Sretan imendan, Ema!

Kakve su žene koje nose ime Ema? One pomiču granice!

Njegovu ljepotu davnih su dana prepoznali pisci pa se dva književna djela iz vrha svjetske književnosti zovu upravo po svojim glavnim junakinjama - Emama

175156202_167944011771588_7241242008911975003_n.png
Foto: RTL

Ema - ime kojeg su nam puna usta kada ga izgovorimo. Jedno je od onih predivnih, kratkih imena, koje zvuči poput tepanja, nježno je i profinjeno ženstveno, no ipak nosi u sebi neslućenu snagu. Osim što lijepo zvoni, ovo ime ima i duboko značenje. Dolazi od njemačke riječi ermen, što znači univerzalnost, cjelina te pridjeve moćna, prekrasna i božanska.

Image
Pljesak za originalnost!

Si, Lu, Leeloo, Diva Marija i mali Bloom -samo su neka od neobičnih imena djece naših celebritija

Ljepotu ovog imena davnih dana su prepoznali pisci pa se dva književna djela iz vrha svjetske književnosti zovu upravo tako. Jane Austin svoj je roman 1816. nazvala Emma, po glavnoj junakinji, a isto je učinio i njezin kolega Gustave Flaubert 40-ak godina kasnije kada je izdao Madame Bovary, remek djelo realizma. Gospođi Bovary, koju sigurno znaš iz lektire, ime je Emma.

I Magazin je '80-ih imao svoju Emu.

U njemačkom, izvornom obliku naša Ema pisat će se Emma, Hemma ili Imma. Iako je koda nas Ema tradicionalno bio nadimak od Emanuele ili Emilijane, sve je češće ime za sebe pa je posljednjih 20-ak godina postalo jedno od popularnijih kratkih imena uz Anu, koja predvodi ovu listu. 2019. Ema je bilo drugo najpopularnije ime za djevojčice.

U kalendaru ćeš Emu susresti nekoliko puta kroz godinu, a danas se obilježava Ema iz Paderborna. Ako si joj imenjakinja i rođendan ti je blizu ovog datuma, onda ti čestitamo imendan (naime, da si rođena u prosincu ili siječnju, imendan bi slavila 23. siječnja kada se obilježava sveta Emerencijana, mučenica).

shimmer fallback

Numerološki, Ema znači kreativnu, energičnu, radosnu, samostalnu, strasnu i ambicioznu osobu stvorenu za liderske pozicije. U ljubavi je ona ta koja preuzima inicijativu i traži partnera koji je spreman držati korak s njom, pomicati granice, istraživati novo. Ako to nije u stanju, Ema odlazi.

Ovo lijepo ime nose glumice Emma Watson, Emma Stone i Emma Thompson.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.