Koncertom ženskog zbora „Mozartine“ obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske u Norveškoj!

Svi koji su nabavili ulaznice moći će poslušati Mozartine ove nedjelje u zagrebačkom HGZ-u!

Koncertom ženskog zbora „Mozartine“ obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske u Norveškoj!

Završena je vrlo uspješna turneja djevojačkog zbora Mozartine koje su u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj održale koncert 24. svibnja 2018. u prestižnoj dvorani „Oslo Konserthus.“

Djevojački zbor Mozartine je uz klavirsku pratnju izveo mješoviti program skladbi hrvatskih i inozemnih autora. Koncert je privukao brojnu publiku, a pored predstavnika hrvatske zajednice i diplomatskog zbora, prisustvovali su i brojni predstavnici norveških državnih, kulturnih i znanstvenih institucija te gospodarstva.

Osim predivnog koncerta održanog u Kozerthusu u dogovoru s Katoličkom misijom, Mozartine su svojim nastupom obogatile i proslavu Svete potvrde kao i svete mise održane 26. odnosno 27. svibnja u crkvi Sv. Josipa u Oslu, što je ujedno bila i prilika da se uživa u iznimno kvalitetnoj glazbi.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ulaže značajne resurse u prezentaciju hrvatske kulturne baštine u svijetu, a glazba je svakako jedan od najuniverzalnijih medija pa time i vrlo učinkovita platforma javne diplomacije. U tom smislu, Veleposlanstvo RH u Norveškoj, kao i druga diplomatska predstavništva RH, redovito organizira nastupe hrvatskih umjetnika u istaknutim kulturnim institucijama. Stoga smo s velikim zadovoljstvom prihvatili prijedlog suradnje sa zborom "Mozartine" te organizirali koncert u jednoj od najprestižnijih koncertnih institucija u Oslu, na koji se ovom prilikom odazvao velik broj predstavnika norveških institucija te diplomatske, gospodarske, kulturne i znanstvene zajednice. Ono što nas posebno veseli je vrlo velik odaziv članova hrvatske zajednice. Obzirom na vrlo pozitivne reakcije znalačke publike, jer Oslo pruža vrlo velik izbor vrhunskih kulturnih događanja, postoji obostrana želja VRH Oslo i "Mozartina" da se suradnja nastavi i u budućnosti, kako bi se hrvatska glazbena baština prezentirala i u drugim dijelovima Norveške.", zadovoljno je komentirao veleposlanik Hrvoje Marušić.  

Svoje oduševljenje nije krila ni dirigentica zbora Iva Majcenić: "Jedna predivna priča i još jedna turneja djevojačkog zbora Mozartine protekla je u prekrasnoj atmosferi i odličnim koncertima. Mozartine su predivno primljene u Oslu od naših domaćina, Hrvatske katoličke zajednice i Veleposlanstva RH. Prekrasni koncerti, jedan u predivnoj dvorani Oslo Konserthus pred uzvanicima Veleposlanstva, te dva u crkvi sv. Josipa. Mozartine su osim prekrasnih nastupa razgledale Oslo uzduž i poprijeko te su se nauživale u sunčanom vremenu, neviđenom za Oslo proteklih 40ak godina. Sada se veselimo zagrebačkom koncertu našeg Pjevačkog studija Mozartine gdje će u dva termina nastupiti svih naših 10 pjevačkih ansambala, te pokazati presjek svog rada u ovoj školskoj godini pred prepunim dvoranama HGZ-a. "  

Pjevački studio Mozartine nastavlja svoju uspješnu priču pa će tako održati dva koncerta pod nazivom "Najljepša pjesma je smijeh" u rasprodanom Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, ove nedjelje 10.6. u dva termina, 18 i 20 sati.

Na programu su djela hrvatskih i stranih skladatelja klasične glazbe, a nastupit će Dječji zborovi: Chopinine, Scarlattine, Raveline, Papandopuline, Schubertine, Bachovine, Vivaldine, Zbor Dječaka BoysVoice, Dječji musical zbor Webber te Djevojački zbor Mozartine.

Nakon toga slijede ljetne turneje dječjih zborova u Zadru, Šibeniku i Splitu, kratki odmor te otvaranje audicija za sve zborove u rujnu, s početkom školske godine.

Čestitamo pjevačkom studiju Mozartine i želimo im još puno uspjeha!