Knjiga tjedna: Nokturna: pet priča o glazbi i sutonu

Kazuo Ishiguro istražuje ideje ljubavi, glazbe i prolaznosti na različitim mjestima

Knjiga tjedna: Nokturna: pet priča o glazbi i sutonu

U svojoj sedmoj knjizi – ovaj put je riječ o međusobno povezanim pripovijestima – ugledni britanski pisac Kazuo Ishiguro istražuje ideje ljubavi, glazbe i prolaznosti na različitim mjestima – Venecija, London, Hollywood itd. Kako sam podnaslov knjige navodi ("pet priča o glazbi i sutonu“), glavni likovi Nokturna mahom su glazbenici koje u smiraj dana progone njihove sudbine.

Od trgova Italije do engleskih brežuljaka, od londonskog stana do tajnog kata holivudskog hotela, čitatelj se susreće s lepezom protagonista, od mladih sanjara do kavanskih glazbenika i izblijedjelih zvijezda zaokupljenih svojim razmišljanjima.

Zvijezde ove knjige nisu, dakako, tipični "slučajevi“ – Ishigura inspiriraju posrnule pjevačke zvijezde, ulični ili kavanski svirači, pa čak i vrsni glazbenici – valjda sudbinom autsajderi, koji se bore sa svojim biografijama, emocijama i brakovima. Kao spisatelj, Ishiguro je talentiran da o teškim temama i osjećajima piše jednostavno, lijepo i čisto, s pokojom kapljicom neočekivanog humora. Stilistička savršenost njegove proze pomalo podsjeća na standarde revijalne glazbe, ili glazbe raspoloženja, kako se to nekada kod nas govorilo, no iza te uglačanosti krije se virtuozna prozna suita koju će čitatelji dugo pamtiti.

Jedan od najpoznatijih američkih književnih kritičara Adam Kirsch o knjizi je rekao: - U svakoj priči radi se o glazbi i sutonu, no Kazuo Ishiguro – pisac na vrhuncu slave – uvodi i u dublje teme: cijenu uspjeha, nepostojanost postignuća, nadmetanje između taštine i ljubavi u svakome srcu.

Britanski pisac Kazuo Ishiguro, rođen 1954. u Nagasakiju (Japan), no od svoje pete godine živi u Velikoj Britaniji, jednom je u davnoj mladosti pisao pjesme pod utjecajem Boba Dylana i Leonarda Cohena, no umjesto kantautorske karijere zadesila ga je spisateljska. U tridesetak godina napisao je sedam proznih knjiga, koje su prevedene na četrdeset svjetskih jezika. Već je njegov drugi roman "An Artist of the Floating World“ godine 1986. nagrađen prestižnom nagradom "Whitbread“ za knjigu godine. Roman "Na kraju dana“, još uvijek Ishigurov najpoznatiji naslov, osvojio je Bookerovu nagradu godine 1989. – James Ivory je 1993. godine snimio istoimeni slavni film s Emmom Thompson i Anthonyjem Hopkinsom u glavnim ulogama. "Nikada me ne ostavljaj“ (2005.), za sad posljednji roman Kazuoa Ishigura, književni kritičari magazine "Time“ 2010. uvrstili su u stotinu najboljih romana na engleskom jeziku svih vremena.

Kazuo Ishiguro – "Nokturna: pet priča o glazbi i sutonu"
prijevod: Miloš Đurđević
cijena: 119,00 kn
Broj stranica: 207
Uvez: meki uvez
Godina izdanja: 2010
Izdavač: Naklada LJEVAK d.o.o.