Knjiga je najbolji poklon za Božić! Koja? Mi dajemo preporuke

Novi je tjedan, nova prilika da na dar i vi dobite knjigu za Božić

Knjiga je najbolji poklon za Božić! Koja? Mi dajemo preporuke

Prošlotjedni članak s preporukama knjiga za Božić izazvao je poprilično zanimanje vas, naših najdražih, čitateljica. A da je knjiga savršen poklon pokazale ste upravo vi svojim zanimljivim odgovorima na pitanje iz nagradne igre "Zašto su, po vama, knjige dobar poklon?". Evo nekih od naših favorita:

casey: "Knjige ne možeš potrošiti, ne mogu ne odgovarati uz tvoju boju kose ili očiju, ne mogu ti izazvati iritaciju jer nisu za tvoj tip kože, ne mogu se ne slagati s tvojim novim čizmama, ne mogu se potrgati niti izgubiti (ili barem jako teško). I uz sve to knjige su prijatelj, koji je uvijek uz nas, a takvoga je teško naći. "

kan28: "Moram Vas ispraviti knjige nisu dobar poklon, već najbolji mogući poklon! :) Knjige su vječne, miris papira koji s godinama dobiva posebnu draž, baš kao i staro vino, težina koju osjećamo kada čitamo udobno zavaljeni u najdražoj fotelji, mašta koja se budi kao u djeteta, sve je to jedinstveno i neprocjenjivo. Kako tehnologija ide svakog dana naprijed sve me više privlače knjige jer one pružaju toplinu kakvu nam neće dati nijedan ipad ili nešto slično. Kao mali svi obožavamo slikovnice, onda dođe kraj osnovne i srednja škola gdje nas zatrpaju sa lektirom i knjige kao da nam se zamjere, ali meni nisu, jer u to vrijeme dobila sam prvi ljubavni roman na poklon koji mi je otkrio sasvim novo viđenje knjiga - shvatila sam da mogu biti suvremene, zabavne i komično napisane... I tako je ostalo sve do danas, sa svoje 23 godine obožavam čitati sve, od ljubića, krimića, povijesnih, putopisa... Zato darujte knjige bez ustručavanja, uvijek se može naći knjiga za svačiji ukus!!!"

zmajica: "Zašto knjiga? Zato jer je najjeftiniji način da se otisnete na putovanje... S njom se možete smijati i plakati... Liječiti slomljeno srce, upijati nova znanja, crpiti iz njih mudrosti koje će te ponijeti u život... Za nju se u ženskoj torbi uvijek nađe mjesta i ako mene pitate, s knjigom možete do kraja svijeta i nazad... Dovoljno je samo zaploviti stranicama na kojima je netko ostavio tragove fina pera. A opet...ne morate dalje od vlastita naslonjača. I junaci vam neće zamjeriti zbog loše frizure!"

viiki: "Knjige su najbolji poklon jer darujemo nekome čitav novi svijet, u koji se može vraćat po volji sa svakim ponovnim čitanjem. A u nekim slučajevima, oni odvažniji će donijet i tračak tog svijeta mašte u ovaj naš svijet. Poput oca koji inspiriran poklonjenom enciklopedijom nešto osmisli i uradi sam… Momka koji me inspiriran putopisom otme na novu avanturu… Prijateljice koja inspirirana zbirkom pjesama i sama postaje stihoklepac… Rodicom iz Francuske, kojoj svaka knjiga na hrvatskom jeziku pomogne da ga sve bolje govori kad dođe u posjet u Hrvatsku, te nauči baki reći volim te sa mnogo više od dvije riječi. Evo, prošli put ih je bilo bar šest: "Bako, ja te jako puno, najviše volim." Hi hi. (Još kad bi Francuzi znali izgovarat "h", pa da se i oni poput mene sad, nasmiju na hrvatskom. E, takvu knjigu ću pak malo teže naći.)"

