Image
Foto: www.profimedia.hr
Skromni počeci
Foto: www.profimedia.hr

Skromni počeci

Kao što smo već rekle, ovaj plavooki zavodnik s holivudskih crvenih tepiha na današnji dan slavi svoj 66. rođendan. Tim povodom prisjetile smo se njegovih početaka, vrhunca slave, ali i skandala koji su ga koštali dobre reputacije. No, krenimo od početka – od Melovog djetinjstva. Rođen je u saveznoj državi New York kao šesto od jedanaestero djece. S obitelji se preselio u Australiju kada je imao 12 godina zbog promjene poslova svojih roditelja, a upravo ondje je kasnije studirao glumu na Nacionalnom institutu dramske umjetnosti u Sydneyju. Mel je na filmu debitirao 1977. godine i za prvu je ulogu dobio tek 300 dolara. Neko je vrijeme u Australiji radio na TV projektima te vodio televizijske showove, a zatim mu se ukazala prilika života koja je značila i proboj u Hollywoodu.

'Mad Max'
Foto: www.profimedia.hr

'Mad Max'

Naime, uloga „Mad Maxa“ proslavila je Gibsona te od njega napravila planetarnu zvijezdu. No, zanimljivo je da tu ulogu gotovo da nije ni dobio! Naime, njegov agent sredio mu je audiciju za „Mad Maxa“, ali noć prije Mel se potukao s trojicom muškaraca što je završilo natečenim nosom, slomljenom vilicom i raznim drugim ozljedama. Na audiciji se pojavio kao "crno-plava bundeva“, kako je jednom samog sebe opisao u tom trenutku, te se uopće nije nadao da će uspjeti dobiti ulogu. Međutim, casting agent mu je rekao da ponovno dođe za dva tjedna. Kad se vratio, umalo ga nisu prepoznali jer su mu ozljede gotovo u cijelosti zacijelile, pa je na kraju pokazao svoj talent i lijepo lice te dobio ulogu. Film je postigao nevjerojatan uspjeh te postao jedan od najslavnijih distopijskih filmova svih vremena, a iako je snimljen sa budžetom od samo 300 tisuća dolara – zaradio je preko 100 milijuna dolara!

Glumac svestranog i velikog talenta
Foto: www.profimedia.hr

Glumac svestranog i velikog talenta

Nakon tog početnog golemog uspjeha, Gibsonu su sva holivudska vrata bila otvorena. Tako je igrao jednu od glavnih uloga u filmu o pobuni na brodu Bounty, bok uz bok s Anthonyjem Hopkinsom, ali se okušao i u kazališnim produkcijama te je utjelovio „Hamleta“. Uz to, snimio je i još jedan golemi uspjeh – „Smrtonosno oružje“. Nakon tog akcijskog filma, postao je totalni vladar Hollywooda i miljenik žena. Neprestano se nalazio na listama najzgodnijih i najseksepilnijih muškaraca svijeta, a za njim je publika uzdisala kad god bi se negdje pojavio. No, Mela nije zanimala samo gluma – njegove su ambicije oduvijek bile znatno veće. 80-ih je godina pokrenuo i vlastitu produkcijsku tvrtku, kroz koju je kasnije režirao i producirao svoje iznimno uspješne filmove „Hrabro srce“, „Pasija“ i „Apocalypto“.

Odjednom - dvostruki oskarovac!
Foto: www.profimedia.hr

Odjednom - dvostruki oskarovac!

1995. dogodilo se ono što se u Hollywoodu do tada rijetko kad dogodilo – Mel Gibson je istovremeno pobrao dva Oscara, za režiju i za najbolji film godine. Kako je to moguće? Jednostavno. Isprva mu je bila ponuđena uloga u filmu „Hrabro srce“, no on je nakon promišljanja shvatio da ju toliko želi da je sam režirao cijeli film i uz to glumio glavnu ulogu u njemu. U filmu, Gibson se pojavio kao sir William Wallace, škotski borac za slobodu iz trinaestog stoljeća. U intervjuima je rekao kako je pokušavao snimiti film sličan spektaklima kakve je volio u djetinjstvu, kao što su „Spartak“ Stanleyja Kubricka i „Velika zemlja“ Williama Wylera. Snimanje je počelo u škotskim planinama. Nakon saznanja da je ta lokacija jedna od najkišovitijih u Europi, snimanje se preselilo u Irsku, gdje su članovi irske vojske poslužili kao statisti u scenama bitki. Sekvenca „Bitke kod Stirlinga“ u „Hrabrom srcu“ smatra se jednom od najbolje režiranih borbenih scena u filmskoj povijesti. Ovom je filmskom uspješnicom Gibson dokazao kako nije samo dobar glumac i zgodan holivudski frajer, već i iznimno talentiran redatelj i producent. Iz njegove su filmske radicionice kasnijih godina tako potekla još dva kontroverzna i vrlo hvaljena filma „Pasija“ i „Apocalypto“, a u oba dva slučaja radilo se o pravim kinematografskim spektaklima.

