Koja je razlika između električne i klasične gitare?

Kako bi vam olakšali kupnju gitare za početnike probat ćemo vam olakšati odabir, koju veličinu gitare, koju gitaru, klasičnu ili električnu odabrati za početnika i kakve su razlike.

Koja je razlika između električne i klasične gitare?

Ako imate mogućnost isprobati gitaru, uvijek isprobajte najveći model na kojem dijete (učenik) može bez problema odsvirati G akord bez da dira otvorene žice lijevom rukom. Bitno je da učenik vidi kamo stavlja lijevu ruku bez da mora naginjati gitaru. Ako ne možete isprobati različite veličine gitare možda će vam ovo pomoći.

Ako je dijete staro od 4-6 godina i visoko do 120 cm, potrebna mu je 1/4 veličina gitare. Ako je dijete staro od 7 do 8 godina i visoko od 120 do 163 cm onda mu je potrebna polovinka. Za uzrast od 9 do 11 godina djetetu je potrebna gitara 3/4 veličine, a za starije od 12 godina bira se 4/4 gitara.

Koja je razlika između klasične i električne gitare?
Klasična gitara ima najlonske žice i širi vrat što sviraču pomaže kod sviranja prstima. U pravilu nemaju držač remena i pickguard (zaštitu) ispod zvučnice koja je najčešće ukrašena grafikom. Klasične gitare se koriste za sviranje klasične glazbe, flamenca ili folk glazbe (ne one na koju mislite). Imaju topli zvuk. Ne preporučuje se stavljati metalne žice na klasičnu gitaru jer nema šipku u vratu pa bi zbog tenzije moglo doći do vijanja vrata.

Električne gitare imaju šuplje tijelo ili tijelo od punog drva i dolaze u različitim oblicima i stilovima. Za njih je potrebno pojačalo kako bi se prenosio zvuk. Dolaze s držačem remena na obje strane tijela. Također imaju zasebnu kontrolu glasnoće i kontrolu tona kao i druge kontrole kao što su sklopka za odabir pickupova. Za električne gitare postoji hrpa opcija kao i efekata da bi se dobio raznoliki zvuk.

Prednosti klasične gitare:
Najlonske žice su jednostavnije za svirati, nježnije su za prste i nije potrebno pojačalo što omogućuje sviranje gitare bilo gdje i bilo kad.

Mane klasične gitare:
Vrat je širi pa je početnicima s malim prstima teže loviti neke akorde. Nježni zvuk klasične gitare ne uklapa se u sve glazbene stilove, pa učenici gube motivaciju za sviranje popularne muzike.

Prednosti električne gitare:
Premda kruži mišljenje da električne gitare nisu za početnika, nema pravog razloga zašto početnik ne bi mogao početi s električnom gitarom. Ustvari to može biti čak i motivirajuće za učenike koji žele
svirati rock ili country glazbu. Žice na električnoj gitari su bliže vratu što omogućava lakše sviranje. Ako početnik ima pojačalo koje ima izlaz za slušalice može vježbati u totalnoj tišini, a da ne smeta nekome. To može biti prednost za manje stambene prostore tako što učenik može vježbati bez da se srami svojih greški.

Mane električne gitare:
Za električnu gitaru je potrebno pojačalo što u početku ispada skuplje nego sviranje akustične ili klasične gitare.