thelibrarian: "Iako mnogi smatraju da je vrijeme knjige prošlo, smatram da su u krivu. Knjiga je uvijek dobar poklon, čak i onima koji ne vole čitati. Ti je mogu iskoristiti za potporu klimavim stolovima, oružje u ispadima bijesa i ljutnje i na razne druge neprilične načine. Onima koji knjige vole, knjiga je izvrstan poklon jer otvara vrata mnogim novim svjetovima, ona je prijatelj kojeg uvijek možete ponijeti sa sobom, vodi nas na najneobičnija putovanja iz topline dnevnog boravka uz šalicu vruće čokolade, uveseljava nas kada smo tužni, ali nas i uči kako da budemo bolji, može nam pomoći da odgovorimo na neke životne dvojbe ili se uhvatimo u koštac s problemima. Bilo kako bilo, knjiga kod djece potiče razvijanje mašte, a odrasle podsjeća da su nekad i oni bili djeca i pomaže im da se odmore od brige i stresa i ponovno se okrenu maštanju i sanarenju."

pecurka: "Knjige su prijatelji, one su potpora u danima kiše i očaja, daju nam uvid u neki novi život i poboljšavaju nam život. Ne postoji bolji poklon od knjige, jer gdje bi svijet bio bez knjige i Shakespearea, Agathe Christie, J.K. Rowlling i ostalih pisaca, koji svojim pisanjem uljepšavaju naš svijet... Knjiga je naša karta za zemlju opuštanja i zabave, odmora i putovanja, kao u knjigama Julesa Verna i Marka Twaina. Lijepo je dobiti knjigu na dar, naročito ako ti je to omiljena knjiga. Otvoriš knjigu i čeka te posveta od prijatelja, koji ti knjigom daje do znanja da ti ostavlja nešto trajno, nešto što možeš čitati nebrojeno puta, knjiga je neponovljiva, jedinstvena, svaka je odlična i nijedna knjiga nije za baciti, samo za ostavljanje za kasnije čitanje… Ona se čita danju i noću. Knjiga je poklon za sve ljude. Nema godina. One daju znanje, daju ljepotu. Nema dana da ja ne pročitam neku stranicu iz knjige. Volim dobiti knjigu za dar. Volim dati knjigu. Knjige su zakon pokloni!"

S obzirom da ste se odazvale u tolikom broju, evo i drugog kruga s preporukama knjiga (i nagradama) koje možete svojim najmilijima darovati ovog Božića….

Kami Garcia & Margaret Stohl: Divna stvorenja

shimmer fallback


Ovo je priča o fatalnoj ljubavi i o mračnoj, opasnoj tajni, rakošan južnjački gotički roman koji će čitatelja očarati već nakon prvih nekoliko stranica i uvući ga u mračni svijet magije i misterije.

Ethan Wate, zvijezda školskog košarkaškog tima, jedva čeka da završi srednju školu i napusti južnjački gradić u kojem je odrastao. Život mu je postao težak otkako mu je umrla majka a otac se povukao u svoju radnu sobu i posvetio pisanju knjiga. Tada u njegov život ulazi Lena Duchannes - neobična djevojka koja koja mu se prije toga neko vrijeme pojavljivala u snovima, ili bolje reći u noćnim morama. Ona pripada obitelji čarnika, čiji su članovi oduvijek posjedovali natprirodne moći. Upoznavajući tajnovitu Lenu Ethan biva izložen putovanju kroz vrijeme, smrtnim opasnostima i fatalnoj ljubavi. Dvoje tinejdžera postaju nerazdvojni u trenutku kad do Leninog 16. rođendana - kad će se za nju boriti sile Svjetla i Tame - preostaje tek 6 mjeseci. Da bi se spasila ona i Ethan primorani su upustiti se u borbu protiv natprirodnih sila i predrasuda uskogrudnih ljudi. No Dobro i Zlo nisu jasno omeđeni niti su baš uvijek suprotstavljeni.

