Oni su dokaz da su godine samo broj: Ovi poznati glumci bez problema su odigrali tinejdžere

Olivia Newton-John je u "Briljantinu" zapravo imala 28 godina, a glumila je 17-godišnjakinju, a Audrey Hepburn je s 32 godine glumila 18-godišnjakinju u "Doručku kod Tiffanyja"

Oni su dokaz da su godine samo broj: Ovi poznati glumci bez problema su odigrali tinejdžere

Često dok gledamo filmove i serije zapitamo se - kako je moguće da likovi izgledaju toliko odraslo, a glume srednjoškolce. Nekada čak ni ne primijetimo da su u stvarnom životu glumci toliko stariji od likova koje glume, a kada saznamo koliko imaju godina, sve nam to postane previše zbunjujuće. 

Image

Kobne uloge: Deset filmova koji su uništili brakove glavnih glumaca


Tako je primjerice glumica koja glumi 14-godišnju Plačljivu Myrtle u filmovima o Harryju Potteru imala 37 godina u vrijeme snimanja filmova, što joj je donijelo titulu najstarije glumice koja je glumila tinejdžerku. Nikada ne bismo rekli ni da je Olivia Newton-John u "Briljantinu" zapravo imala 28 godina, a glumila je 17-godišnjakinju, ili da je Audrey Hepburn s 32 godine glumila 18-godišnjakinju u "Doručku kod Tiffanyja". 



via Giphy


Pitanje koje slijedi sasvim je očekivano - zašto toliko tinejdžerskih uloga zapravo igraju odrasli glumci? Za to postoji nekoliko razloga. Prije svega, prema zakonima o dječjem radu, djeca mogu raditi samo nekoliko sati u komadu, a svi znamo da glumci na setu provode 10 do 12 sati, a nerijetko i više. 

Tu je i pitanje školovanja koje većina maloljetnih glumaca mora završiti. Uz to, maloljetnike je puno skuplje osigurati ako njihov posao od njih zahtijeva fizički teške poslove, stoga su stariji glumci pogodniji za takve uloge jer ne zahtijevaju dodatne troškove.

Uzmimo u obzir i da dijete koje glumi može prerasti dob svog lika jer je njihovo starenje uočljivije - zamislite dob od 13 i 18 godina i koliko je velika razlika. I na kraju, velika većina profesionalnih glumaca ima dvadeset i više godina, tako da su uvelike iskusniji u usporedbi s tinejdžerima i djecom.

Za mnoge glumce koji počinju glumiti i dobivati velike uloge u vrlo ranoj dobi, iznenadna slava i intenzivno radno opterećenje mogu biti vrlo štetni, a dokaz tomu su brojne dječje zvijezde, od Lindsay Lohan i Amande Bynes, pa sve do Macaulaya Culkina. 



via Giphy


Stoga je logično da će često mnogo stariji glumci biti izabrani za određene uloge, pa makar se radilo i o puno mlađim likovima, a mi smo izdvojile glumce iz nekoliko poznatih filmova i serija čija dob se u stvarnom životu i na malim ekranima uvelike razlikuje.


Shirley Henderson u filmovima "Harry Potter"

Glumica Shirley Henderson u filmovima "Harry Potter i Odaja tajni" te "Harry Potter i Plameni pehar" glumila je Plačljivu Myrtle, duha pokojne učenice Hogwartsa, a kada se pojavila u prvom filmu kao duh četrnaestogodišnje djevojčice, glumica je imala 37 godina.

Thomas Brodie-Sangster u filmu "Nanny McPhee - Čudesna dadilja"

Engleski glumac Thomas Brodie-Sangster imao je 14 godina kada je glumio sedmogodišnjeg Simona Browna u filmu "Nanny McPhee - Čudesna dadilja". To nije jedini film u kojem je ovaj glumac glumio mlađeg lika - Brodie Sangster se pojavio i u filmu "Zapravo ljubav" kada je imao 13 godina, a u tom je filmu utjelovio lik desetogodišnjeg Sama.

Audrey Hepburn u filmu "Doručak kod Tiffanyja"

32-godišnja Audrey Hepburn je u filmu "Doručak kod Tiffanyja" utjelovila lik 18-godišnje Holly Golightly koja je gotovo upola mlađa od glumice u stvarnom životu. Ipak, to je malo tko primijetio.


John Franklin u filmu "Djeca kukuruza"

Američki glumac John Franklin imao je 25 godina kada je dobio ulogu 12-godišnjeg proroka u horor filmu "Djeca kukuruza", a to je ujedno bio i njegov debi.

Winona Ryder i Angelina Jolie u filmu "Prekinuta mladost"

Glumica Winona Ryder imala je 28 godina kada je glumila lik 18-godišnje Susanne Kaysen u filmu "Prekinuta mladost". U istom je filmu tada 24-godišnja Angelina Jolie glumila 17-godišnjakinju Lisu Rowe.

Keiko Agena u seriji "Gilmoreice"

Keiko Agena imala je 27 godina kada je u seriji "Gilmoreice" glumila lik 17-godišnje Lane Kim, najbolje prijateljice glavne protagonistice Rory Gilmore.

Olivia Newton-John i Stockard Channing u filmu "Briljantin"

Olivia Newton-John imala je 28 godina kada se 1978. godine pojavila u liku 17-godišnjakinje Sandy Olsson. U istom je filmu Stockard Channing utjelovila lik srednjoškolke Rizzo, a u stvarnom je životu imala 33 godine.


Jack Gleeson i Kit Harington u seriji "Igra prijestolja"

Jack Gleeson je u seriji "Igra prijestolja" utjelovio jednog od najomraženijih likova, Joffreya Baratheona. Joffrey je u seriji prikazan kao 17-godišnjak, dok je u knjizi imao samo 13 godina, a Gleeson je imao 25 godina kada se serija počela snimati

Slično je i s likom Jona Snowa, kojeg je utjelovio tada 30-godišnji Kit Harington. Jon Snow je u seriji imao 17 godina, a u knjizi 14.

Cole Sprouse u seriji "Riverdale"

Cole Sprouse imao je 27 godina kada se počela snimati serija "Riverdale" u kojoj je utjelovio lik Jugheada Jonesa, koji ima 16 godina.

Jennifer Grey u filmu "Prljavi ples"

I Jennifer Grey koja je utjelovila lik legendarne Baby bila je puno starija od lika kojeg je glumila - dok je glumica imala 27 godina,  Frances “Baby” Houseman bila je tek 17-godišnjakinja.


Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.