Image
Foto: www.profimedia.hr
Ljepotica u usponu
Foto: www.profimedia.hr

Ljepotica u usponu

Pravog imena Virginia Elizabeth Davis, danas znana kao Geena Davis, rođena je 21. siječnja 1956. nedaleko Bostona, u obitelji svećenika i učiteljice. Od malena je lijepa Geena pokazivala sklonost umjetnosti, glazbi i glumi, a roditelji su je poticali u izražavanju interesa – pa je tako već u osnovnoj školi znala vrsno svirati piano i flautu, a kasnije je usavršila i sviranje orgulja. Kao srednjoškolska, Geena je otišla na dvogodišnju razmjenu studenata u Švedsku te tako i danas tečno priča jezik te zemlje. No, mnogo bitnije od toga priča li švedski je to da se Geena upravo u toj skandinavskoj zemlji zaljubila u glumu i odlučila nakon svog povratka upisati studij glume u Bostonu. Kako je zamislila, tako je i napravila – pa je 1979. diplomirala dramske umjetnosti na Akademiji u Bostonu, no nije se odmah upustila u glumačke projekte već je postala traženi model. Preselila se u New York i počela zarađivati kao manekenka, a mnogi su joj predviđali golemi modni uspjeh. No, sudbina je htjela da Geena postane malo više od njujorškog modela...

Prvi okus slave
Foto: www.profimedia.hr

Prvi okus slave

Danas aktivistkinja, slavna glumica i producentica, Geena je svoju glumačku karijeru započela ulogom u slavnom filmu „Tootsie“, u kojem se pojavila bok uz bok s Dustinom Hoffmanom i Jessicom Lange. Iako je imala tek malu ulogu u tom kino hitu, ispostavilo se da je Geeni taj film bio odlična odskočna daska. Glumački casting agenti počeli su je primjećivati, a nedugo nakon te uspješnice Geena je zaigrala i u kultnoj horor-komediji Tima Burtona „Bubimir“, koja joj je donijela prepoznavanje kod šire publike. Geena je postala znana kao vrlo visoka dama Hollywooda (183 centimetara), prekrasnog osmijeha i izražajnog lica, a koja je plijenila svojom pojavom na filmskom platnu u kojoj god bi se ulozi pojavila. Triler „Muha“ koji je snimila 1986. pokazao se kao jedan od Geenenih najvećih kino hitova sve do danas, a lansirao ju je na sve najvažnije crvene tepihe tog doba. Njezino osvajanje Hollywooda nije moglo bolje početi.

Ovjenčana nagradama
Foto: www.profimedia.hr

Ovjenčana nagradama

No, najveći uspjesi u karijeri za Geenu su došli krajem 1980-ih i početkom 1990-ih. Naime, osvojila je svog Oscara za najbolju sporednu glumicu u drami „Slučajni turist“ 1988. te više ništa nije bilo isto. Geena je preko noći postala iznimno traženo holivudsko žensko lice, a u jednom je trenutku bila i među pet najplaćenijih glumica svijeta. Kada je zaigrala u kultnoj drami „Thelma & Louise“, Geena je već bila golema zvijezda, no upravo ju je taj film obilježio više od svih drugih. Naime, potresna drama o dvije nesretne i zlostavljane žene koje bježe od realnosti u vlastitu smrt, pritom čineći niz zlodjela, osupnula je javnost, a Geeni zaradila još jednu nominaciju za Oscara, ovog puta u kategoriji najbolje glavne ženske glumice godine. Iako ga nije osvojila, uspjehu ove lijepe glumice tu nije bio kraj. 1992. je snimila film „Njihova liga“ za koji je dobila svoj Zlatni globus. Ovo razdoblje bilo je za Geenu najplodonosnije u glumačkom smislu te se nakon 1992. više definitivno nije moglo poreći da se radi o jednoj od najboljih glumica generacije.

Život na staroj slavi
Foto: www.profimedia.hr

Život na staroj slavi

Iako se jedno vrijeme činilo kako Geena ne može pogriješiti pri odabiru projekta na kojem će raditi, ispostavilo se da je već sredinom 1990-ih bilo naznaka njezina pada popularnosti. Naime, Geena je odlučila pomoći svom tadašnjem suprugu, redatelju Rennyju Harlinu, u razvoju njegove karijere, te je tako glumila u dva njegova filma - koji nisu dobili dobre kritike. Kako je na to potratila dvije godine svog rada, pomalo je počela padati u zaborav, no krajem 1999. se ponovno vratila na velika vrata i to zahvaljujući simpatičnom animirano-igranom filmu "Stuart Mali" koji je doživio tri nastavka. Geena je tako od 1999. do 2005. snimila tri "Stuart Mali" filma u kojem je glumila majku malog bijelog mišića, a to joj je bio odličan potez u karijeri jer se na taj način predstavila i novim generacijama gledatelja. Nakon toga je glumila prvu ženu predsjednicu u seriji "Commander in Chief" za koju je dobila i Emmyja za najbolju glumicu - no od tada do danas više nije snimila niti jedan veliki hit. Tako da je nažalost ostala živjeti na staroj slavi i reputaciji, iako realno sada već skoro 20 godina nije doživjela veliki filmski uspjeh.