U gotičkoj tradiciji romana Anne Rice autorice evociraju mračan svijet ispunjen natprirodnim silama u naizgled posve običnom južnjačkom gradiću opsjednutom rekonstruiranjem bitaka iz Američkog građanskog rata i duboko odanom svojoj tradiciji pristaša Juga. Intenzitet Lenine i Ethanove potrebe da budu zajedno gotovo je opipljiv, detaljni opisi živopisno dočaravaju jedan autentični svijet, no osnovna privlačna snaga ove priče počiva na dočaravanju  snage sudbonosne ljubavi  između dvoje glavnih junaka.

Izdavač: Naklada Ljevak
Godina: srpanj 2011.
Broj stranica: 540
Uvez: tvrdi = 169 kn


Garth Stein: Umijeće utrkivanja po kiši

shimmer fallback


Potresna, ali i protkana humorom te u konačnici optimistična priča o obitelji, ljubavi, vjernosti i nadi.

Enzo je idealan pripovjedač. On je pas, križanac između labradora i terijera, frustriran nemogućnošću da govori, ali su  zato njegova osjetila izoštrenija, njegove emocije manje komplicirane od ljudskih. Enzo zna da je različit od drugih pasa: filozof s gotovo ljudskom dušom, znanje je stjecao gledajući dokumentarce na televiziji i pažljivo slušajući riječi svoga gazde Dennyja Swifta. Gledajući po čitave dane stare snimke autoutrka svojega gospodara, Enzo smišlja aforizme u stilu istočnjačkih koana koji se odnose na utrkivanje ali i na sam život, i iščekuje dan kad će njegov pseći život biti okončan i kad će se reinkarnirati kao čovjek.

Denny Swift izabrao je Enza iz legla na farmi blizu Washingtona  i nazvao ga prema Enzu Ferrariju, slavnom talijanskom vozaču autoutrka. Njih dvojica žive u Seattleu gdje Denny radi kao automehaničar i sanja o tome da se probije u krug profesionalnih vozača autoutrka. Enzo je uz Dennyja kad Denny upoznaje Eve, zaljubi se u nju, ožene se i dobiju kćerkicu Zoe. Uz njega je i kada se Eve razboli od raka i kad se njegov voljeni gospodar suoči s nizom tragedija – smrću voljene žene, sudskom bitkom s njezinim roditeljima za skrbništvo nad obožavanom kćeri Zoe i lažnom optužbom za silovanje. Promatrajući Dennyja Enzo je stekao dubok uvid u ljudski život i shvatio da se život – baš kao i auto-utrke – ne svodi naprosto na brzinu. Koristeći se disciplinom i inteligencijom, tehnikama potrebnim za sudjelovanje u auto-utrkama, čovjek se može uspješno suočiti sa životnim iskušenjima.

Prevela: Duška Gerić Koren
Izdavač: Naklada Ljevak
Godina: lipanj 2011.
Broj stranica: 312
Uvez: meki = 129 kn
Uvez: tvrdi = 159 kn


Alan Bradley: Korov, vješala i krvnikova kukuljica

shimmer fallback


Drugi roman iz serije  u kojoj je glavna junakinja mlađahna detektivka Flavia de Luce uvlači našu mladu heroinu u nove uzbudljive i opasne zgode dok pokušava otkriti identitet ubojice koji se usudio počiniti umorstvo usred lutkarske predstave u seoskoj crkvi. Stjecajem okolnosti Flavia se sa svojom obitelji (uključujući tetu Felicity, novi lik u romanu) nađe u publici u trenutku ubojstva. Flaviji je odmah jasno da je riječ o ubojstvu a ne o prirodnoj smrti i ona se uz pomoć obiteljskog vrtlara odmah baca na rješavanje slučaja.

