Novo u kinima: U tami Zvjezdane staze

Inventivni redatelj J. J. Abrams donosi eksplozivni akcijski triler koji odvodi Zvjezdane staze u tamu

Novo u kinima: U tami Zvjezdane staze

Ovog ljeta mladi časnici svemirskog broda Enterprise kreću u svoju dosad najveću pustolovinu. Redatelj J.J. Abrams je ponovno okupio glumačku postavu koja je oživjela novi koncept i doživljaj svemira Zvjezdanih staza i ujedno uspjela prenijeti humor i zabavni duh omiljene franšize. Tijekom ovog putovanja punog akcije mnogo toga će se naći na kocki, a Enterprise će se igrati sa smrću u borbi s nezaustavljivom snagom uništenja. Sve u što posada Enterprisea vjeruje je napadnuto, ljubav ugrožena, prijateljstva razorena, a za jedinu obitelji koju kapetan Kirk ima, njegovu posadu, morat će se podnijeti žrtve.

Sve počinje s povratkom Enterprisea na Zemlju nakon kontroverznog galaktičkog incidenta. Dok hrabri, ali brzopleti kapetan Kirk teži povratku među zvijezde na plavom planetu stvari ne stoje dobro. Razoran teroristički čin otkrio je zabrinjavajuću stvarnost: Zvjezdana flota je napadnuta iznutra i posljedice toga napada će ostaviti cijeli svijet u krizi. Kapetan Kirk s Enterprisom odlazi na misiju poput nijedne druge, tijekom koje će posjetiti mnoge planete i mjesta, uključujući i planet Klingonaca i zaljev San Francisca. Neprijatelj koji se nalazi na Enterpriseu zajedno s posadom ima nevjerojatnu sposobnost uništenja. Kirk će ih odvesti u sjenovit svijet sumnji gdje će se truditi saznati tko je prijatelj, a tko neprijatelj, i balansirati između osvete i pravde, rata i beskrajnih potencijala budućnosti za koju se bore.

shimmer fallback


Na Enterprise se vraća posada koja je oživjela Abramsove Zvjezdane staze: Chris Pine kao kapetan James T. Kirk, Zachary Quinto kao prvi časnik Spock, Karl Urban kao glavni brodski liječnik Leonard “Bones” McCoy, Simon Pegg kao glavni strojar “Scotty” Scott, Zoe Saldana kao časnica za veze Uhura, John Cho kao kormilar Hikaru Sulu, Anton Yelchin kao Pavel Chekov i Bruce Greenwood kao admiral Christopher Pike.

Glumačkoj postavi se pridružio Benedict Cumberbatch u ulozi zagonetnog intergalaktičkog terorista Johna Harrisona, Alice Eve kao nova časnica na brodu Carol Marcus i Peter Weller kao admiral Zvjezdane flote koji se sukobljava s Enterpriseom.

shimmer fallback


Snimljen s IMAX® kamerama vrlo visoke rezolucije i u 3D tehnologiji, film publici pruža dosad neviđen pogled u svemir Zvjezdanih staza.    

Paramount Pictures i Skydance predstavljaju Bad Robot produkciju J.J. Abrams filma “U tami: Zvjezdane staze”. Scenarij za film su napisali Robert Orci i Alex Kurtzman i Damon Lindelof na temelju Zvjezdanih staza koje je osmislio Gene Roddenberry. Producenti su Abrams, Bryan Burk, Lindelof, Orci i Kurtzman, izvršni producenti Jeffrey Chernov, David Ellison, Dana Goldberg i Paul Schwake.

Na filmu je ponovno radila ekipa iza scena koja uključuje redatelja fotografije Dana Mindela, dizajnera produkcije Scotta Chamblissa, kostimografa Michaela Kaplana, montažerke Maryann Brandon i Mary Jo Markey i skladatelja Michaela Giacchina – a za svemirske vizualne efekte i animacije su još jednom odgovorni čarobnjaci iz Industrial Light & Magic, pod vodstvom Rogera Guyetta, koji je bio nominiran za Oskara za svoj rad na filmu Zvjezdane staze.

shimmer fallbackZoe Saldana kao časnica Uhura – razapeta između ljubavi i sigurnosti misije Enterprisea

Prekrasne Zoe Saldana u filmu "U tami Zvjezdane staze" tumači lik časnice za vezu Uhure, razapete između ljubavi prema Spocku i sigurnosti misije Enterprisea. Pogledajte specijalan prilog o Uhurinoj borbi:Saldana je uživala u prilici prvi put pokazati Uhurino tečno poznavanje klingonskog, zbog čega je morala naučiti novi, makar fikcionalni, jezik s njegovom čudnom gramatikom i strukturom. „Klingonski je jako zabavan,“ prisjetila se. „Bilo je zanimljivo istraživati izgovor i značenje riječi i zatim ih pokušati inkorporirati u dramu i tenziju scene. Volim raditi takve stvari, rijetke, nove i izazovne.“

Zoe Saldana je uživala u prilici pokazati novu stranu Uhure, lijepe i odlučne ksenolingvistkinje koja koristi svoje vještine kao časnica za veze na Enterpri­seu. Zaintrigirala ju je mogućnost razvoja odnosa između Spocka i Uhure, kao i poteškoće u njihovom odnosu koje će morati savladati.  

shimmer fallback


Kao jedina žena na mostu Enterprisea Uhura zauzima posebno mjesto kao sa­veznica i Spocka i Kirka. „Više je privlači netko poput Spocka jer je osoba koja poštuje pravila, ali u Kirku vidi određenu divljinu kojoj se divi. Uhura zna da Kirk uvijek želi samo dobro,“ kaže Saldana. „U jedinstvenoj je poziciji jer nje­zin autoritet poštuju i Kirk i Spock.“

Istraživanje novih svjetova: Nibiru i Kronos

„U tami: Zvjezdane staze“ odvukao je tvorce filma u izazove stvaranja svjetova – što je bilo posebno zahtjevno tijekom stvaranja Nibiru, vulkanskog crvenog planeta na kojem sa spektakularnim akcijskim scenama započinje film, i Kronosa, ratom razorenog klingonskog rodnog planeta. „Ništa nije tako zabavno i izazovno kao stvaranje novih svjetova,“ priznao je Scott Chambliss. „Imate rijetku priliku učiniti stvarnim nezamislivo.“

Za prve scene filma na tehnološki primitivnom, ali bogatom prirodom Nibiru, Chambliss je uživao zamišljati arhipelašku civilizaciju. „Ono što posebno volim o Zvjezdanim stazama je mogućnost rada na toliko različitih okoliša,“ rekao je. „Nibiru je antiteza klingonskog planeta, a oba planeta se u potpunosti razlikuju od Zemlje. Svi smo željeli planet otoka sa zavodljivom atmosferom, a ja sam, nadahnut Havajima i vrstom crvenog bambusa koja tamo raste, pomislio zašto ovaj planet ne bi bio crven? Crvena atmosfera se odlično spojila s tirkiznim morem i bijelim pijeskom. Ne samo da je to neobična paleta boja, nego ima retro osjećaj koji podsjeća na originalnu seriju. Na temelju toga smo stvorili cijelu civilizaciju.“

shimmer fallback


Izvorno ime: Star Trek Into Darkness
Redatelj: J.J.Bryan
Uloge: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana
Žanr: SF akcija
Trajanje filma: 129 minuta
Godina: 2013
Država: SAD

Film se prikazuje pretpremijerno.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.