Dlačice razdora

Kolumna jedne žene: Frajeru, dlakava žena nije vukodlak, što se bojiš?

Muškarci se boje naših dlaka, a i svojih su se počeli sramiti. Sada se svi pred spoj brijemo od glave do pete, mekani smo i glatki poput bebine guze

profimedia-0632004084.jpg
Foto: Profimedia.hr

Pripreme za dejt kakve su danas, podsjećaju me na seoske aktivnosti u kojima sam sudjelovala kao dijete. Pomagala sam baki klati kokoši i još se jako dobro sjećam uznemirujuće slatkastog mirisa perja i kože ošurenih nesretnica koje su netom prije, no što su bile zaronjene u lonac kipuće vode, bezglave jurcale po dvorištu. Šurenje, čerupanje, a onda i velika vjerojatnost da ostaneš bez glave (u figurativnom smislu, naravno) elementi su koje suvremeno dejtanje dijeli s klanjem peradi, samo je redoslijed različit - koko se obezglavi, šuri pa čerupa, mi se šurimo, čerupamo pa obezglavimo.

Image
Foto: Pexels

Pretjerujem? Mislim da ne. Otuširat ću se pod mlazom vruće vode, kakvu samo žene mogu podnijeti, kako bi mi omekšala koža pa depilacija ili brijanje (ovisno koliko mi se žuri) bili bezbolniji i učinkovitiji, potom ću se namazati kremama, različitima, od glave do pete - svaki pedalj tijela danas traži posebnu kremu - tabani za omekšavanje, noge i guza za učvršćivanje, grudi za dizanje, lice za peglanje, oko očiju za ekstra peglanje, kosa neki pakung da živne, nokti za jačanje. I ne zaboravi da postoji dan i noć pa i kreme za dan i za noć. Kad se sva natrackam, obući ću se i u oblaku mirisa otići na spoj. Sjajno je što će i on učiniti isto, otuširati se, očerupati, namazati i namirisati, ako je suvremen, korektorom će sakriti nepravilnosti na licu i tako savršeni sjest ćemo jedno nasuprot drugome i naručiti večeru bez ugljikohidrata.

Image
'Alo, stani malo!

Kolumna jedne singl žene: Frajeri su izgubili kompas!

Budemo li baš raspoloženi i ludi, možda će večera sadržavati i ugljikohidrate, ali samo one složene te bocu finog vina, ako koje od nas nije u detoks režimu. Kroz košulju će mu se nazirati čelični torzo i izgubit ću glavu prije deserta od sirovog kakaa. Kakav sirovi kakao!? Daj mi sirove strasti! Nisam se bezveze spremala cijelo poslijepodne! Toliko sam si seksi, da ću se sama uzeti ako me ti nećeš! Sva sreća pa je isti kao ja i želi sa mnom podijeliti svoje obrijano i utrenirano tijelo. Završit ćemo kod mene ili kod njega, doći će jutro, dan drugi, dlačice izdajnice će početi bockati. Njega moje, mene njegove. Nema ništa manje seksi od kratkih bockavih dlačica na nepoznatim muškim bedrima ili pak prsima na kojima sam se probudila. Ok, iskarikirala sam ovo. Ne skačem odmah u tuđi krevet i nisam imala priliku izaći s frajerom izbrijanog čeličnog torza, ali jesam s onim koji koristi korektor. U moju obranu - nisam to znala dok mu u lice nije udarilo barsko svjetlo dok smo pili pelin za šankom.

Image
Foto: Pexels

Neki dan je Madonnina kći na Met Galu došla odjenuvši ružičastu toaletu na dlake. Ne, nije haljina imala dlake, već Lourdes. Djevojka se namjerno nije depilirala i ta dva busenčića pod pazusima šokirala su javnost. To što ih je uskladila s bojom kose nitko nije primijetio. Nit' je prva niti zadnja koja šeta po svijetu neobrijanih pazuha. Julija Roberts u više je navrata pokazala svoje dlakave pazuhe, Lourdesina mama također. Na plaži i danas možeš vidjeti starije žene koje se ne briju. I ne, breskvice ne drže do higijene manje od nektarinki. Moglo bi se o tome pričati da nemamo vodu i sapun, no već dugo uživamo blagodati civilizacijskih tekovina.

Nije ni zdravo izbrijavati se stalno. Riskiraš infekcije i bolno urastanje dlačica, a tijelo izlažeš različitim kemikalijama koje se nalaze u preparatima koje pritom koristiš. Da ne govorimo u vremenu utrošenom na depilaciju i slobodi koje si se odrekla zajedno s dlakama. Hajde se sada spontano skini na plaži i uskoči u more. Teško, zar ne? Totalna bi bruka bila prošetati u badiću, dlakavih prepona. Ako imaš jači korijen moraš i danima unaprijed razmišljati o depilaciji. Hajde digni ruku, a da ti pritom kroz glavu ne protutnji pitanje jesi li se jutros obrijala, obuj stopalice umjesto sokni....

Zašto smo, pobogu, zamrzile svoje dlake i svijetu ih plasirale kao nešto najgadljivije što postoji? Pa nismo vukodlaci, ako imamo dlake. Muškarcima su one strašne isto kao i menstruacije. Barem ovima mlađima. Njima je sve gadljivo i svega se boje. Krvarenje im ledi krv u žilama kao i činjenica da isto kasni. Privlače ih sterilne žene, nalik lutkama. Sve organsko im je odbojno. I za to smo same krive.

Mnoge žene ne mogu podnijeti vlastito tijelo tih par dana u mjesecu. Umjesto da vole i prihvaćaju svoje cikluse, one se prema njimu odnose kao što su se odnosili naši preci. Nekada su se žene u vrijeme menstruacije smatrale nečistima. Tih nekoliko dana bivale su izopćene iz zajednice, udaljene iz sela. Nitko ih, za svoje dobro, nije smio taknuti dok su krvarile.

Zbog čega ne volimo svoje tijelo, zašto se sramimo svoje ženstvenosti? Zrela žena ima dlake, curice koje nisu ušle u pubertet nemaju dlake. Zbog čega želimo izgledati poput curica? To je infantilno. Sviđa mi se Lourdes. Sviđaju mi se moji pazusi. S dlačicama i bez njih. Bitno mi je da ne robujem tuđim mišljenjima ni besmislenim trendovima koji se nameću. Kad želim da mi je koža glatka poput svile, depilirat ću se, a kada mi se ne da, bit ću dlakava. I neću se toga sramiti. Zaista me ne zanima što o mojim dlakama misle frajeri. Onim pravima one ne smetaju.

Stavovi i metode izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju stav redakcije žena.hr