Alan Bradley ponovo je oduševio novom pričom o čudesnoj djevojčici Flaviji de Luce, koju smo upoznali u njegovom prvom romanu, "Slast na dnu pite". U novom romanu radnja je još uzbudljivija i uvjerljivija, a u selu Bishop's Lacey pojavljuju se neki novi ekscentrični likovi. Zaplet u novom romanu još je vještije osmišljen, pa se čitatelj ovaj puta suočava s nekoliko osumnjičenika koji imaju vlastite motive za ubojstvo. No glavna snaga nije  samo u zapletu nego i u nekim drugim elementima romana koji ga razlikuju od brojnih naslova iz tog žanra. Primjerice, tu je priča o borbi Flavijina oca da zadrži obiteljsko imanje Buckshaw. Tu su također i intrigantni likovi poput Dietera, bivšeg njemačkog ratnog zarobljenika zaposlenog na seoskoj farmi i priča o tome kako je njegov avion za vrijeme rata srušen iznad Engleske. Tu je i Flavijina duboka potreba da sazna što više o svojoj majci bez koje je ostala dok je bila još jako mala.

Prevela: Davorka Ćurković
Izdavač: Naklada Ljevak
Godina:  studeni 2011.
Broj stranica: 394
Uvez meki: 149 kuna
Uvez tvrdi: 169 kuna


Sloboda u izgnanstvu - autobiografija Dalaj Lame

shimmer fallback


Dalaj Lamina autobiografija otklanja svaku sumnju u njegovu poniznost i iskrenu suosjećajnost. Izgnani vođa Tibeta vrlo izravno pripovijeda o svome životu otkad je 1939., u četvrtoj godini, otrgnut od doma, preko opasnog bijega iz Tibeta 1959., do osvajanja Nobelove nagrade za mir 1989. U pozadini priče je kineska invazija Tibeta koja je počela 1950. godine. On mirno iznosi pojedinosti utamničenja, mučenja, silovanja, gladi, ekološke katastrofe i genocida koji su, nakon četiri desetljeća kineske vladavine, odnijeli živote milijun i dvjesto pedeset tisuća Tibetanaca i uništili tibetski prirodni i religijski krajolik. Pa ipak, Dalaj Lamina priča je priča o nadi. Ovaj čovjek koji četiri sata dnevno provodi u molitvi ne gaji mržnju prema Kinezima i vidi dobro gdje god da pogleda. Jednoga dana, nada se, čitav Tibet bit će zona mira i najveći svjetski park prirode. Takav optimizam ne dolazi od naivnosti, već od svakodnevnog proučavanja budističke filozofije i njegovog načela opće odgovornosti.

Nadahnjujuća u svakom pogledu, Sloboda u izgnanstvu povijesno je svjedočanstvo i priča o dubokoj vjeri u ljudske vrijednosti

Izdavač: Naklada LJEVAK
Godina: studeni 2011.
Broj stranica: 328
Uvez: tvrdi uvez s ovitkom = 159 kn


Marcus Chown: Trebali bismo razgovarati o Kelvinu

shimmer fallback


Što nam svakodnevne stvari govore o svijetu koji nas okružuje? Marcus Chown, hvaljeni autor na području popularne znanosti, pokazuje kako nam svakodnevni svijet otkriva duboke istine o krajnjoj prirodi stvarnosti.

Odraz vašeg lica na prozoru pokazuje vam da svemirom na najdubljoj razini upravlja slučaj…. Smetnje zbog lošeg prijema signala na televizijskom ekranu govore nam da je svemir nastao u Velikom prasku… Štoviše, već i vaše postojanje pokazuje da ovo možda nije jedini svemir, nego tek jedan od mnoštva drugih svemira, posloženih poput stranica knjige bez svršetka.

Marcus Chown nagrađivani je autor i televizijski voditelj. Nekada je radio kao radioastronom u znanstvenoj ustanovi California Institute of Technology u Pasadeni, a sada je savjetnik za kozmologiju u časopisu New Scientist. Redovito se pojavljuje i u humorističnoj seriji o znanosti It's Only a Theory televizijskog programa BBC4. Knjiga Trebali bismo razgovarati o Kelvinu našla se u širem izboru za nagradu namijenjenu knjigama s područja znanosti britanskoga Kraljevskog društva (the Royal Society Prize for Science Books). Između ostalih, napisao je i knjige Quantum Theory Cannot Hurt You, The Never-Ending Days of Being Dead, te Felicity Frobisher and the Three-Headed Aldebaran Dust Devil, koju je Sunday Times proglasio "jednom od knjiga s najvećim izgledima da raspire dječju maštu."

