Image
Foto: www.profimedia.hr
Lindsay kao dijete
Foto: www.profimedia.hr

Lindsay kao dijete

Lindsay Lohan rođena je 2. srpnja 1986. u Bronxu u New Yorku kao najstarije dijete Dine i Michaela Lohana. Njezin otac, bivši trgovac s Wall Streeta, u nekoliko je navrata imao problema sa zakonom, dok joj je majka bivša pjevačica i plesačica. Lohan ima troje mlađe braće i sestara s kojima je odrasla u New Yorku, no djetinjstvo im nije bilo najsretnije - njezini su se roditelji razdvojili kad su Lindsay bile tri godine.

"Zamka za roditelje"
Foto: www.profimedia.hr

"Zamka za roditelje"

Lohan je karijeru započela kao dječji model, a pojavila se u preko 60 televizijskih reklama. Proslavila ju je uloga u Disneyevoj obiteljskoj komediji iz 1998., "Zamka za roditelje", u kojoj je odigrala dvostruke uloge blizanki odvojenih u djetinjstvu, koje pokušavaju spojiti svoje davno razvedene roditelje. Film je dobio pozitivne kritike, a Lohan je dobila jednoglasno priznanje za svoj debitantski nastup. Osvojila je nagradu Young Artist Award za najbolju izvedbu u dugometražnom igranom filmu, kao i ugovor za tri filma s Disneyem.

Tinejdžerski idol
Foto: www.profimedia.hr

Tinejdžerski idol

Uskoro se pojavila u još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji "Šašavi petak", gdje je glumila uz rame s Jamie Lee Curtis. Njezin je nastup još jednom naišao na značajne pohvale, a nedugo je zatim i snimila pjesmu četiri pjesme koje su objavljene za film "Kraljica škole", u kojem je i odigrala glavnu ulogu. Njezina druga glavna uloga te godine, u tinejdžerskoj komediji "Opasne djevojke", prva je uloga van Disneya, a donijela joj je status nove kraljice tinejdžerskih filmova. U tim je godinama objavila i dva studijska albuma, "Speak" i "A Little More Personal (Raw)".

Izlasci i početak ovisnosti
Foto: www.profimedia.hr

Izlasci i početak ovisnosti

Nekoliko godina kasnije glumila je u filmu "Peh do daske", a tijekom snimanja filma "Obiteljska pravila" 2006. bila je hospitalizirana, jer je navodno bila "dehidrirana". Počele su kružiti glasine o tome da kasni na snimanja, a ponekad i izostaje, a glavni su krivac njezinoj "iscrpljenosti" bili noćni izlasci, zbog čega je stekla status neodgovorne i neprofesionalne zvijezde. Početkom 2007. pojavila se u horor filmu "Znam tko me ubio", a trebala je i glumiti u filmu "Granica ljubavi", no zamijenjena je jer je, kako je i sama rekla, tada prolazila kroz teško razdoblje.

Uhićenje
Foto: www.profimedia.hr

Uhićenje

Njezini problemi s drogama i alkoholom postali sve vidljiviji, nekoliko je puta bila uhićena, a nije se pojavila ni na predstavljanju filma "Znam tko me ubio", za koji je osvojila Zlatnu malinu za najgoru glumicu. Brojni holivudski insideri tada su rekli da će Lohan biti teško naći posao dok ne dokaže da je "prisebna i pouzdana".

Rehabilitacija
Foto: www.profimedia.hr

Rehabilitacija

U svibnju 2008., Lohan je odigrala prvu ulogu nakon filma "Znam tko me ubio", i to u televizijskoj seriji "Ružna Betty". Krajem 2007. počela je raditi i na trećem albumu, okvirnog naziva "Spirit in the Dark", a te je godine završila i na rehabilitaciji te nije sudjelovala na promociji još jednog filma. U listopadu 2010. pojavila se na naslovnici Vanity Faira i za časopis je rekla da želi natrag svoju karijeru jer zna da je jako dobra glumica.

Povratak u glumačke vode
Foto: www.profimedia.hr

Povratak u glumačke vode

U svibnju 2012. Lohan se kratko pojavila kao celebrity sudac u televizijskoj seriji "Glee", a nedugo zatim glumila je Elizabeth Taylor u biografskom filmu "Liz & Dick". U travnju 2013. pojavila se u horor komediji "Mrak film 5", a godinu kasnije debitirala je na londonskom West Endu.

Gdje je danas?
Foto: www.profimedia.hr

Gdje je danas?

Lohan je 2018. dobila glavnu ulogu u MTV-jevoj reality seriji koja je prikazivala njezin klub na Mykonosu, koji je zatvoren od 2019. U travnju prošle godine najavila je vodeći singl svog albuma "Back to Me", a pjesma je naišla na brojne pozitivne kritike. Danas živi u Dubaiju i nakratko se povukla iz svijeta glume, no u svibnju ove godine Netflix je objavio da bi Lohan trebala glumiti u trenutno nenaslovljenoj, božićnoj romantičnoj komediji o ženi koja pati od amnezije nakon nesreće na skijanju, koja bi trebala izaći iduće godine.

Sretan rođendan!

Od dječje zvijezde do ovisnice: Lindsay Lohan slavi 35. rođendan

Lindsay Lohan američka je glumica i pjevačica koju svi pamtimo po filmu "Zamka za roditelje", u kojem je glumila crvenokose blizanke Hallie Parker i Annie James. Uloga u filmu vinula ju je među zvijezde kada joj je bilo samo 12 godina, a nakon toga proslavila se i s filmovima "Šašavi petak", "Opasne djevojke", "Kraljica škole" i "Herbie: Punom brzinom". Pred mladom Lindsay tada je bio cijeli svijet, a istaknula se i u glazbenoj industriji, izdavši dva studijska albuma. Ubrzo je stekla status tinejdžerskog idola i postala uzor tinejdžericama diljem svijeta, no život pod svjetlima reflektora od vrlo rane dobi počeo je uzimati svoj danak. Tijekom djetinjstva i tinejdžerskih godina Lindsay se borila sa psihološkim problemima i trpjela česte napadaje depresije zbog problematičnog odnosa s ocem. Bila je žrtva zlouporabe droga, a optužena je za vožnju pod utjecajem droge i alkohola, posjedovanje droge i krađu nakita te je nekoliko puta uhićivana zbog posjedovanja kokaina. Lohan danas slavi 35. rođendan i povukla se iz svijeta glume - na Mykonosu je neko vrijeme vodila klub, a prošle se godine preselila u Dubai, gdje i danas živi.

N.B.