Knjiga tjedna: Freddie Mercury: Život ispričan vlastitim riječima

Sastaviti knjigu isključivo na temelju Mercuryjevih riječi bila je fantastična ideja

Knjiga tjedna: Freddie Mercury: Život ispričan vlastitim riječima

Knjiga 'Freddie Mercury: Život ispričan vlastitim riječima', najbliži je nadomjestak za autobiografiju ekstravagantnoga i omiljenoga pjevača grupe Queen. U ovom djelu su skupljeni razni intervjui poznatog glazbenika te neki od njih koji nikad nisu bili objavljeni. Autori  Greg Broooks i Simon Lupton su u knjizi skupili sve što su mogli pronaći o pjevaču, a predgovor je napisala Freddiejeva majka - Jer Bulsara.

Iako je više od 20 godina bio u središtu zanimanja javnosti i prodao gotovo 200 milijuna nosača zvuka, Freddie Mercury bio je vrlo povučena osoba – izbjegavao je intervjue jer se nelagodno osjećao u društvu nepoznatih osoba. Ova knjiga vodi nas na putovanje grupe Queen, koja je uz poticaje nadarenoga i ambicioznoga Mercuryja došla do velikog uspjeha i postala najvećom grupom svojega doba.

Njegova priča, ispričana vlastitim riječima, pokazuje kako se grupa više puta zamalo raspala, ali kako ih je na okupu svaki put zadržala zajednička ljubav prema rušenju glazbenih konvencija. Freddiejeva osobna priča govori o traganju za ostvarenjem sna, o nošenju s bogatstvom i slavom, o osvrtanju na prošlost bez žaljenja, o analiziranju vlastitih stavova o ljubavi, seksu, starenju, naslijeđu i smrti.

Mercury iznosi svoje stavove o počecima grupe Queen, nastajanju mnogih pjesama (Bohemian Rhapsody, Love of My Life, Somebody to Love, Under Pressure, I Want to Break Free, Barcelona, Innuendo itd.) i zajedničkom radu na albumima.

Objavljeni intervjui okupljeni su u ovoj knjizi zajedno s intrigantnim pogledom na čovjeka koji je u javnim istupima zračio samopouzdanjem i arogancijom, ali je ispod te maske uglavnom samovao i tragao za srećom.

U knjizi se nalaze i četiri priloga izvrsnih fotografija u boji (32 stranice), koje prate život Freddieja Mercuryja od njegova djetinjstva do najvećih uspjeha s grupom Queen.

Neke izjave Freddieja Mercuryja:

"Zapravo uživam biti gad. Volim biti okružen gadovima. Dosada je najveća bolest na svijetu, dragi moji."

"Ponekad se probudim i pomislim: 'O, Bože moj, da barem danas nisam Freddie Mercury.'"

"Oduševljen sam činjenicom da usrećujem ljude, bez obzira na oblik. Pa makar se radilo tek o pola sata njihova života, ako ih na bilo koji način mogu usrećiti ili im omogućiti da se dobro osjećaju, ili im izmamiti osmijeh na kiselo lice, za mene je to vrijedno truda."

"Privatnost mi je oduvijek bila osobito važna i poznat sam po tome što ne dajem intervjue. Molim da shvatite kako ću se i dalje držati te politike." – Ovo je bila njegova posljednja izjava, dan uoči smrti, 23. studenoga 1991. godine.


Greg Brooks, Simon Lupton: “Freddie Mercury: Život ispričan vlastitim riječima”
Prijevod: Damir Biličić
Cijena:  119,00 Kn
Broj stranica: 253
Uvez: meki uvez
Godina izdanja: 2010
Izdavač: Naklada LJEVAK d.o.o.