Izdavač: Naklada Ljevak
Godina: studeni 2011.
Broj stranica: 288
Uvez: meki =139,00 kn
Uvez: tvrdi =169,00 kn


Darko Ropac: Homeopatijom do zdravlja

shimmer fallback


Možete li zamisliti lijek koji će vam pomoći, a da pritom neće izazvati nuspojave, da nakon njegove primjene neće biti kontraindikacija ni interakcije s drugim lijekovima?  Ili lijek koji je određen sukladno vašim tegobama, dakle individualiziranom terapijom? Pitate se možete li vratiti zdravlje primjenom samo jednog lijeka koji bi uspješno djelovao na čitav organizam (na fizičke, emocionalne i mentalne tegobe)? Složit ćete se da bismo takav lijek mogli nazvati idealnim. Iz klasične medicine znamo da takvog lijeka nema.

Ipak, već 200 godina homeopatska medicina pruža nam upravo takve mogućnosti. Kako biste više saznali o homeopatskom liječenju pojedinih bolesti ili stanja u kojima je narušena ravnoteža vašeg tijela i za bolje snalaženje u homeopatskom liječenju, otvorite ilustrirani priručnik „Homeopatijom do zdravlja“, koji je napisao prof. dr. sc. Darko Ropac. Autor je redoviti sveučilišni profesor preventivne medicine na Medicinskom fakultetu i redoviti član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, s višegodišnjim praktičkim iskustvom u homeopatskom liječenju. Kao klasični medicinar, priredio je ovaj priručnik po svim kriterijima standardnog priručnika za liječenje u kući.

Knjiga je napisana na 243 stranice i obrađuje 132 različite bolesti ili stanja kod kojih se može primijeniti homeopatsko liječenje. Kod svake bolesti autor objašnjava o čemu se radi, potom ukratko opisuje klasično liječenje te detaljno homeopatsko liječenje. Pri tome navodi homeopatske remedije koje se mogu koristiti kod liječenja, te uz svaku specifičnosti za primjenu upravo tog lijeka. Na taj način je spomenuto 165 homeopatskih remedija čiji abecedni popis uz indikacije se nalazi na kraju knjige.

Izdavač: Naklada Ljevak
Godina: studeni 2011.
Broj stranica: 243
Uvez: meki = 239 kn


Željko Šatović G.u.l.a.: Mala gljivarska kuharica

shimmer fallback


Mala gljivarska kuharica novi je naslov u gurmansko-kulinarskoj biblioteci Špajzbuk. Dosta je bilo kuharskih knjiga u kojima su gljive uvijek statisti, doduše omiljeni ili čak otmjeni, ali uvijek u drugom planu. Mala gljivarska kuharica ispravlja ovu nepravdu na zadovoljstvo svih pasioniranih gljivara, njihovih simpatizera i potpunih amatera u svijetu gljiva. No kako Špajzbuk uvijek balansira na tankoj granici između priče i recepata, ovo gljivoštivo upućuje kako se ponašati u prirodi, kako i koje gljive treba brati i napokon što s njima raditi u kuhinji. Malom gljivarskom kuharicom Željko Šatović G.u.l.a. ispravlja zablude i šarmantno uvodi u čaroban svijet gljiva, i ovaj put uz duhovite ilustracije Danila Dučaka.

Izdavač: Naklada Ljevak
Godina: studeni 2011.
Broj stranica: 170
Uvez: meki =149,00 kn


Michael F. Roizen i Mehmet C. OZ: Vi zauvijek lijepi

shimmer fallback


Ljepota nije u manekenskom izgledu, nego u zdravlju. Iako smo vam iznijeli savjete i prijedloge koji će vam pomoći da lijepo izgledate, osjećate se lijepo i ostanete lijepi, također smo svjesni stvarnosti: neki se ljudi nikada neće osjećati sretnima s tijelom
ili licem koje im je podarila genetika (ili život).

