Keanu Reeves nije jedini humanitarac među poznatima. Evo tko sve želi učiniti svijet boljim

Ne troše sve zvijezde milijune na ljetovanja i brendiranu odjeću, neki pokušavaju pomoći u unaprjeđenju zajednice u kojoj živimo

Keanu Reeves nije jedini humanitarac među poznatima. Evo tko sve želi učiniti svijet boljim

Prema statističkim podacima, samo u Americi oko 606 milijardi kuna donirano je u dobrotvorne svrhe prošle godine. Širom svijeta, 41% donatora daje novac za pomoć žrtvama prirodnih katastrofa, a 31% njih donira u nevladine i dobrotvorne organizacije. Ostatak donatora novac donira u obrazovanje, zaštitu životinja, ljudskih prava i slično.  

Slavne osobe ovdje igraju važnu ulogu jer doniraju veliki dio zarađenog novca i bude veliku svijest o određenim problemima što potiče obožavatelje da doniraju. 

Donosimo ti popis slavnih koji pokušavaju svijet učiniti boljim mjestom za život. 

Keanu Reeves

Keanu je 2003. godine rekao da mu je novac koji je zaradio dovoljan za tri života. Poznat je po tome što zaista puno novca donira. 

Keanu Reeves vodi privatnu udrugu koja donira milijune kuna za istraživanje raka i obnove dječjih bolnica. Istraživanje raka za Keanua je vrlo osobna problematika zbog toga što je njegova sestra oboljela od leukemije 1991. godine. Glumac novac također donira i ljudima koji žive s teškim ozljedama kičme. 

Leonardo DiCaprio

Zaklada Leonardo DiCaprio osnovana je 1998. godine i već je donirala oko 540 milijuna kuna za više od 20 projekata zaštite okoliša.

DiCaprio obično sudjeluje u lokalnim projektima širom svijeta kao i s međunarodnim organizacijama, poput "Wild Foundation" i "World Wildfire Fund".

Glumac, producent i aktivist nekoliko je puta javno govorio o temama vezanim za klimatske promjene. Također je investitor u raznim veganskim tvrtkama.

Amal i George Clooney

Ovaj je par zajedno stvorio "Clooney udrugu za pravdu". Unutar zaklade imaju dva programa koji otkrivaju korupciju povezanu s kršenjem ljudskih prava. Njihov je cilj zagovaranje ljudskih prava u cijelom svijetu.

Zaklada daje novac za pomoć izbjeglicama i marginaliziranim zajednicama koje su mete mržnje te im pomažu da obnove svoje živote. Također pomažu u ponovnom spajanju djece koja su se odvojila od roditelja na američko-meksičkoj granici.

John Cena

Ovaj profesionalni sportaš poznat je po tome što puno surađuje s "Make-A-Wish" zakladom. Trenutno je osoba koja je djeci ispunila najviše želja.

2012. godine, zajedno s "WWE", Cena vodio kampanju koja je prikupila oko 14 milijuna kuna za "Susan G. Komen" zakladu koja traži lijek za rak dojke.

John Cena je nedavno dao zakladi "FlipOps" 14 milijuna kuna. Zaklada "FlipOps" pomaže vojnim veteranima da obnove svoj život. 

J.K. Rowling

2001. godine J.K. Rowling je napisala knjigu "Fantastične zvijeri i gdje ih pronaći" te zarađeni novac donirala u dobrotvorni fond "Comic Relief". 

Rowling je osnovala zakladu pod nazivom "Lumos". Ova neprofitna organizacija ima misiju pomoći djeci u sirotištima širom svijeta da se vrate svojim obiteljima ili smjeste u novu obitelj. 

Spisateljica je stvorila i "The Volant Charitable" zakladu koja pomaže ženama i djeci koji su u žrtve nasilja. 


via Giphy

Emma Watson

Emma Watson bavi se humanitarnim i feminističkim radom. Surađivala je s organizacijama poput "UNICEF-a", "CAMFED-a", Ujedinjenih naroda i "HeForShe" zaklade. 

