Rođena na današnji dan

Znaš li tko je bila Mona Lisa, žena s najpoznatijim osmijehom na svijetu?

Zavirile smo u zanimljivu priču koja se krije iza žene zagonetnog osmijeha i najpoznatije slike na svijetu

profimedia-0050078946.jpg
Foto: Profimedia

Kad su u pitanju poznata umjetnička djela, vrlo je kratka lista najpoznatijih slika svih vremena, a velike su šanse da je jedna od prvih koja ti pada na pamet Mona Lisa Leonarda Da Vincija. Ništa neobično, jer prema umjetničkim stručnjacima, Mona Lisa je najpoznatije umjetničko djelo na cijelom svijetu.

Tijekom godina, znanstvenici su raspravljali o istinskoj inspiraciji koja stoji iza najslavnijeg osmijeha u povijesti - a možda čak i o najprepoznatljivijem licu svijetu te na kraju zaključili da se radi o talijanskoj plemkinji po imenu Lisa Gherardini.

Budući da je rođena na današnji dan, 15. lipnja 1479. godine, zavirile smo u zanimljivu priču koja se krije iza žene zagonetnog osmijeha i najpoznatije slike na svijetu.

Rođena u Firenci kao najstarije od sedmero djece, mlada Lisa već se kao petnaestogodišnjakinja udala za Francesca di Bartolomea di Zanobija del Gioconda, trgovca svilom i tkaninama. On je tada imao oko 30 godina i već bio dvostruki udovac.

Francesco i Lisa imali su petero djece, a povjesničari vjeruju da je Francesco naručio sliku za novi dom kako bi proslavili rođenje njihovog drugog sina.

Iako je slika nastala negdje oko 1503. godine, a Lisa je umrla tek 1542. godine, pretpostavlja se da ju nikada nije vidjela dovršenu. Naime, Leonardo je kod sebe čuvao svoje najvažnije radove, uključujući i njezin portret, dodajući tek povremeno tijekom godina par poteza.

Kad se 1516. godine Leonardo preselio u Francusku, sa sobom je uzeo i Mona Lisu, a nedugo prije svoje smrti 1519. godine, sliku je prodao francuskom kralju Francoisu I. za njegov dvorac.

Nakon toga, Mona Lisa provela je godine i godine u čestoj 'selidbi' prije nego li je pronašla svoj dom u Louvreu. Bila je u dvorcu Fontatinbleau, u Versaillesu, nakon Francuske revolucije prebačena je u Louvre, ali toliko se svidjela Napoleonu da je jedno vrijeme visjela i u njegovoj spavaćoj sobi. Kad je Napoelon prognan na Elbu, ponovno je vraćena u Louvre, a mnogi smatraju da je svjetsku slavu doživjela tek kada je ukradena iz Louvrea 1911. godine. Procjenjuje se da je vrijednost ove slavne slike 800 milijuna dolara, a da je godišnje vidi oko šest milijuna posjetitelja.

A zašto Mona? Naime, riječ 'Mona' koja je stavljena ispred Lisinog imena nastala je skraćivanjem talijanske titule ma donna, a označavala je gospođu.

Iako tajanstveni osmijeh i dan danas krije poprilično tajanstvenu priču, Mona Lisa postala je svjetska ikona, a da sama nikad nije ni vidjela svoj portret.