Ljepota = zdravlje. Zaboravite sve rasprave o tome da je ljepota površna i nevažna. Mnogo prije nego što su se pojavile krvne pretrage i magnetska rezonancija, ljudski je um u djeliću sekunde mogao utvrditi je li potencijalni partner/šef/neprijatelj uistinu zdrav. Zato nas ne treba čuditi što se mislilo da su lijepi ljudi pametniji i uzbudljiviji od onih ne tako lijepih, čak i kad je bilo dokazano suprotno. Zapravo, istraživanja pokazuju kako smatramo da svi više vole lijepe ljude i smatraju ih (gotovo dvostruko) sposobnijima i zabavnijima. Evo u čemu je kvaka: vanjska se ljepota usko povezuje s osobnošću, ponašanjem i nekom od naših najdubljih emocija.

Na većinu čimbenika koji presudno utječu na ljepotu možete utjecati i poboljšati ih. U knjizi VI: Zauvijek lijepi upoznat ćemo vas s biologijom ljepote, kao i s onim što možete učiniti kako biste postali što ljepši – iznutra i izvana: donesite odluke i prihvatite postupke koji će vam pomoći da izgledate, osjećate se i budete onakvi kakvi želite biti. Naučit ćemo vas da budete zdraviji i sretniji već i samim tim što ćete se više baviti svojim zdravljem i srećom. Kako? Da biste stekli bolji uvid, ljepotu ćemo razdvojiti na sastavne dijelove, što bi moglo promijeniti način na koji vas doživljavaju drugi ljudi, a u konačnici i način na koji vi doživljavate svijet.  

Izdavač: V.B.Z.
Urednica: Koraljka Penavin
Godina izdanja: 2011.
Broj stranica: 448
Uvez: meki
Cijena: 160,00 kn


Pavao Brajša: Moj, tvoj, naš seks - Kako sačuvati sreću i zadovoljstvo u seksualnom životu

shimmer fallback


Seks i isti seksualni partner u dugom odnosu:moguća stvarnost ili neostvariva iluzija?

„Različito od mnoštva literature koja nudi gotove recepte i »instant« rješenja čak i za najkompleksnija područja življenja čovjeka, u koja spada i njegova seksualnost, u ovoj se knjizi njeguje jedan posve drukčiji pristup. U njoj autor ništa ne propisuje niti kome nudi univerzalne istine, već u maniri svjetski priznatog znanstvenika i dugogodišnjeg iskusnog terapeuta, složenu i uvijek aktualnu tematiku ljudske seksualnosti problematizira sustavno i vrlo suptilno. Na zanimljiv, lako čitljiv i sebi svojstven intrigantan način, autor posebno naglašava nedjeljivost interpersonalnih i interseksualnih odnosa ljudskih bića, pozicionirajući kvalitetu interpersonalnih odnosa u samo središte ljudske seksualnosti. Tako, mogućnosti unaprjeđenja ljudske seksualnosti dr. Brajša vidi upravo u poboljšanju cjelokupne kvalitete odnosa i komu­nikacije među partnerima, tj. uspostavljanju kvalitetnog dijaloga u punini značenja tog pojma. Kako autor tvrdi, čovjek može promišljati i reflektirati o svojim odnosima, komunikaciji, ljubavi i seksu i time ih usavršavati, te tako sebe izgrađivati kao emancipirano i »uljuđeno« seksualno biće. Upravo u tome, ova knjiga može uvelike pomoći, pa nije pretjerano reći da ona može biti korisna baš svakome.“, Doc. dr. sc. Edita Slunjski, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Izdavač: V.B.Z.
Godina izdanja: 2011.
Broj stranica: 244
Uvez: meki
Cijena: 119,00 kn