Na vrhuncu slave
Foto: www.profimedia.hr

Na vrhuncu slave

Činilo se tako da je 1990-ih Melu apsolutno sve išlo za rukom. Redao je filmski uspjeh za uspjehom, ostvario brojne slavne uloge te postao najplaćeniji glumac Hollywooda. No, ono što nitko nije znao je to da se Mel bori s ovisnošću o alkoholu i da ima probleme s napadima agresije. Glumac je oduvijek navodno teško obuzdavao svoj bijes, a pretjerano je uživao u alkoholu još od ranih 1980-ih. Baš zbog te pogubne kombinacije je često bio na meti kritika ljudi s kojima je blisko surađivao, poput kolege mu Anthonyja Hopkinsa koji ga nije mogao smisliti. Unatoč tim negativnim karakteristikama, Mel je dugo odolijevao tome da se za njegove mane pročuje i u javnosti - no onda se odjednom jako poskliznuo i nepovratno si uništio imidž.

Privatni kolaps
Foto: www.profimedia.hr

Privatni kolaps

Naime, uz bogatu karijeru vodio je i zanimljiv privatan život. Svoju prvu suprugu, Robyn Denise Moore, upoznao je krajem 70-ih godina dok je još bio relativno nepoznat glumac. U lipnju 1980. godine stali su pred oltar u Australiji, a zajedno su dobili jednu kćer i šestoricu sinova. No, poslije 26 godina braka Mel i Robyn su se 2006. godine razišli. Nekoliko godina kasnije Gibson je u jednom intervjuu istaknuo kako su problemi u njihovu braku započeli na dan kada su njega uhitili zbog vožnje u pijanom stanju u Malibuu. Zahtjev za razvodom Robyn je podnijela 2006. godine, a dvije godine kasnije njihov je razvod finaliziran. Kako par nije prije braka potpisivao predbračni ugovor, Robyn je dobila polovicu svega što su zajedno zaradili – oko 125 milijuna dolara! I dok mu se tako brak raspao pred očima javnosti, Mel se upleo u još jedan veliki skandal. Naime, snimljen je kako u pijanom stanju ismijava Židove. Ubrzo je, čim se snimka proširila medijima, počeo dobivati otkaze na holivudskim projektima jer je bio okarakzeriziran kao antisemit. To je bio spektakulatni početak njegova blistavog holivudskog kraja. Naime, Mel više nikada nije uspio izbrisati ljagu sa svog imena.

Potonuće, ali i nova nada
Foto: www.profimedia.hr

Potonuće, ali i nova nada

Nakon razvoda Gibson je započeo vezu s ruskom pijanisticom Oksanom Grigorijevom. Par je zajedno dobio kćer Luciju 2009. godine, a već godinu kasnije razišli su se. Grigorijeva je Mela prijavila policiji zbog navodnog maltretiranja te slavni glumac nije smio prići njoj niti njihovoj kćeri. Kako stoji u zapisniku s policije, pijanistica je glumca optužila za nasilje u obitelji. Zbog optužbi Gibsona su odbile neke producentske kuće te se godinama branio da ništa od navedenog nije istina. "Nikada se ni prema kome nisam nasilno ponašao. Jasno mi je da sada mnogi tako misle i poštujem to, ali sve što ste čitali u medijima je čisto smeće. Sve se činjenice moraju staviti u kontekst, a sve što sam htio jest izlaz iz toksične veze", ispričao je Gibson u intervjuu godinama nakon optužbi. Nakon godina borbe na sudu Gibson je napokon dobio potvrdu da može viđati kćer te je Oksani morao platiti 750.000 dolara u parnici. Očekivano, ni ovaj mu skandal nije pomogao da se vrati na tron Hollywooda – već upravo suprotno. Ipak, 2014. u Melov je život ušetala nova žena, 34 godine mlađa Rosalind Ross, koja je prije tri godine rodila njihovo prvo i Gibsonovo deveto dijete. Upoznali su se kada je ona počela raditi za njegovu produkcijsku kuću Icon i ubrzo su se zaljubili.

Neočekivana sreća
Foto: www.profimedia.hr

Neočekivana sreća

Za Melovu vezu s mladom književnicom i jahačicom javnost je prvi put saznala 2014. godine, a 2016. godine s njom je dočekao svoje deveto dijete, sinčića Larsa. Rosalind je Mela izvela na pravi put te se uz njezinu pomoć počeo liječiti od alkoholizma, a danas je navodno posve "čist". Iako je debelo zakoračio u 7. desetljeće života, Mel nikada nije izgledao zadovoljnije i sretnije. Čini se kako je nakon niza skandala ipak uspio pronaći svoju sigurnu luku i mir.

Život pun uspjeha i padova
Foto: www.profimedia.hr

Život pun uspjeha i padova

Dakle, završno možemo zaključiti kako je Mel Gibson imao bogatu karijeru dugačku više od 4 desetljeća, no da je isto tako tijekom nje iskusio brojne uspone i padove. Razveo se nakon 26 godina, bio okarakzeriziran kao "zločesti dečko" Hollywooda, izgradio je, pa uništio vlastitu dobru reputaciju, a na kraju cijele balade, sreću pronašao u naručju žene koja bi mu itekako po godinama mogla biti kćer. Kako god bilo, mi Melu želimo sretan rođendan!

Voliš li ga ili mrziš?

Mel Gibson: Od seks-simbola do odbačene zvijezde

Na današnji dan se rodio još jedan slavni holivudski Jarac - Mel Gibson. Ovaj veliki glumac i poznati oskarovac danas tako slavi svoj 66. rođendan, a mi smo se tim povodom odlučile prisjetiti njegove dugačke i bogate karijere, kao i privatnih skandala kojima je intrigirao javnost niz godina. Sve o ovom plavookom Australcu saznaj u nastavku.

zena.hr • Foto www.profimedia.hr