Knjiga tjedna: Spol, rasa i identitet, tabui 21. stoljeća, ogoljeni u knjizi 'Ludilo gomile' Douglasa Murraya

U knjizi ”Ludilo gomile” Murray analizira najspornija pitanja 21. stoljeća: seksualnost, spol, tehnologiju i rasu

Knjiga tjedna: Spol, rasa i identitet, tabui 21. stoljeća, ogoljeni u knjizi 'Ludilo gomile' Douglasa Murraya

”Ludilo gomile” najnovija je intrigantna knjiga autora Douglasa Murraya, koji je svojom prethodnom knjigom, ”Čudna smrt Europe”, zadobio velik interes javnosti. Autor knjige Douglas Murray britanski je govornik, kolumnist i politički komentator. ”Čudna smrt Europe” se dotiče pitanja imigracija, identiteta i Islama u suvremenoj Europi, gotovo 20 tjedana bila je na listi bestsellera Sunday Timesa, a bila je i prva najprodavanija knjiga iz kategorije publicistike. Njegova najnovija knjiga proglašena je jednako uznemirujućom. 

Douglas Murray se u svojoj knjizi “Ludilo gomile” bavi društvenim i kulturološkim pitanjima 21. stoljeća. U  knjizi autor analizira društvenu dinamiku današnjice te se pita koji su razlozi i motivi kulturoloških ratova koji kao da su ponovno započeli baš onda kad se činilo da je oko određenih pitanja postignut društveni konsenzus. 

Koji su to narativi i trendovi koji obilježavaju taj kulturološki mehanizam?  U 21. stoljeću u mainstream ulaze i neke nove teme, poput transseksualnosti, koja se donedavno više-manje zadržavala u redovima LGBTQ aktivizma. Douglas Murray se dotiče i tema feminizma te (homo)seksualnosti. Murray analizira do koje razine pop-kultura mijenja suvremene feminističke postulate te se pita jesu li oni uopće postavljeni na “ispravnim” razmišljanjima. U tom smislu, pita se i kako je došlo do #Metoo pokreta te zašto baš sada, a ne, primjerice, u doba Hollywooda u kojem je Roman Polanski, osuđen za seksualno zlostavljanje, osvojio nagradu Oscar.

Image


Douglas Murray


Kada govori o homoseksualnosti, Murray nudi brojne odgovore na pitanja o homoseksualnosti, a otvara neka druga pitanja, poput: ”Je li biti gej političko pitanje?”. Primjećuje da društvo ne reagira jednako na gej muškarce i gej žene te tvrdi da zna koji je tomu razlog, a time na neki način demistificira homoseksualnost i otkriva moguće uzroke homofobije. 

U današnjim kulturološkim ratovima, čini se kao da su krivci već unaprijed odabrani, a identitet se koristi kao glavno oružje. Kolaps velikih religijskih i političkih ideologija doveo je postmoderno društvo u kojem živimo u stanje rata svih protiv svih, a sve u ime društvene pravde, politike identiteta i “intersekcionalnosti”. Ponovno se otvaraju pitanja političke korektnosti, rasizma i privilegiranosti, a broj žrtava raste. Baš kada se većina ponadala da rasne razlike postaju stvar prošlosti, danas svjedočimo povratku pojačane rasne retorike. U svemu tome ne možemo zanemariti značaj tehnologije i interneta za koji se do sada pretpostavljalo da je “neutralan” prostor, no danas se čak i to može dovesti u pitanje. 

Čitatelji svih političkih uvjerenja ne mogu si priuštiti ignoriranje Murrayjeve majstorski argumentirane i vatreno provokativne knjige kojom u raspravu o najsloženijim pitanjima ove generacije pokušava ubrizgati dozu razuma. Knjigu završava strasnim pozivom na slobodu govora, zajedničke vrijednosti i razboritost u doba masovne histerije. 

O autoru:
Douglas Murray redoviti je kolumnist Spectatora i Standpointa, koji često piše i za mnoge druge tiskovine, primjerice za Sunday Times i Wall Street Journal. Kao vrlo uspješan govornik, Douglas je vodio rasprave u različitim važnim ustanovama, uključujući britanski i europski Parlament te američku Bijelu kuću. Njegova ”Čudna smrt Europe” prevedena je na više od 20 jezika, a citiraju je političari diljem svijeta.  


Image