Hal Edward Runkel: Brak bez vikanja


U Braku bez vikanja renomirani stručnjak za odnose Hal Runkel upoznat će čitatelje s metodama koje će im pomoći da se smire i postanu povezani sa svojim životnim partnerom. Kombinirajući svevremenska načela i klinička istraživanja, duhovito predstavlja najnovije vizije intimnih veza. Ovo nije knjiga o „poštenoj borbi“, udovoljavanju tuđim potrebama ili o prilagođavanju. Naprotiv, ovo je knjiga koja će svakom zainteresiranom čitatelju pomoći da se sam razvije kao osoba kako bi poboljšao svoj brak…

Brak bez vikanja nedvojbeno je prva knjiga o braku koja kaže da je za neki brak ili zajednicu najbolje da se svaki od partnera najprije usredotoči na sebe i svoje samopoštovanje te nauči da treba biti manje usredotočen na partnera… za dobrobit oboje. Uz mnoštvo savjeta o tome kako se riješiti tjeskobe i usredotočiti na sebe, kao ključni čimbenik za intimnost između partnera/bračnih drugova potiče osobni razvoj svakog od njih. Također, promiče osobne razlike između partnera koje su temelj za uspješan brak.

Brak bez vikanja druga je knjiga mr. sc. Hala Edwarda Runkela, jednog od najcjenjenijih svjetskih bračnih i obiteljskih terapeuta, koju je napisao u suradnji sa svojom suprugom Jenny. Našim je čitateljima Runkel već dobro poznat po svome bestseleru Odgojite svoje dijete bez vikanja (V.B.Z., 2008.).

Izdavač: V.B.Z.
Urednica: Koraljka Penavin
Godina izdanja: 2011.
Broj stranica: 224
Uvez: meki
Cijena: 79,90 kn


Heidi Murkoff i Sharon Mazel: Što očekivati prije trudnoće - Potpuni plan pripreme za začeće

shimmer fallback


Iz pera autorice svjetskog bestselera o trudnoći stiže neprocjenjivo vrijedan prvi korak: sve što morate znati prije trudnoće kako biste se bolje pripremili za najzdraviju trudnoću i za najzdravije dijete – te što će vam pomoći da što prije začnete dijete o kojemu sanjate.

Kako se upustiti u spolni odnos kako bi došlo uspješnog začeća (od odabira trenutka do položaja i logistike) te održavati uzbudljivost "spolnog odnosa na zahtjev"? Koja je hrana najbolja za plodnost? Kako da svoje tijelo dovedete u najbolje moguće stanje za buduće dijete? Kako prilagoditi način života? Kada potražiti pomoć u pogledu plodnosti, uz najnovije informacije o Clomidu, izvantjelesnoj oplodnji i još mnogočemu. Savjeti za muškarce koji žele postati očevi i planer plodnosti koji će vam pomoći da vodite bilješke o svemu što se zbiva dok nastojite zatrudnjeti.

Knjiga Što očekivati prije trudnoće, prepuna praktičnih i umirujućih savjeta, obvezan je priručnik za sve buduće roditelje.

Izdavač: V.B.Z.
Urednica: Koraljka Penavin
Godina izdanja: 2011.
Broj stranica: 255
Uvez: meki
Cijena: 150,00 kn


Louis Schützenhöfer: Sve u ime ljubavi

shimmer fallback


Majke vole svoju djecu. Točka. To će nam reći svaka reklama, svaka nedjeljna propovijed. I za većinu majki to stoji. No, istodobno više od 40 posto sve djece, bez obzira na dob, pati zbog problematičnog odnosa s majkom koji utječe na njihove partnerske veze, poslovne ciljeve i njihovu ulogu kao roditelja. A mit o majčinstvu, glorificirajuća društvena slika majke koja voli, ovu djecu sprječava da prepoznaju i razriješe svoj problem.

Psiholog Louis Schützenhöfer je na temelju pedeset intervjua sa sinovima i kćerima u dobi od 18 do 84 godine uspio izdvojiti četiri problematična tipa majke: dominantna majka, majka žrtva, narcisoidna majka i bezosjećajna majka.

