Ne postoji nemoguće! – tome nas na Sarajevo Film Festivalu uči dokumentarni film „Kuća Male Zvijezde“

Dokumentarni prvijenac redateljice Slađane Lučić gledatelje će dirnuti i potaknuti da promisle o vlastitom životu…

Ne postoji nemoguće! – tome nas na Sarajevo Film Festivalu uči dokumentarni film „Kuća Male Zvijezde“

„Kuća Male Zvijezde“, odnosno „Little Star Rising“, dokumentaristički prvijenac novinarke, urednice i redateljice iz Hrvatske Slađane Lučić, u produkciji zagrebačke produkcijske kuće Wolfgang&Dolly, prikazuje se 21. kolovoza na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u sklopu programa BH Filma, čiji je nositelj Udruženje filmskih radnika BiH.

„Kuća male Zvijezde“ priča je o životu Nudžejme Softić, lektorice na sarajevskoj Al Jaazeri Balkans,  žene koja je svojim postupcima dokazala da je u životu moguće biti tko želiš, postati bolji čovjek, pobijediti vlastite strahove i predrasude, pa čak i okolinu koja te ne podržava.


Image


U filmu „Kuća Male Zvijezde“ pratimo Nudžejmin put od spoznaje da je već mnogo učinila za sebe jer je odlučila promijeniti život koji je živjela do postizanja nekih velikih osobnih ciljeva. Vodi nas kroz njene sportske pothvate, uspješne i manje uspješne utrke, uspjehe i neuspjehe, suočavanja sa strahovima, podržavajućom, ali i okolinom vrlo grubom na riječima, vrlo krutom i neprijateljskom.

Doznajemo i neke potresne i dirljive detalje iz njenog djetinjstva. Uvodi nas u život žene s hidžabom koja je odlučila živjeti baš sve ono što želi jer može, jer je vrijedna toga, jer si duguje sreću. Do kraja filma Nudžejma, čije ime znači Mala Zvijezda, gradi „kuću“ - kuću ljudi spremnih raditi na sebi i postati sretniji. Osim toga, Nudžejma završava i utrku triatlon Ironman 70.3 te tako postaje jedna od rijetkih pokrivenih žena koja ju je završila.

 „Kuća Male Zvijezde“ nastajala je nešto više od dvije i pol godine i okupila je filmsku ekipu koja je s Nudžejmom rasla i živjela njene pobjede i poraze.

„Bio je to uzbudljiv i u isto vrijeme težak proces jer je ovo moj prvi dokumentarni film. Uzbudljiv, jer mogu pratiti priču i izraziti se na drugačiji način nego u novinarstvu; težak, jer smo u projekt morali krenuti odmah, budući da se Nudžejma već pripremala za prvi half Ironman triatlon. Odustajanje nikada nije bilo opcija i to je zajedničko cijeloj ekipi koja je radila na ovom filmu. Radeći ovaj film doživjeli smo međusobno prepoznavanje, povezala nas je zajednička želja da ova priča nađe svoj put do gledatelja i to nas je održalo skupa“, rekla je Slađana Lučić.

Uz redateljicu Slađanu Lučić za film je zaslužna ekipa koju čine direktor fotografije Vjeran Hrpka, snimatelj Mirsad Hodžić, snimatelj zvuka Almir Kozić, montažerka Ana Štulina te producentica Tamara Babun ispred ranije spomenute producentske kuće Wolfgang&Dolly, koja o filmu kaže sljedeće: „Čim mi je Slađana ispričala Nudžejminu priču i rekla da želi napraviti film, osjetila sam tu priču svojom, nečim u čemu naprosto moram sudjelovati. Zarazile su me i Slađanina i Nudžejmina energija, kao i lojalnost i ustrajnost naše ekipe. Protekle dvije i pol godine iz snimanja u snimanje, a potom u montaži, stalno mi se potvrđivalo da ako skinemo ruksake predrasuda o tome tko smo mi, tko su drugi i kako bi naš život trebao izgledati, imamo šanse živjeti stvarno dobre živote.“


Image


Za potpunu „teleportaciju“ u mentalitet i pravi doživljaj bosanskohercegovačkog temperamenta zadužena je Merima Ključo, međunarodno priznata glazbena umjetnica bosanskohercegovačkog porijekla koja je radila glazbu za „Kuću Male Zvijezde“, koja kaže: „Slađana me za suradnju zaintrigirala prvim telefonskim razgovorom, a nakon našeg sastanka bila sam sigurna da želim biti dio tima. Uživala sam komponirajući i birajući glazbu, jer kada je tema zanimljiva, glazba teče. Svima sugeriram da pogledaju „Kuću Male Zvijezde“.“

Glavna protagonistica filma Nudžejma Softić o filmu govori: „Slađana je maestralno prepoznala trenutak u kojem sam u životu donijela najveće odluke, a ja sam na vrijeme shvatila da ga treba iskoristiti i promjene izgurati do kraja. Filmom sam silno zadovoljna, baš ništa ne bih mijenjala. Posebno sam sretna što je film „Little Star Rising“, odnosno „Kuća Male Zvijezde“, svojevrsna antologija hrabrosti, truda i emocija koje sam proživljavala u jednom vrlo teškom, ali oslobađajućem periodu života. Na sadržaj filma nisam mogla utjecati, ali je film utjecao na mene. Dobila sam veliku podršku, ljude koji su vjerovali u mene, koji su bili smiraj u teškim momentima. Sve ostalo što se dogodilo usput i neočekivano je pravi blagoslov. Koliko god nekad bilo i teško i pritisak, uz to i dalje rastem i sretna sam što drugima mogu pomoći i nekad ih pogurati s ruba u ispunjen ostatak života.“

Kako bi uspješno završili film, ekipa iza filma „Kuća Male Zvijezde“ krajem 2018. godine pokrenula je i uspješno realizirala crowdfunding kampanju kojom je prikupljen dio sredstava potrebnih za dovršetak filma. Tijekom kampanje stvorila se sjajna zajednica prijatelja filma koji su jasno dali do znanja da  je došlo vrijeme za neke nove i sretnije priče.

Film je snimljen u koprodukciji s Al Jazeerom Balkans, a podržan je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.
Više informacija o projekciji filma u Sarajevu potražite na linku.
Više o samom filmu potražite ovdje: www.littlestarrising.com

LITTLE STAR RISING OFFICIAL TRAILER from WOLFGANG&DOLLY on Vimeo.