Bloom, Leeloo i Kosta Kai

I domaće zvijezde vole neobična imena za djecu: Indiah, Liv i Raul samo su neka od njih

Rijetka i neobična imena nisu ništa novo u svijetu, a sve su popularnija i kod nas. Dokaz tomu su i brojni poznati Hrvati koji su svojoj djeci dali zaista neobična, ali lijepa imena, a nekih od njih prisjetile smo se u nastavku

poznati hrvati imena za djecu.jpg
Foto: Matija Habljak/Davor Javorovic/Sanjin Strukic/PIXSELL

Neobična imena za djecu koja se izdvajaju iz mase nisu ništa novo u zapadnim zemljama, ponajprije u Americi, gdje poznati kao da se natječu u tome tko će svome djetetu dati neobičnije ime. Tu se najviše ističu Kardashiani, koji su svojoj djeci dali zaista neobična imena, poput Saint, Psalm, Chicago, North, Dream i Stormi, ali i brojni drugi. I iako su američke zvijezde prve pokrenule trend neobičnih imena, u stopu ih prate i slavni Hrvati, koji su postali ludi za rijetkim i neobičnim imenima.

Image
Žene koje su stvarale povijest

Ivana, Dora ili Mia: Najljepša imena inspirirana uspješnim Hrvaticama

Neke su naše zvijezde svojoj djeci nadjenule strana imena, poput Maje Šuput koja je svog sina nazvala Bloom i Elle Dvornik koja je svoje kćeri nazvala Balie Dee i Lumi Wren, neki od njih su se odlučili za imena koja skrivaju posebno značenje, a neki su svojoj djeci dali po nekoliko imena - čak i šest! Kako god bilo, svako od tih imena lijepo je i posebno na svoj način, a mi smo se u nastavku prisjetile najneobičnijih imena djece slavnih Hrvata, što znače i kako su ih uopće dobili.

Bloom

Mjesecima nakon što je pjevačica Maja Šuput objavila da je trudna šuškalo se o tome kako će nazvati svoje dijete, a ona i suprug Nenad Tatarinov odlučili su se za ime Bloom. Jednom je prilikom objasnila i značenje imena i rekla da riječ "bloom" označava zdravlje, energiju i naočitost. "U svojem ga je imenu nosila i Heba, kći boga Zeusa i njegove žene Here, koju su nazivali boginjom mladosti, a riječ bi se mogla protumačiti i kao 'ustajanje'. I na kraju treba dodati i to da riječ bloom osim cvijeća, označava i čelik", dodala je.

Dan

Voditeljica Anja Alavanja u travnju prošle godine dobila je sina s ekonomistom i nogometnim trenerom Vedranom Viljevcom. Nakon što je u braku sa Željkom Romcem dobila dvojicu sinova, Ivora i Jakova, ovo joj je treći sin, a nazvala ga je Dan. "Odlučili smo se za ime skoro iz prve. Nisam htjela da bude preučestalo, ali opet da bude jednostavno", rekla je za Story.

Si i Neo

Pjevač Boris Novković i njegova supruga Iris Wolf vole neobična imena, pa su tako kćer i sina nazvali Si i Neo. Iako nisu potvrdili je li im inspiracija za ime sina bio Neo iz filma "Matrix", Novković je jednom prilikom otkrio kako su se on i supruga odlučili za ime Si. "Djevojčicu smo nazvali Si. Iris i ja smo zajedno birali ime. Korijeni su iz hebrejskog, a čak i u Kini postoji ime. Generalno mi smo napravili izvedenicu iz naših imena Iris i Boris", rekao je.

Balie Dee i Lumi Wren

Influencerica i kći pokojnog Dine Dvornika, Ella Dvornik Pearce, zajedno za svojim suprugom Charlesom Pearceom svoje je kćeri odlučila nazvati Balie Dee i Lumi Wren. Lumi je finska riječ za snijeg, uz druga značenja poput sretna i velikodušna, a Wren je naziv za pticu carić. Njihova prva kćer, Balie Dee, ime je dobila po otoku Bali, a bali u hinduizmu znači i vojnik. Ella je objasnila i što znači Dee - "Dee označava zvuk imena mog tate Dina i Charlesove mame Deirdre… Tako da ih uvijek ima sa sobom i kad ih nema", rekla je.