Knjiga »Sve u ime ljubavi«, međutim, nije pisana protiv majki, nego za kćeri i sinove. Da bi oni mogli spoznati mehanizam vlastitog problematičnog odnosa s majkom te ga razriješiti.

Louis Schützenhöfer : »Ne postoji svjesno loša majka! Subjektivno i svjesno sve su majke dobre, idealne! Kada bi to bilo dovoljno, onda bi se vjerojatno i sva djeca razvila u dobre i idealne ljude! Ova knjiga nam, međutim, otvara pitanje majčinstva iz jednog drugog ugla. U njoj se pred nama pojavljuje stvarna majka u očima svoje odrasle djece!  Preporučujem knjigu svima koji žele nešto više saznati o svojim majkama i razriješiti u sebi probleme vezane uz svoju iskrivljenu i maksimalno subjektivnu percepciju onoga što su proživjeli u njihovom okrilju! I mladim majkama koje žele izbjeći tipične zamke majčinstva.«

Izdavač: V.B.Z.
Urednica: Jasna Rodić
Godina izdanja: 2010.
Broj stranica: 152
Uvez: meki
Cijena: 99,00 kn


Kordula Werner: Što djeca uistinu vole jesti

shimmer fallback


Kako zapravo izgleda optimalna prehrana djece vrtićke i predškolske dobi? U prvom redu, djeca trebaju jesti ono što im poslužite – to je za vas velika odgovornost jer, na kraju krajeva, zdrava i uravnotežena prehrana najbolji je preduvjet za optimalan razvoj vašeg djeteta.

Bez brige, od vas se ne traže nikakve posebne kulinarske sposobnosti. Svi recepti – od Princezinih sendviča, preko medaljona u Zlatokosinoj salati pa sve do valjušaka s višnjama – spremaju se lako i brzo, a prije svega su jednostavni i raznoliki. Tako čak i najzahtjevniji mali gurmani postaju zadovoljni, a izreke poput „ja ne volim povrće“ stvar su prošlosti.     

Ova kuharica, koja je nastavak bestselera Priredite kašice za svoju bebu, ne nudi samo jela za djecu, već i više od 60 ukusnih recepata za cijelu obitelj, prilagođenih našem podneblju. Osim toga, tu je i mali priručnik o osnovama zdrave prehrane i namirnicama u kojem, među ostalim, možete naći i tablicu prehrambenih vrijednosti pojedinih namirnica, kao i sve o pravilnoj pripremi i čuvanju hrane te još mnogo toga što će zanimati sve roditelje koji svojoj djeci od malih nogu žele usaditi pravilne i zdrave prehrambene navike.

Izdavač: V.B.Z.
Urednica: Koraljka Penavin
Godina izdanja: 2011.
Broj stranica: 80
Uvez: meki
Cijena: 89,90 kn


Violeta Babić: Bilježnica za svaku djevojčicu

shimmer fallback


Bilježnica za svaku djevojčicu praktična je knjižica, kombinacija rokovnika i dnevnika, svojevrsni organizer, koja će djevojčicama i djevojkama pomoći da bolje organiziraju svoje školske i privatne obveze, da optimalno isplaniraju svoje vrijeme kako ne bi zaboravile važne obaveze koje ih očekuju. Bilježnica, među ostalim, sadržava raspored sati, menstrualni kalendar, dnevnik zdrave prehrane i mnogo prostora za zapisivanje svega što se događa svakoj djevojčici/djevojci…

Ovu bogato ilustriranu Bilježnicu zasigurno će poželjeti imati sve vlasnice Knjige za svaku djevojčicu, iznimno popularnog naslova iste autorice. Bilježnica je namijenjena svim djevojčicama i djevojkama od 9 do 19 godina.

Izdavač: V.B.Z:
Urednica: Koraljka Penavin
Godina izdanja: 2011.
Broj stranica: 140
Uvez: meki
Cijena: 79,00 kn

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.