Bračne (nesreće)
Foto: www.profimedia.hr

Bračne (nesreće)

Što se pak ljubavnog života tiče, a kojeg dosad nismo spomenuli, Geenina prva ozbiljna veza bila je s restauratorom umjetnina Richardom Emmolom. Par se upoznao u prosincu 1977., a tada jako mlada Geena uselila se u njegov stan samo mjesec dana kasnije. Vjenčali su se 1981., ali bračna sreća nije bila dugog vijeka – do rastave je došlo dvije godine kasnije, u veljači 1983. Ipak, Geena nije dugo očajavala jer je u njezin život uskoro ušetala nova velika ljubav, 1985. je na filmskom setu upoznala slavnog glumca Jeffa Goldbluma i ljubav je odmah planula. Par se vjenčao 1987., a zajedno su snimili i dva filma, dramu „Muha“ i akcijsku fantasy komediju „Zemljanke su lake ženske“. Navodno su problemi u braku holivudskog para započeli upravo na snimanju filma, jer im je bilo previše i raditi i živjeti zajedno. Geena i Jeff nisu se odvajali jedno od drugoga i to je dovelo do prvih trzavica, koje su onda prerasle u veće probleme jer je postupak razvoda pokrenut u listopadu 1990.

Nepregledni ljubavni brodolomi
Foto: www.profimedia.hr

Nepregledni ljubavni brodolomi

Nakon raspada braka s kolegom glumcem Jeffom Goldblumom, Geena je započela vezu s redateljem Rennyjem Harlinom. Par se vjenčao nakon pet mjeseci veze 1993., a zajedno su snimili i ne baš uspješne filmove. Nažalost, i u ovom je braku Geena doživjela veliko razočaranje. Naime, par se razveo 1997., dan nakon što je Rennyjeva osobna asistentica na svijet donijela njegovo dijete. Dakle, Renny je Geenu godinama varao, a sve je isplivalo na vidjelo kada joj je morao priznati kako će postati otac djeteta koje je napravio drugoj. Slomljena srca, Geena je momentalno tražila razvod te krenula dalje. Sljedeći na popisu njezinih ljubavnika bio je Reza Jarrahy, plastični kirurg kojeg je upoznala 1998. Upravo s njim je Geena postala i majka troje djece – djevojčice Alizeh i blizanaca Kaiisa i Kiana. No, i ova je veza došla svom kraju 2017. godine – nakon čega je Geena rekla kako više ne planira stupati u ozbiljne ljubavne odnose. Održala je svoju riječ, jer do danas ne znamo ljubi li trenutno glumica koga ili ne.

Diva koju volimo
Foto: www.profimedia.hr

Diva koju volimo

Kako ju više ne viđamo često ni na TV-u ni na filmu, zapitali smo se što Geena sada radi? Otkrili smo tako da je postala velika humanitarka i aktivistkinja za prava žena te se bori za uvođenje jednakih plaća žena i muškaraca u filmskoj industriji. Pokrenula je i vlastitu orgnizaciju koja se bavi promoviranjem i sponzoriranjem mladih ženskih redateljica i producentica. Geena je tako postala sinonim za borbu za prava žena u Hollywoodu, što je samo još jedan razlog zbog kojeg joj se divimo. Radi se o velikoj divi, oskarovki i ljepotici velikog srca te snažnih političkih načela, a tko bi tome odolio?

Legenda filma

Gdje je danas ikona 90-ih predivnog osmijeha - što radi Geena Davis?

Uvijek nasmijana filmska ikona 1980-ih i 1990-ih, Geena Davis, danas više nije na vrhuncu slave, no to ne znači da mi njezine filmove koji su nam obilježili djetinjstvo i dalje rado ne gledamo. Upravo suprotno - od "Thelme i Louise", pa preko "Bubimira" i "Stuarta Malog", sve do "Tootsie", Geena se pojavila u mnogim kultnim filmskim ostvarenjima i zauvijek ostala upisana u srca obožavatelja diljem svijeta. S obzirom da ova oskarovka slavi 66. rođendan, odlučili smo se prisjetiti njezine karijere, turbulencija iz privatnog života, ali i provjeriti što radi danas.

zena.hr • Foto www.profimedia.hr