Također, pomaže ženama koje su žrtve seksualnog uznemiravanja. Donirala je 6 milijuna kuna britanskom "Fondu za pravdu i ravnopravnost" te je prva donatorica tog fonda. Emma i gotovo 200 drugih britanskih i irskih slavnih osoba potpisali su otvoreno pismo u kojem su pozvali na prestanak seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu.

Jackie Chan

Jackie Chan je volonter u dobrotvornim organizacijama poput "UNICEF-a" i "Operation Smilea". Obje udruge pomažu djeci širom svijeta. Pored toga, Jackie je 1988. stvorio "Dobrotvornu zakladu Jackie Chan", a 2004. godine "Zmajevu zakladu srca".

"Dobrotvorna zaklada Jackie Chan" daje stipendije i pomaže mladima u Hong Kongu. Zaklada također nudi medicinske usluge i pomoć žrtvama prirodnih katastrofa.

"Zaklada Zmajevo srce" pomaže djeci i starijim osobama u ruralnim područjima Kine. Zaklada je izgradila škole i donirala sav materijal koji im je potreban za nesmetano funkcioniranje, a glumac je prikupio milijune kuna kako bi siromašnima pružio obrazovne mogućnosti. Zaklada također daje odjeću, invalidska kolica i druge stvari za starije osobe.

Christy Turlington

Ova je manekenka pokrenula projekt pod nazivom "Svaka majka se računa". Kad je 2003. godine, rodila svoje prvo dijete, doživjela je komplikacije pri porodu koje su uzrokovale krvarenje. Preživjela je jer je imala pristup punoj medicinskoj njezi i taj dan joj je zauvijek promijenio život.

Zaklada je pokrenuta je 2010. te Christy i njezin tim sada rade na tome da trudnoća i porod postanu sigurni za sve žene. Podižu svijest i doniraju novac ženama koje nemaju punu medicinsku skrb. Također ulažu u programe za poboljšanje kvalitete majčinske skrbi.

Ringo Starr

Bivši član Beatlesa pokrenuo je dobrotvornu organizaciju pod nazivom "The Lotus". Zaklada donira novac i podržava dobrotvorne projekte koji se odnose na nasilje nad ženama i djecom, beskućništvo i zaštitu životinja. 

Matt Damon

Matt Damon osnovao je 2006., udrugu "H2O Afrika". Cilj zaklade je povećati svijest o čistoj vodi u Africi, a 2009. godine, "H2O Afrika" spojila se s "WaterPartnersima" i stvorila "Water.org".

"Water.org" radi na približavanju pristupa sigurnoj vodi i sanitarnim cijevima cijelom svijetu kroz pristupačne cijene. U 2013. godini Matt Damon pozirao je s wc školjkom u znak podrške za 2,5 milijardi ljudi koji nemaju pristup vodi i sanitarijama.

Također, podržava i "ONE", pokret koji pokušava zaustaviti ekstremno siromaštvo i bolesti u siromašnim zemljama. 

Antonio Banderas

Antonio Banderas je 2010. godine stvorio "Zakladu suza i dobrobiti" koja daje stipendije studentima Sveučilišta u Malagi. Njegova zaklada ima partnerstvo s "Cudecom". Zajedno financiraju i pružaju skrb oboljelima od karcinoma. 

Angelina Jolie

Angelina Jolie počela se baviti humanitarnim aktivizmom kad je snimala film "Tomb Raider" u Kambodži. Po povratku kući kontaktirala je Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice i pridružila se UN-u. Angelina je od 2001. bila u misijama širom svijeta, susrećući se i pomažući izbjeglicama u više od 20 zemalja.

2003. godine stvorila je zakladu koja danas nosi naziv "Maddox Jolie-Pitt Foundation". Njihova misija je u početku bila podrška lokalnim selima i zaštiti ugroženih divljih životinja i šuma. Od 2006. godine počeli su raditi u poljoprivredi, obrazovanju, rodnoj ravnopravnosti i zdravstvenim pitanjima u Kambodži.

2012. godine, Angelina Jolie promaknuta je u specijalnog izaslanika. Od tada može zastupati Visokog povjerenika Antónija Guterresa i UNHCR-a na diplomatskoj razini.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.