Mali princ

Knjiga koja je postala neočekivani hit/ Omiljena je među svim generacijama, a zašto je i kako postala bezvremenski klasik

Iako su književni kritičari u početku bili zbunjeni za koga je francuski pisac Antoine de Saint-Exupéry napisao Malog princa, čitatelji svih dobnih skupina jako brzo su zavoljeli dječaka s asteroida B-612. Ovo maštovito književno djelo o mladom, međugalaktičkom putniku objavljeno je prije 79 godina, a već po samoj objavi postalo je bestseler

pexels-cottonbro-7181901 (1).jpg
Foto: Pexels

Radnja same priče je jednostavna, ali iznenađujuće apstraktna; nakon što je sletio usred pustinje neimenovani pilot naiđe na dječaka. Saznaje da je dječak princ malog planeta koji putuje galaksijom i susreće ljude na drugim planetima. Princ priča priču za pričom, a pilot je suosjećajan s dječakovom zbunjenošću zbog “važnih” briga odraslih. Na kraju dječak odlazi kako bi se vratio na svoj planet i pridružio svojoj voljenoj ruži ostavljajući svom novom prijatelju pilotu bolje razumijevanje načina na koji djeca vide svijet.

Image

Ali što knjigu čini bestselerom? Zašto je Mali princ privlačan tolikom broju ljudi, u toliko zemalja i nakon toliko godina? Je li zbog slatkih ilustracija? Ili zbog čarobne priče o malom avanturistu s planeta B-612? Ili zbog tragedije povezane s njenim autorom, nestalim usred leta 1944.?

Ljudi su često povezivali priču autora s pričom o princu. Iako postoje jasne sličnosti između onoga što im se dogodilo, priča o Malom princu je slojevita – kao i sve najbolje dječje knjige, može se čitati na više razina. Bilo da knjigu čitaju djeca, tinejdžeri ili odrasli, svatko ima unikatan doživljaj djela.

Mali princ godinama oduševljava čitatelje diljem svijeta, a svoj dug životni vijek dodatno duguje adaptiranjem djela u druge medijske formate koji su pomogli novim generacijama da se iznova zaljube u čari Maloga princa. Djelo je do danas prevedeno na više od 250 jezika i dijalekata te adaptirano za balete, filmove, mjuzikle, izložbe i predstave.

Tako je Mali princ već 1956. dobio američku radioadaptaciju, a 1978. je emitirana japanska anime serija Pustolovine malog princa. Prema knjizi je snimljen i film 1974. s poznatim Geneom Wilderom, a najnovija adaptacija dogodila se 2015. godine kada je napravljen animirani film u kojem su glasove dali Marillon Cotillard, Jeff Bridges, Ricky Gervais i Benicio del Toro. Mali princ ima i svoje tematske parkove u Francuskoj i Južnoj Koreji, a knjiga je dobila i nekoliko nastavka od različitih autora (Povratak Malog princa).

Knjiga Mali princ ima svoju vjernu publiku i u Hrvatskoj, što dokazuje i hit-audioknjiga koju je izdao RTL Music 2020. godine, a ovoga proljeća postavljena je iznimno uspješna interaktivna izložba Mali princ: putovanje u izložbenom prostoru Exportdrvo u Rijeci.

Image

Izložba je vođena idejom da omogući svima da svijet omiljenog malog književnog junaka dožive na zaigraniji i angažiraniji način. Jedan od sponzora izložbe je Hrvatska pošta koja je za posjetitelje pripremila i posebno iznenađenje petkom. Metodom slučajnog odabira najsretniji će dobiti promo kod i poklon iznenađenja, a dobitnici svoj poklon mogu preuzeti na paketomatu Hrvatske pošte postavljenom uz izložbeni prostor.

Ondje se možete upoznati s novom uslugom Hrvatske pošte nazvanom Paket24u okviru koje je omogućeno slanje i primanje paketa 24 sata dnevno, i to na teritoriju cijele Hrvatske. Usluga Paket24 bazira se na paketomatima putem kojih se brzo, praktično i pouzdano šalju i primaju paketi, a poslani paketi  bit će na svojem odredištu već sljedećeg dana, odnosno do željenog roka za dostavu. Paket24 također omogućava uslugu dostave i iz online trgovina i u potpunosti je prilagođen potrebama svih korisnika.

#paket24 #paketomati #dostava #delivery  #građanimanausluzi

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.