IMDB je rekao svoje

TOP 10: Najbolje ocijenjene serije svih vremena koje trebaš pogledati

Hladne jesenske večeri zovu nas na gledanje serija i filmova pod dekicom. Ako ti fali inspiracije što gledati, mi smo izdvojile top deset najbolje ocijenjenih televizijskih serija svih vremena prema sudu IMDB-a. Sve ih pronađi u našem članku.

profimedia-0131445620.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Studeni je stigao, a s njim i magle, kiša i kraći dani. Promijenili smo sat na zimsko računanje vremena pa je dan kraći no što smo navikli proteklih mjeseci, a to nam pruža priliku da se češće i na duži period zavučemo pod dekicu i upalimo TV te uživamo u odličnim filmovima i serijama. Ako si pogledala sve aktualne televizijske hitove poput "Squid Gamea" ili "Sluškinje" te tražiš nešto novo za bingeati - imamo prijedlog. Zašto se ne bi vratila u povijest i pogledala neke od najbolje ocijenjenih serija svih vremena?

Image
'Crna svadba'

Prva regionalna horor-serija upoznat će vas s vlaškom magijom i okultnim običajima

Kako bismo ti pomogle pri odabiru, izdvojile smo deset najbolje ocijenjenih miniserija, serija ili dokuserija na IMDB-u, a koje su tijekom godina dokazale svoj legendarni status. Ako neki od ovih naslova još nisi gledala, sad je kucnuo čas da to i učiniš.

"Planet Zemlja II"

David Attenborough, slavni britanski zoolog i kreator brojnih dokumentaraca o životinjskom svijetu, nakon serijala „Planet Zemlja“ izbacio je i „Planet Zemlja II“, spektakularni nastavak koji je oborio sve rekorde gledanosti i postao najhvaljenija dokuserija svih vremena. Ovaj dokumentarni serijal istražuje kako su se životinje prilagodile izazovima koje predstavlja preživljavanje u najzanimljivijim staništima na svijetu.  Od fascinantnog spektakla životinjskog udvaranja do borbi i utjecaja kilomatoloških promjena na životinjski svijet, ovaj nas serijal vodi bliže u srce divljine no ikad prije, a gledatelji su to prepoznali. Genijalna fotografija, nezapamćene snimke i prekrasno bogatstvo životinjskog svijeta oduševilo je javnost.   

"Breaking Bad"

"Breaking Bad" američka je kriminalistička dramska televizijska serija čiji je autor i producent Vince Gilligan. Serija se originalno emitirala na televizijskoj mreži AMC, a trajala je sveukupno pet sezona - od 20. siječnja 2008. do 29. rujna 2013. godine. Radnja serije vrti se oko Waltera Whitea (Bryan Cranston), profesora kemije u srednjoj školi kojem je dijagnosticiran neoperabilni rak pluća. Zajedno sa svojim bivšim učenikom Jessejem Pinkmanom (Aaron Paul), White se okreće svijetu kriminala producirajući i prodavajući kristalizirani metamfetamin, a sve kako bi osigurao financijsku budućnost svoje obitelji prije vlastite smrti. Do trenutka kada je emitirana posljednja epizoda, serija se nalazila među najgledanijim programima američke kablovske televizije. Osvojila je mnogobrojne nagrade uključujući šesnaest prestižnih televizijskih nagrada Emmy, osam nagrada Satelit, dva Zlatna Globusa, dvije nagrade "Peabody", dvije nagrade Udruženja filmskih kritičara te četiri nagrade Udruženja televizijskih kritičara.

"Združena braća"

„Združena braća“ je 10-dijelna miniserija iz 2001. o Drugom svjetskom ratu, zasnovana na istoimenoj knjizi koju je napisao povjesničar i biograf Stephen E. Ambrose. Izvršni filmski producenti su Steven Spielberg i Tom Hanks, koji su ranije sarađivali u filmu slične tematike „Spašavanje vojnika Ryana“ iz 1998.godine. Radnja serije prati iskustva 2. bataljona 506. padobranske pješadijske regimente dodijeljene 101. zračno-desantnoj diviziji Armije SAD-a tijekom Drugog svjetskog rata – od obuke, pa sve do oslobađanja zatvorenika koncentracijskih logora. Prikazani događaji zasnovani su na Ambroseovim istraživanjima i zabilježenim intervjuima s veteranima rata, a svi likovi u seriji zapravo su zasnovani na stvarnim ljudima i njihovim životnim pričama.

"Černobil"

HBO-ova miniserija "Černobil" 2019. je fascinirala javnost vjernim prikazom nuklearne katastrofe koja se dogodila u Ukrajini 1986. te obilježila generacije Ukrajinaca, ali i drugih Europljana. Serija je zahvaljujući sjajnoj glumačkoj postavi, odličnom scenariju i vrlo vjerno dočaranoj kataklizmi oduševila i gledatelje i kritičare, a samo tjedan dana nakon emitiranja posljednje epizode je zasjela na tron najbolje ocijenjenih serija svih vremena. Od tada je ipak izgubila tu poziciju, ali se i dalje nalazi u top deset. Dokaz njezine kvalitete je i činjenica da je dobila čak 19 nominacija na nagradu Emmy, a osvojila je čak 6 tih prestižnih nagrada te još dva Zlatna globusa.

