Od vedrih do srcedrapajućih: Najbolji filmski mjuzikli idealni za 'raspjevane' vikend večeri

Uvijek nam nedostaje dobrih ideja kako provesti nedjeljnu večer, a mi ti donosimo pet filmskih mjuzikala za svako raspoloženje. Neovisno o tome jesi li raspoložena za glazbeni ljubić, komediju ili triler - imamo nešto za tebe

Od vedrih do srcedrapajućih: Najbolji filmski mjuzikli idealni za 'raspjevane' vikend večeri

Dobrih filmskih preporuka nikad nije dosta, a iako obožavamo gledati nove filmove i informirati se o trenutnom stanju svjetske kinematografije, ponekad se za vikend najbolje maksimalno opustiti i jednostavno si dozvoliti užitak uživanja u starim, već dobro poznatim naslovima koji nas nikad ne razočaraju. Tako bismo ovog vikenda mogli večer provesti podsjećajući se na neke filmsko-glazbene holivudske hitove koji nas pri svakom gledanju oduševe inovativnošću, dobrim pjesama, plesnim koreografijama kao i zanimljivim pričama. 

Mnogima možda mjuzikli nisu omiljeni filmski žanr, no to bi se uz naših pet preporuka trebalo promijeniti. Od "Chicaga" do "La La Landa", donosimo ti pet filmova koji spajaju glazbene izvedbe i glumu i odvode u nas u svoje čarobne svjetove mnogo uspješnije no što to ponekad uspijeva "običnim" igranim filmovima drugih žanrova. 

Pogledaj stoga neki od naših prijedloga, zabavi se ili rastuži, te se ponovno podsjeti zašto se ovi mjuzikli smatraju kultnim filmskim ostvarenjima. 

Pjevajmo na kiši (1952.)

"Pjevajmo na Kiši" je američki filmski mjuzikl iz 1952. godine koji je režirao slavni glumac i plesač Gene Kelly, koji je uz to osmislio i sve plesne koreografije u ovom kultnom filmu. Ova slatka romantična priča koja obiluje mnoštvom sjajnih pjesama priča priču o troje glumaca koji se 1920-ih suočavaju s prestankom snimanja nijemih filmova i rastućom popularnosti "talkiesa", tj. filmova u kojima se govori. 

Iako ovaj film nije bio ogroman kino hit kada je predstavljen publici, kritika je odmah prepoznala da se radi o iznimno kvalitetnom mjuziklu pa su zasuli film brojnim nagradama. Danas "Pjevajmo na kiši" mnogi smatraju najboljim mjuziklom ikad snimljenim, a na listama najboljih američkih filmova svih vremena rangiran je na petom mjestu. 

Moulin Rouge! (2001.)

"Moulin Rouge!" je australsko-američki romantični mjuzikl iz 2001. godine koji je režirao, priducirao i napisao proslavljeni redatelj Buz Luhrmann. Ova romantična, srcedrapajuća priča o mladom siromašnom pjesniku koji se zaljubljuje u prostitiku oduševila je i kritiku i publiku, pa je film dobio i osam nominacija za Oscara, no osvojio je damo dva - za scenografiju i kostimografiju. 

U filmu glume velike glumačke zvijezde, Ewan McGregor i Nicole Kidman, a njihove se glazbene izvedbe pamte kao jedne od najboljih u povijesti filmskih mjuzikala. Uz to, ovaj je film bio prvi mjuzikl koji je dobio nominaciju za Oscara za najbolji film godine nakon punih deset godina, jer je prije njega posljednji bio Disneyjev animirani hit "Ljepotica i zvijer" iz 1991. godine. 

La La Land (2016.)

Apsolutni filmski hit iz 2016. godine, slavni mjuzikl "La La Land" spoj je romantične komedije i drame, a u njemu glavne uloge igraju miljenik žena Ryan Gosling i Emma Stone. Ta tužna, ali vrlo realna priča o Mii, glumici u nastajanju, i Sebastianu, jazz glazbeniku, koji se bore da zajedno dođu do uspjeha u Los Angelesu, oduševila je publiku, a mnoge je uspjela i rasplakati. Bolan, zabavan i romantičan, ovaj ljubavni mjuzikl bio je odlično prihvaćen u kinima, ali i na dodjelama najprestižnijih filmskih nagrada, pa je tako za ovu ulogu Emma Stone dobila svog prvog Oscara, a sam film je dobio čak 14 nominacija za zlatnog kipića. 

Mary Poppins (1964.)

"Mary Poppins" je Disneyjev fantastičan mjuzikl iz 1964. godine koji danas doista ima kultni status. Ova simpatična filmska priča temeljena je na seriji knjiga istog imena, a koje pričaju priču o sveznajućoj, magičnoj dadilji s čarobnim moćima, Mary Poppins. Kombinirajući igrani i animirani film, dojam koji ostavlja ovaj mjuzikl doista je fantastičan, a to je prepoznala i publika, pa se radi o jednom od najomiljenijih mjuzikala svih vremena. 

Film je uz to što je zadobio naklonost publike dobio i 13 nominacija za Oscar, a glavnu ulogu u njemu igra velika zvijezda Julie Andrews. Zanimljivo je kako je "Mary Poppins" prvi i jedini film koji je za života Walta Disneya bio nominiran u kategoriji najboljeg filma godine na Oscarima. 

Chicago (2002.)

"Chicago" je crnohumorni američki mjuzikl iz 2002. temeljen na kazališnom mjuziklu istog imena iz 1975. Istražujući teme poput prvih celebrityja, slave, korupcije i skandala u Chicagu za vrijeme takozvane jazz ere tog grada, ovaj film publici je donio pravi vizualni i glazbeni spektakl pa ne čudi stoga što su ga i gledatelji i kritika odlično prihvatili. Uz to što je sjajno režiran i produciran, "Chicago" se može pohvaliti i sa glumcima i glumicama A klase -  Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones i Richard Gere igraju glavne uloge. Ovaj mjuzikl osvojio je šest nagrada Oscar i to uključujući nagradu za najbolji film godine te time postao prvi mjuzikl kojem je to pošlo za rukom nakon "Olivera!" 1968. godine.