Knjiga tjedna: Moć – Naomi Alderman

Ne pretjerujemo kad tvrdimo da ova knjiga ima posebnu moć

Knjiga tjedna: Moć – Naomi Alderman

Daleko smo dospjeli od distopija koje smo voljeli čitati prije nekoliko godina. Bile su pune akcije, romantike i avanturističkog duha. Gotovo je nevjerojatno koliko se svijet promijenio u kratko vrijeme. Čini se da nije neumjesno reći da živimo u dobu u kojem nijedno pravilo više ne vrijedi; vremenu u kojem je sve dozvoljeno jer za sve postoji opravdanje i racionalizacija. Ne čudi što su upravo sada neke od, gotovo zaboravljenih, distopija ponovno u fokusu.

Remek-djela Huxleya, Bradburyja, Orwella i Atwood, ponovno su bestseleri i o njima se piše više nego ikada prije. Kada se sjetimo da su to knjige napisane prije nekoliko desetljeća, onda je nevjerojatno jedino koliko su stvari točno predvidjele. Ne radi se tu o tehnologiji nego o strukturama društva u kojima živi pojedinac. Ova je knjiga posebno vezana uz 'Sluškinjinu priču' iz razloga što govori o položaju žena u društvu. No suprotno od 'Sluškinje', u ovoj priči umjesto muškaraca moć u svojim rukama drže žene. I to onu najvažniju, fizičku.

Na početku romana saznajemo da je 'Moć' zapravo povijesni roman koji govori o događajima što su doveli do neke vrste brisanja povijesti kakvu poznajemo. Ovo je i dalje naš svijet, ali u njemu je sve poznato okrenuto naglavačke. Naime, u djevojkama se pojavljuje električni impuls koji nastaje u području ispod ključne kosti, u novom organu nazvanom 'pređa'. Taj se impuls manifestira kao moć strujnog udara koji nalikuje onom u jegulja. Problemi se pojavljuju kada postane jasno da ga posjeduju samo žene. I to ne samo tinejdžerice, nego i odrasle žene kojima one mlađe pomažu u buđenju moći.

Ovo je preokret koji ima nevjerojatne posljedice na sve razine društva. Muškarci se počinju bojati žena, a one to polako počinju iskorištavati. Pratimo živote nekoliko likova, od kojih je samo jedan muškarac. Tri potpuno različite žene imaju važnu ulogu u širenju efekata te nove moći. Muškarac, fotoreporter, je onaj koji bilježi događaje u žarištima moći širom svijeta.

Iako nam ne nameće svoje stavove – prije nam prikazuje realne promjene izazvane ovom hipotetskom situacijom – čitatelj shvati da moć ima svoju vlastitu svrhu, gotovo kako da je organsko biće. Ljude podređuje i stvara od njih marionete u službi nečeg većeg i potpuno stranog. Individualnost se gubi pod tim velikim pritiscima, a kako se to točno odvija jedan je od najzanimljivijih razloga zašto čitati ovu knjigu. Napeta je poput adrenalinskog trilera, dok istovremeno potiče na razmišljanje i empatiju. Posebno štivo.

Naslov: Moć Autorica: Naomi Alderman Izdavač: Stilus Uvez: meki Broj stranica: 336 Cijena: 129,00 kn Knjigu možete pronaći u svim knjižarama lanca Hoću knjigu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.