnici komuniciraju. 

Za Wong Foo, hvala za sve! Julie Newmar (1995.)

Da je Patrick imao i nešto zabavniju i opušteniju stranu pokazao je u filmu "Za Wong Foo, hvala za sve! Julie Newmar" u kojem glumi drag kraljicu. Za utjelovljenje Vide, Swayze je bio nominiran za Zlatni globus jer je oduševio ne samo publiku nego i kritičare. Patrick je uspio prikazati Vidu kao ženstvenu osobu, a ne kao karikaturu kako je to bilo u filmovima prije. Ako još nisi pogledala ovaj film, svakako ga preporučujemo za veselo i nasmijano popodne. 

Point break (1991.)

Jedan od najpoznatijih Swayzeovih akcijskih filmova je "Point break" u kojem glumi vođu surferske bande koja je osumnjičena za pljačkanje banke. Glavni glumac uz Patricka je miljenik publike Keanu Reeves što čini ovaj film još boljim. Iako obično glumi 'dobre dečke', Swayzeju je uloga zločinca odlično pristajala. Film je ubrzo nakon prvog prikazivanja postao hit, a posebno je zanimljivo da je sve vratolomije u filmu odradio sam. 

Outsideri (1983.)

"Outsideri" je jedan od prvih filmova koji su obilježili "brat pack" žanr. Uz rame Patricku Swayzeju stali su glumci Tom Cruise, Rob Lowe, Matt Dillon, Ralph Macchio, Emilio Estevez i C. Thomas Howell. Film je nastao po istoimenom romanu S.E. Hintona, a nastao je pod vodstvom slavnog Francisa Coppole. U ovom tinejdžerskom filmu pratimo rivalstvo dviju bandi, siromašnih Greasera i bogatih Socsa. Swayze u "Outsiderima" glumi najstarijeg brata i vođu Greasera koji pokušava osigurati život svojoj mlađoj braći.