Muškarac No. 1

Očevi i kćeri: kako upravo ovaj odnos utječe na naš cijeli život

Roditelji su najvažnije osobe u životu djeteta, a iako majka kroz djetinjstvo ima središnju ulogu, odnos djevojčice s ocem može biti ključan za njezin razvoj

pexels-katie-e-3662926.jpg
Foto: Pexels

Kad govorimo o važnosti očinske figure, obično prije svega mislimo na sinove koji u ocu trebaju pozitivan uzor i dobrog vodiča. No, u posljednje se vrijeme naglašava da još jedan obiteljski odnos igra vrlo veliku ulogu u odrastanju djece - a to je odnos djevojčica sa svojim tatama. Sve više istraživanja dokazuje koliko taj odnos oblikuje mlade žene dok su još djevojčice, kao i u njihovim tinejdžerskim godinama - a zaključak je nedvosmislen: dobra povezanost između oca i kćeri donosi niz dobrobiti za ženu kroz cijeli njezin život.

Image
Foto: Pexels

Pa tako ako je otac odsutan ili nestabilan, ovo će imati negativan utjecaj na samopouzdanje djevojčice, ali i na njezino psihičko zdravlje te u kasnijim godinama može rezultirati osjećajem nepovjerenja spram svih muškaraca.

Image
Foto: Pexels

S druge strane, tvrde stručnjaci, ako je otac prisutan u odrastanju svoje kćeri, ako je involviran u njezin život i ako sa svojim djetetom provodi kvalitetno vrijeme, djevojčica će moći odrasti u samopouzdanu ženu koja zna što želi u životu. Evo na koje sve aspekte života utječe odnos 's najbitnijim muškarcem':

Ljubavni odnosi

Čvrsta i ispunjujuća veza kćeri i oca presudna je za sve njezine kasnije veze s muškarcima - dapače, ovaj odnos ima više utjecaja na romantični aspekt njezina života nego odnos s majkom. Žena koja je imala dobar odnos s ocem kao dijete vjerojatnije će znati birati partnere koji će zadovoljavati njezine emocionalne potrebe. U vrijeme adolescencije veća je šansa da će se zaljubljivati u muškarce koji joj mogu pružiti emocionalnu podršku. Generalno, ove kćeri imaju zdravije odnose s muškarcima te čvršće i bolje brakove, nego žene čiji odnos s ocem u djetinjstvu nije bio zadovoljavajuć.

Također, izuzetno je bitno kako se otac ponaša prema majci (bez obzira na to jesu li ili nisu zajedno), jer djevojčica kroz ovaj odnos uči o braku i općenito o tome kako se muškarac treba ponašati prema ženi - te što ona može i treba očekivati.

Image
Foto: Pexels

Slika o sebi

Dokazano je kako dobra povezanost s ocem kroz život kod mladih žena smanjuje rizik od depresije, anksioznosti i poremećaja prehrane te općenito pomaže stvoriti pozitivni body image. Žene koje su imale dobar odnos sa svojim ocem baziran na ljubavi, komunikaciji i podršci zadovoljnije su svojim izgledom i manje ih frustrira njihova težina ili oblik tijela.

Image
Foto: Pexels

Seksualnost

Djevojčica koja ima čvrst i kvalitetan odnos sa svojim tatom ima manje šanse upustiti se u rane seksualne odnose te posljedično tome, manje šanse ostati trudna kao maloljetnica. Također, takva žena u manjem je riziku od upuštanja u seksualno riskantna ponašanja, sigurna je u svoju ženstvenost i nema potrebu za stalnom validacijom od muškaraca da bi se osjećala privlačnom i dovoljno dobrom.

Image
Foto: Pexels

Reakcija na stres

Odnos očeva i kćeri ima još jedna iznenađujuć utjecaj na život žene u odrasloj dobi: naime, dokazano je da ako ovaj odnos nije bio zadovoljavajuć kroz njihovo djetinjstvo, žene imaju nisku razinu kortizola. Ljudi s nižom razinom ovog hormona vrlo su osjetljivi na stres i teže se vraćaju u ravnotežu.

Image
Foto: Pexels

Akademski uspjeh i karijera

Ako je žena kao djevojčica imala dovoljno podrške od svoga oca koji je znao pokazati interes za njezine hobije, slaviti njezine uspjehe i navijati za nju u svakom smislu, bit će uspješnija kroz godine svog obrazovanja i kasnije, u svojoj karijeri. Takva će žena imati dovoljno samopouzdanja i vjere u svoje mogućnosti, bit će odvažna te ambiciozna u ostvarivanju svojih poslovnih ciljeva.

Image
Foto: Pexels