Knjiga tjedna: Kafić na kraju svijeta – John Strelecky

Knjiga koju, s punim pravom, nazivaju „Alkemičarem 21. stoljeća“ stigla je u knjižare

Knjiga tjedna: Kafić na kraju svijeta – John Strelecky

Sasvim običan dan jednog sasvim običnog poslovnog čovjeka pretvorio se u dan propitkivanja vlastitog života, smrtnosti i, najvažnije, smisla života. John čiji život je baš poput života milijuna ljudi koji žive u vječnoj žurbi, odlazi na godišnji odmor, ne sluteći što ga čeka na putu.

Kad se putovanje pretvori u dugo čekanje na autocesti, John ima mogućnost ondje sjediti nekoliko sati u koloni dok se cesta ne raščisti ili skrenuti na neki od okolnih puteva i nastaviti putovanje. Odlučuje se za drugu opciju za koju u jednom trenutku pomisli da ipak nije bila najbolje rješenje jer putuje kilometrima, goriva je sve manje, a na cesti nema ničega. Doslovno ničega, osim blijedih i oronulih putokaza koji ne vode nikuda. Taman kad pomisli da će morati spavati u autu jer će ostati bez goriva usred ničega, ugleda kafić. Kafić neobičnog imena ''Zašto ste ovdje'' koji kao da je ispao sa slike nekog ilustratora i iz crvotočine vremena završio u nekoj zoni sumraka.

Osim što je neobičan po svom postojanju, neobičnosti se nastavljaju i na jelovniku gdje Johna čekaju tri pitanja:
''Zašto ste ovdje?
Bojite li se smrti?
Jeste li ispunjeni?''

John će se, baš kao i svi drugi gosti prije njega, zamisliti nad pitanjima, ali će i tražiti univerzalne odgovore, dok će mu konobarica, kuhar i gošća lokala ponudi svakakve samo ne onakve kakve očekuje. Nakon noći provedene u kafiću na kraju svijeta neobičnog imena, John će sit krenuti dalje svojim putem, no u sebi nosi puno više od toplog obroka. Dobio je nešto što nije očekivao, a promijenit će mu život zauvijek. Ne odjednom, nego svaki dan pomalo, sve do potpunog preokreta.

Događaje koje je opisao – na, doduše, poetski način – u ovoj knjizi, Johnu su se zbili kad je imao trideset i tri godine te su oni postali okosnica njegova života. Nakon ove, napisao je još četiri knjige i, iako dotad nije imao iskustva u pisanju, ono što je doživio jednostavno je morao prenijeti na papir, a kasnije i u motivacijske govore koje je održao milijunima ljudi.

„Kafić na kraju svijeta“ prilično je jednostavna knjiga, jednostavno pisana, dok je tema kojom se bavi ipak nešto složenija. No ne postoji odrastao čovjek koji se tijekom života nije upitao barem neka od tih pitanja. Priča je to koju smo vjerojatno čuli više od jednom. Priča o ljudima čiji život prolazi ubrzanim ritmom, koji nemaju vremena za predah, kojima posao oduzima sve vrijeme i toliko su uhvaćeni u tu mrežu da ne stignu zastati i pogledati u sunce, mjesec i zvijezde i diviti se prizoru koji im nudi pojedini trenutak.

U današnje vrijeme prilično smo zatrovani količinom informacija i oglasa koji nam oduzimaju dragocjeno vrijeme. Toliko smo upali u neke ''norme'' i slijedimo ih bespogovorno jer, eto, isto to rade i drugi. Upravo tu temu, kao i temu pronalaska Smisla života obradio je John u ovoj knjizi kroz kratke anegdote i priče. No, naposljetku, univerzalnog odgovora nema i svatko svoj smisao mora pronaći sam. Uživati u onome što je nama drago, raditi posao koji volimo, biti s ljudima koji nam ne crpe energiju, i sami krojiti vlastitu sudbinu jer – zapravo mi sami, ja i vi kao jedinka – samo mi znamo što istinski želimo od vlastita života.

Naslov: Kafić na kraju svijeta Autor: John Strelecky Izdavač: Egmont Uvez: Meki s klapnama Broj stranica: 140 Cijena: 99,00 kn

Piše: Renata Grčić