"Žica"

„Žica“ je američka televizijska serija koju je producirala TV kuća HBO, a prikazivala se od 2. lipnja 2002. godine do 9. ožujka 2008. godine. U navedenom razdoblju prikazano je sveukupno 60 epizoda, kroz punih 5 sezona. Radnja serije smještena je u gradu Baltimoreu, a svaka sezona bavi se različitom temom korupcije i kriminala u tom gradu. U seriji zapravo nema glavnog lika - kompletna glumačka postava sastavljena je od karakternih glumaca koji na jednak način pridonose radnji pojedinih epizoda. Iako se prvenstveno smatra da je u pitanju kriminalistička drama, njezin kreator rekao je da je to zapravo priča o jednom američkom gradu i pogledu na zajednički život njegovih stanovnika. Iako nije doživjela veliki komercijalni uspjeh, mnogi kritičari seriju „Žica“ smatraju najboljom televizijskom serijom svih vremena i jednim od najboljih primjera fikcije 2000-tih godina. Najjačom i najistaknutijom karakteristikom serije smatra se njezin izrazito realan portret urbanog života, ljudskih ambicija i dubokog i potresnog istraživanja društvenih i političkih tema.

"Kozmos: Odiseja u prostoru i vremenu"

„Kozmos: Odiseja u svemiru“ jedna je od onih serija koja će te ostaviti u čudu nakon gledanja svake epizode.  Radi se o znanstvenoj dokumentarnoj televizijskoj seriji koja je zapravo nastavak televizijske serije iz 1980. godine, „Kozmos: osobno putovanje“. Serija je prvi puta emitirana 9. ožujka 2014. godine, simultano širom deset mreža 21st Century Foxa u SAD-u. Sama serija je kreirana kako bi masovnoj publici približila znanost, spoznaje o svemiru i naučila nas osnovama fizike, astronomije i povijesti znanosti, ali i osvijestila koliko smo zapravo mali i nebitni kada je kozmos u pitanju.

"Igra prijestolja"

„Igra prijestolja“ je kultna fantastična dramska televizijska serija autora Davida Benioffa i D. B. Weissa. Radi se o adaptaciji književnog serijala „Pjesma leda i vatre“ autora Georgea R. R. Martina čiji se prvi dio zove „Igra prijestolja“. Serija je doživjela osam megauspješnih sezona te zaludila fanove diljem svijeta, a sve zahvaljujući genijalnoj produkciji, brojnim fantasy elementima i sjajnoj glumačkoj ekipi. „Igra prijestolja“ postala je najgledaniji televizijski program HBO-a u povijesti mreže, a privukla je široku i iznimno aktivnu bazu obožavatelja diljem svijeta. Također je pobrala hvalospjeve televizijskih kritičara, poglavito zbog odličnih glumačkih izvedbi, kompleksnih likova, priče, grandioznosti i produkcije premda je učestala upotreba golotinje i nasilja (pogotovo seksualnog nasilja) bila kritizirana. Do danas je „Igra prijestolja“ osvojila rekordnih 38 prestižnih nagrada Emmy, uključujući i nagradu za najbolju seriju dvije godine za redom - 2015. i 2016. godine.

"Obitelj Soprano"

„Obitelj Soprano“ američka je televizijska dramska serija autora i izvršnog producenta Davida Chasea. U Sjedinjenim Državama premijeru je doživjela na kabelskoj televizijskoj mreži HBO 10. siječnja 1999., a s emitiranjem je završila 10. lipnja 2007. Smještena u New Jersey, gdje je prvotno producirana, serija se vrti oko mafijaša Tonyja Soprana i poteškoća s kojima se on suočava kad pokušava izbalansirati česte konfliktne potrebe u svojem obiteljskom životu i kriminalnoj organizaciji koju vodi. Ostvarivši veliki komercijalni i kritički uspjeh, „Obitelj Soprano“ je financijski najuspješnija serija kabelske televizije u povijesti televizije. Osvojila je i brojne nagrade, uključujući 21 Emmy i pet Zlatnih globusa.

"Rick i Morty"

„Rick i Morty“ je jedina animirana serija na ovoj listi, a posebna je zato što je kreirana prvenstveno za odraslu publiku te ju karakterizira sarkastični, crni humor te obilje neobičnih twisteva radnje. Radnja serije prati ciničnog ludog znanstvenika Ricka te njegovog dobodušnog unuka Mortyja na intergalaktičkim avanturama.  Predložak ove megauspješne crtane serije zapravo je bio kratki animirani film, parodija na slavni filmski klasik „Back to the Future“. Od početka emitiranja do danas „Rick i Morty“ su osvojili brojne nagrade, ali i srca publike, a kritiku oduševljavaju inovativnim scenarijem i humorom. Peta sezona svjetlo dana je ugledala 20. lipnja ove godine, a imala je 10 epizoda. S nestrpljenjem očekujemo 6. sezonu.

"Svijet u ratu"

Još jedna dokumentarna serija, od 26 epizoda, je i ona iz 1973. koja se zove „Svijet u ratu“, a pokriva teme Drugog svjetskog rata na dotad neviđeno detaljan i sustav način. Narator serije je bio slavni britanski glumac Laurence Olivier, a serija je zapanjila javnost dotad neviđenim snimkama ratnih bojišta, koncentracijskih logora i nacističkih skupova od 1939. do 1945. Ako si ljubiteljica povijesti, ovo je definitivno dokuserija za tvoj ukus.