Indiah

Manekenka Anđela Šimac i bivši nogometaš Dinama Lirim Kastrati svojoj su kćeri dali ime Indiah, a u intervjuu za RTL Exkluziv otkrili su kako su se odlučili za to ime. "Čitala sam o putovanjima i vidjela sam Indiju i nekako mi je došlo na pamet pa moja kćerka bi se mogla zvat Indiah i tako je ostalo. Lirimu nije baš bilo drago u početku, ali bilo je po mome na kraju", rekla je Anđela Šimac.

David Vid Viktorije Dimitrije Sebastijan Ernest

Domaći glazbenik i pjevač legendarnog sastava Haustor Darko Rundek i njegova supruga, kazališna redateljica Sandra Hržić, postali su roditelji prije više od 30 godina. Njihov sin nije dobio neobično ime, no poseban je po tome što su mu roditelji dali čak šest različitih imena - David Vid Viktorije Dimitrije Sebastijan Ernest. On trenutno živi u Parizu, a Rundek je jednom prilikom rekao kako su se on i supruga našalili jer u Francuskoj svi imaju po sedam imena, a oni su svom sinu dali samo šest.

Mila Amelie, Jana Sienna i Mari Dana

Bivša manekenka Ljupka Gojić Mikić i nogometaš Mihael Mikić godinama su živjeli u Japanu pa su vjerojatno iz tog razloga svojim kćerima odlučili dati strana imena. Imaju tri kćeri, a zovu se Mila Amelie, Jana Sienna i Mari Dana.

Istok Zola

Glazbenik Damir Urban i njegova 12 godina mlađa supruga Milica Czerny Urban veliki su ljubitelji neobičnih imena pa su svog sina nazvali Istok Zola. Osim toga, Urban ima još jednog sina iz prošlog braka koji također nosi neobično ime, a zove se Malik.

Liv

Glumica Leona Paraminski kćeri je dala ime Liv, a za Story je podijelila i kako se odlučila za to ime. "Uvijek sam imala osjećaj da će naše dijete biti čarobno kao uostalom što misli i svaki roditelj za svoje dijete. Meni je Liv čarobno ime, a znači doslovno 'život', a na staro nordijskom ima i značenje 'sklonište i zaštita'", rekla je.

Leeloo

Pijanist Maksim Mrvica svojoj je kćeri dao ime Leeloo, koja danas ima 17 godina i koja je od oca naslijedila ljubav prema umjetnosti. Svoju je kćer nazvao prema glavnom liku iz filma "Peti element".

Pina

Glumica Lana Gojak Bajt i njezin suprug Siniša u kolovozu prošle godine dobili su kćer kojoj su dali ime Pina. "Ime je kratko i nama baš slatko", istaknula je Lana u intervjuu za Roditelji.hr, a samo ime znači kreativna, prijateljski nastrojena, pažljiva, moderna i vesela.

Kosta Kai

Među neobičnim imenima slavnih Hrvata posebno se ističe i ime koje su svom sinu dali glumci Ksenija Markinković i Kristijan Ugrina. Dali su mu dva imena - Kosta Kai - Kosta znači postojan, a Kai znači pristanište.

Raul i Zoe

Glumci Bojana Gregorić Vejzović i Enes Vejzović svoju su djecu nazvali Raul i Zoe, a glumica je jednom prilikom objasnila i zašto su ih tako nazvali. "Meni se imena nekako nisu činila egzotična jer sam s jednim Raulom išla i u razred. Raul Goldoni, naš poznati kipar, je bio inspiracija za Raulovo ime, a Zoe je dobila ime po mojoj prijateljici, jednoj od najdivnijih žena, odnosno djevojčica koje sam poznavala", objasnila je Bojana Gregorić Vejzović.