Medvjedić Paddington osvaja hrvatska srca

Komične avanture mladog peruanskog medvjeda

Medvjedić Paddington osvaja hrvatska srca

Omiljeni dječji književni klasik MEDVJEDIĆ PADDINGTON, uz kojeg su od 1958. odrasle brojne generacije, napokon dolazi na velika platna—i progo­vara hrvatski! Ovaj prelijepi obiteljski film nova je čarolija producenata Harryja Pottera u kojoj su u glavnim ulogama Hugh Bonneville, Nicole Kidman  i Sally Hawkins.

Svi oni, zajedno sa simpatičnim peruanskim medom koji je doputovao u London u potrazi za novim domom, ovaj će Bo­žić učiniti nezaboravnim brojnoj maloj i velikoj djeci, čemu će svakako pri­donijeti i atraktivna sinkronizacija. Naime, našem Paddingtonu glas je posudio Filip Juričić, Vanda Winter pobrinula se da i Nicole Kidman priča hrvatski, dok su Hughu Bonnevilleu i Sally Hawkins svoje glasove dali Ranko Tihomirović i Natalija Đorđević.


MEDVJEDIĆA PADDINGTONA pogledajte od 18. prosinca u CineStar Cinemas i uključite se u humanitarnu akciju Svi za medu, jer od svake prodane ulaznice 1 kn odvaja se za kupnju medicinskih medvjedića Teddy the Guardiana za dječje odjele odabranih hrvatskih bolnica te bolnice u Mo­staru i Bihaću. Uz film grickajte i kokice iz Medo za Medu menija jer od sva­kog kupljenog menija za akciju se odvaja dodatnih 5 kn! Organizatori akcije Svi za medu su Blitz-CineStar d.o.o. i Blitz film i video distribucija d.o.o.


Film Medvjedić Paddington prati komične avanture mladog peruanskog medvjeda koji putuje u London u potrazi za domom. Izgubljen i usamljen na stanici Paddington poboji se da gradski život nije onakav kakvim ga je zamišljao – dok ne upozna obitelj Brown. Oni pročitaju rukom napisanu poruku obješenu o njegov vrat (‘Molimo vas, pazite na ovog medvjeda. Hvala.’) i ponude mu čaj, ime i krov nad glavom. Čini se da mu se sreća osmjehnula – sve dok ga ne uoči muzejska preparatorica životinja…

Film Medvjedić Paddington temelji se na nagrađivanoj međunarodno poznatoj seriji knjiga čiji je autor Britanac Michael Bond. Scenarij i režiju potpisuje Paul King (Bunny And The Bull). Producirali su ga Heyday Films i STUDIOCANAL, producent je nagrađivani David Heyman (Gravity, serijal Harry Potter ), a izvršni producenti su Rosie Alison (Testament Of Youth) i Jeffrey Clifford (No Strings Attached, Up In The Air) te Alexandra Ferguson (Anna Karenina).

Glumce predvode Ben Whishaw (Perfume, Bright Star) koji je sinkronizirao glas medvjedića Paddingtona, Hugh Bonneville ("Downton Abbey", The Monuments Men) kao gospodin Brown i Sally Hawkins (Blue Jasmine, Happy Go Lucky) kao gospođa Brown.

shimmer fallback
shimmer fallbackOstale likove glume Nicole Kidman (Before I Go To Sleep, The Hours) kao Millicent, Jim Broadbent (The Iron Lady, Moulin Rouge) kao gospodin Gruber, Julie Walters (serijal Harry Potter, Mamma Mia!) kao gospođa Bird, Peter Capaldi (Dr Who, In The Loop) kao gospodin Curry, Michael Gambon (The King’s Speech, serijal Harry Potter) kao Pastuzo, Imelda Staunton (Pride, Maleficent) kao te Lucy, Samuel Joslin (The Impossible) i Madeleine Harris kao Jonathan i Judy Brown.

Kostimografkinja je dobitnica Oscara Lindy Hemming (The Dark Knight), direktor fotografije Erik Wilson (Tyrannosaur, The Impostor), a scenograf Gary Williamson (Submarine). Na filmu je sudjelovala i cijenjena britanska kompanija za vizualne efekte, Framestore, s kojom je producent David Heyman nedavno surađivao na hitu Gravity. Glazbu je skladao Nick Urata (Little Miss Sunshine), a film je montirao Mark Everson (Alan Partridge).

shimmer fallbackNakon uvodnog snimanja u Costa Rici (gdje je sniman Paddingtonov dom u Peruu) u travnju 2013, snimanje filma počelo je u rujnu 2013 i trajalo 51 dan u Londonu i njegovoj okolici. STUDIOCANAL je financirao film Medvjedić Paddington i distribuira ga u Ujedinjenoj Kraljevini, Francuskoj, Njemačkoj, Australiji i Novom Zelandu.


Medvjedić zvan Paddington

Medvjedić Paddington prvi put je predstavljen djeci u knjizi koju je Michael Bond objavio 1958. godine, A Bear Called Paddington koja je prerasla u serijal Paddington Bear prodan u više od 35 milijuna kopija, preveden na 40 jezika. Medvjedić iz Perua jako je pristojan i dobronamjeran, ali često zapada u nevolje i uspio je osvojiti srca širom svijeta.

Britanska televizija počela je 1975. prikazivati seriju o njemu od 56 epizoda koju je režirao Ivor Wood za FilmFair (narator je bio Michael Hordern), no o medvjediću sve do sad nije bio snimljen film.

shimmer fallbackshimmer fallbackScenarist Paul King objašnjava:“Kao i većina pripadnika moje generacije s toplinom se prisjećam Paddingtona. No, tek kad sam kao odrastao ponovno pročitao njegove priče zapitao sam se zbog čega me baš on toliko očarao. Dječja literatura puna je životinja koje govore, ali nijedna nije baš toliko privlačna. Možda je mene privukao porukom koja mu je bila obješena oko vrata, koja kao da nam govori da unatoč vanjskoj smirenosti i samouvjerenosti, njegovo je srce ranjivo i treba pomoć u zastrašujućem novom svijetu. Svi se mi u nekom trenutku osjećamo kao outsideri. Dovoljno je sjetiti se prvog dana u školi ili prvog noćenja izvan doma da biste znali kako se osjećao ovaj izbuljen, usamljen medvjedić.”

Scenarist nastavlja:“Michael Bond i ja željeli smo da priča filma ne utječe na uživanje u pričama iz knjiga koje su mnogima dobro poznate. Naša je priča vjerna povijesti koju je Michael Bond razradio u kasnijim pričama. Peto poglavlje u A Bear Called Paddington počinje riječima ‘Paddington se uskoro skrasio i postao članom obitelji’ – osjećao sam da to otvara prostor za dulju priču, za istraživanje njegove promjene statusa od outsidera u člana obitelji.”


shimmer fallbackPratite nas
2023. Sva prava pridržana.