Knjiga tjedna: Prošlo nesavršeno vrijeme

Najnovija knjiga Juliana Fellowesa, slavnog dobitnika Oscara, Emmyja i Zlatnog globusa

Knjiga tjedna: Prošlo nesavršeno vrijeme

Nakon velike uspješnice - romana "Snobs", Mozaik knjiga najavljuje najnoviji bestseller slavnog i nagrađivanoga britanskog scenarista, režisera i pisca Juliana Fellowesa, dobitnika Oscara, čak šest Emmyja i Zlatnog globusa. Autor scenarija filmskih uspješnica poput "Gosford Parka", "Dugova prošlosti" i "Sajma taštine", kao i nagrađivane hit serije "Downton Abbey" koju ste imali prilike gledati i na našim malim ekranima, najnovijim književnim uratkom ponudio je uzbudljivo štivo koje će s lakoćom privući svakog čitatelja željnog intrigantne radnje i britkoga humora "na britanski način".

Napisan u žanru komedije manira, roman "Prošlo nesavršeno vrijeme'' elegantna je socijalna satira londonske društvene scene sedamdesetih godina 20. stoljeća. Dubinski je to, krajnje dirljiv, a istodobno i vrlo duhovit prikaz jednoga "savršeno-nesavršenog" prošlog vremena i društva u čijem snobizmu Fellowes pronalazi nepresušnu inspiraciju. Kroz sjećanja anonimnog pripovjedača, koji prevrće po vlastitim sjećanjima i životima davno zaboravljenih prijatelja i mnogih imućnih ljubavnica s kojima je na raskošnim zabavama provodio dane neobuzdane mladosti, Fellowes nas svojim romanom vraća u "zlatno doba" britanske visoke klase.

''Zajedljiva, detaljna, duhovita, povremeno dirljiva i beziznimno zabavna društvena komedija'' – The Boston Globe
''Fellowes pokazuje izniman dar opažanja nijansi u običajima i staleškim razlikama… Opravdano ga uspoređuju s Tomom Wolfeom''- Publisher Weekly


Julian Fellowes autor je scenarija za film Gosford Park, za koji je 2002. godine nagrađen Oscarom, a i idejni začetnik te scenarist serije Downton Abbey za koji je ovjenčan nagradom Emmy.

O knjizi:

Damiana Baxtera upoznao sam na Cambridgeu. Sreli smo se u vrijeme kada sam uveden u londonsko društvo krajem šezdesetih. Upoznao sam ga s nekim curama pa smo neko vrijeme svi zajedno landrali Londonom…

Četrdeset godina poslije, pripovjedač mrzi Damiana Baxtera. No, koliko god bilo ugodno kada ti se javi stari prijatelj, zanimljivije je kad ti se javi stari neprijatelj, stoga će prihvatiti molbu bogatog Damiana na umoru da pronađe majku djeteta koje je možda napravio tijekom jedne blistave, ali razorne londonske društvene sezone. Potraga će pripovjedača vratiti u čudesan svijet raspojasanoga Londona šezdesetih koji vrvi dobrim društvom i lošim ponašanjem.


Julian Fellowes: Prošlo nesavršeno vrijeme
Izdavač: Mozaik knjiga
Godina izdanja: 2012.
Broj stranica: 530
Uvez: meki
Cijena: 149,00 kn

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.