Obožavali smo njihove hitove 2000.-ih, a danas ih rijetko viđamo: Gdje su sada ove zvijezde?

Nekoć su palili i žarili glazbenim ljestvicama i bili idoli tisućama tinejdžera, no danas ih ne viđamo tako često. Gdje su i koliko su se promijenile velike glazbene zvijezde 2000.-ih?

Obožavali smo njihove hitove 2000.-ih, a danas ih rijetko viđamo: Gdje su sada ove zvijezde?

2000.-ih nismo imali Dua Lipu ni Ritu Oru, ali smo zato obožavali plesati i pjevušiti na hitove Nelly Furtado, Dido i Akona. Kako bismo ti uljepšale dan i podsjetile te na neka davno minula, ali vrlo zabavna vremena, odlučile smo istražiti gdje su danas nekoć velike glazbene zvijezde koje su osvajale glazbene ljestvice, nagrade i oduševljavale nas svojim pojavama na crvenim tepisima. 

Dido

Dido je bila megapopularna pjevačica ranih 2000.-ih godina, a svojim nas je nježnim, pritajenim glasom i ljubavnim baladama osvojila na prvu. Njezini su hitovi osvajali glazbene ljestvice, a iako njezina glazba nije bila prikladna za noćne klubove, svejedno je imala mnogo fanova. Čak je i najslavniji svjetski reper Eminem u svoju pjesmu "Stan" uključio stihove iz pjesme "Thank You" koju potpisuje upravo Dido. 

Slavu je ova danas 49-godišnja pjevačica stekla 1999. godine sa svojim debitanskim albumom "No Angel" koji se prodao u više od 21 milijun primjeraka diljem svijeta. I njezin je drugi album iz 2003. polučio veliki uspjeh, a osvojila je i dvije Brit nagrade i to u kategorijama za najbolju birtansku izvođačicu i najbolji britanski album, a do danas su ta dva njezina prva albuma među najprodavanijima u britanskoj povijesti. 


Ipak, s trećim albumom počela je opadati njezina popularnost, iako ju je glazbena kritika hvalila. Manje je poznato da je Dido za svoju pjesmu "If I Rise" dobila i nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje originalne pjesme, no to nije bilo dovoljno da bi se zadržala visoko na glazbenim ljestvicama. 

Kada je ostala trudna, Dido se odlučila povući iz svijeta glazbe i posvetiti odgoju svog sina, a povratak na scenu dogodio se tek 2013. kada je izdala svoj četvrti album "Girl Who Got Away", a 2018. je najavila svoju prvu turneju u 15 godina kako bi promovirala novi album "Still on My Mind" koji je objavljen početkom 2019. godine. 

Nelly Furtado

Nelly Furtado, danas 42 godišnjakinja koju smo zavoljeli zbog hita "I'm Like a Bird" portugalsko-američka je pjevačica koja je početkom 2000.-ih nizala album za albumom, hit za hitom, no danas ju nemamo toliko često priliku ni čuti ni vidjeti. Njezin je debitantski album iz 2002. polučio veliki kritički i komercijalni uspjeh te postao jedan od top 10  Billboardove ljestvice. 

Nelly je tada osvojila i Grammy nagrade za najbolju pop pjevačicu, a iako joj drugi album nije donio toliki uspjeh, treći iz 2006. vratio ju je na sam vrh najpopularnijih pjevačica svijeta. Taj album naziva "Loose" na kojem su se našli hitovi poput "Promiscuous", "Maneater" i "Say it Right" postao je njezin najprodavaniji album u karijeri s prodanih više od 12 milijuna primjeraka. 


Od tada do danas Nelly je nastavila objavljivati albume, a okušala se i u pjevanju na španjolskom pa je tako 2009. izdala album "Mi Plan" koji je bio posebno posvećen latino tržištu. Do 2020. Nelly je prodala preko 40 milijuna albuma i time postala jedna od najuspješnijih kanadskih pjevačica svih vremena. 

shimmer fallback


(www.profimedia.hr)

James Blunt

James Blunt pokorio je svjetske glazbene ljestvice iako su ga neki ismijavali zbog vrlo visokog, ženskastog glasa. Njegov je debitantski album iz 2004., na kojem su se našli hitovi "Goodbye My Lover" i "You're Beautiful" postao hit preko noći te se u konačnici prodao u preko 11 milijuna primjeraka samo te godine. 

Nježna ljubavna pjesma "You're Beautiful" bila je prva po slušanosti u Velikoj Britaniji, SAD-u i u još 12 drugih zamelja, a njegov album "Back to Bedlam" postao je najprodavaniji album godine. 

Danas Blunt i dalje oduševljava svojim glazbenim umijećem, a surađuje i s drugim velikim glazbenicima današnjice. Njegov posljednji album "Once Upon A Mind" objavljen je prošle godine. Do 2020. Blunt je prodao preko 20 milijuna albuma, dobio dvije Brit nagrade te pet nominacija za Grammyja. 

Mika

Mika, rođeni Libanonac koji je život proveo u Londonu svijet je oduševio svojim ekscentričnim stilom i lako pamtljivim pjesmama. Njegov ga je piskutavi, unikatan glas razlikovao od ostatka scene pa je vrlo brzo skupio mnogo fanova, a 2007. je objavio i svoj prvi solo album "Life in Cartoon Motion" koji se prodao u više od 5.6 milijuna primjeraka diljem svijeta. Na vrhu britanskih glazbenih ljestvica našao se njegov sada već legendarni singl "Grace Kelly", a od tada do danas Mika je snimio još 4 studijska albuma, od kojih je zadnji ugledao svjetlo dana 2019. godine. Mika je također proširio područje svog djelovanja te bio član žirija i u francuskoj i u talijanskoj verziji pjevačkih showova "X Factor" i "The Voice". 

Uz to, Mika je u Italiji pokrenuo i svoj televizijski show naziva "Stasera Casa Mika" koji je 2017. osvojio Rose d'Or Award for Entertainment. 

Akon

Akon, reper, pjevač i glumac, proslavio se 2004. kada je objavio svoj prvi singl "Locked up" i na taj način najavio svoj debitantski album "Trouble". Od tada je osnovao sam svoje dvije izdavačke kuće koje su producirale hitove i proslavile glazbenike kao što su T-Pain, Lady Gaga, R. City i Kardinall Offishall. 

Drugi Akonov album "Konvicted" dobio je tri nominacije za Grammyja i postao njegov najprodavaniji album do danas, a hitove "Smack That" i "I Wanna Love You" i dalje svi volimo čuti na radiju. Uz to, ovom je nadarenom glazbeniku pošlo za rukom postati prvi solo izvođač u povijesti Billboardove ljestvice koji je istovremeno zauzeo prvo i drugo mjesto ljestvice svojim hitom čak dva puta za redom. Poznato je i kako Akon voli surađivati s manje poznatim glazbenicima i na taj način ih promovirati, a impresivno je da je pjevao pjesme i na španjolskom i hindi jeziku. Do sada je izdao šest studijskih albuma, a sam je odradio i većinu glazbene produkcije za svoje pjesme, jednako kao što je i sam sebi menadžer. Danas većinom producira tuđe albume i posvećen je pronalasku novih glazbenih talenata. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.